Вчені розповіли, як уникнути ускладнень при коронавірусі

    335

    Бразильські вчені виявили користь дієти, багатої харчовими волокнами, для пацієнтів з COVID-19.

    Виявилося, що сполуки, які виробляються мікробіотою кишківника у відповідь на надходження клітковини, зменшують запальні процеси та знижують експресію гена, що сприяє проникненню SARS-CoV-2 в клітини. Про потенційний спосіб уникнути ускладнень повідомляється в статті, опублікованій в журналі Gut Microbes. Коротко про наукову роботу розповідається в пресрелізі на MedicalXpress.

    Відомо, що до 50 відсотків пацієнтів з COVID-19 мають шлунково-кишкові симптоми, такі як діарея, блювота і болі в животі. Такі симптоми також виявляються в 17,6 відсотка важких випадків. Вони частково пов’язані з проникненням вірусів в клітини кишківника, що призводить до порушення їх нормальних функцій. Крім того, інфекція впливає на мікробіоту кишківника і знижує кількість бактерій, які виділяють коротколанцюгові жирні кислоти (SCFA) шляхом ферментації харчових волокон.

    В ході роботи вчені інфікували коронавірусом здорову тканину товстої кишки і епітеліальні клітини. Хоча обробка SCFA не знижує вірусне навантаження, дослідники виявили зниження експресії гена DDX58. Він кодує білок, який виявляє вірусні нуклеїнові кислоти й активує сигнальний каскад, що приводить до вироблення протизапальних цитокінів. Крім того, зменшився рівень білка TMPRSS2, який важливий для проникнення в вірусні клітини.

    Надлишкове вироблення цитокінів може призводити до тяжких станів пацієнтів, наприклад, цитокінового шторму і респіраторного дистрес-синдрому, які часто призводять до смерті пацієнтів.



    • інші новини