10 отруйних фруктів і овочів, які ми їмо щодня (фото)

3748

Практично щодня ми їмо продукти, вироблені з рослин, що містять смертельну отруту. Більшість хто з нас вважають, що не може бути нічого кориснішого від фруктів і овочів, але ми часом не підозрюємо про приховану загрозу, яка в них таїться. Звичайно, найчастіше нам не варто турбуватися, але були випадки, коли люди випадково вбивали себе, з’їдаючи отруйну частину рослини чи плоду. Ось 10 фруктів і овочів, з якими варто звертатися обережніше.

1. Мигдаль.

Мигдаль вважається сухим плодом, а не горіхом, як багато хто думає. Він володіє унікальним смаком і є одним з найпопулярніших інгредієнтів в приготуванні десертів та інших страв.

Найароматнішим є гіркий мигдаль, який містить отруйний ціанід. Саме тому гіркий мигдаль зазвичай обробляють, щоб видалити отруту. Крім того, нагрівання також руйнує отруту.

У деяких країнах, наприклад, Новій Зеландії, продаж гіркого мигдалю заборонено законом.

2. Кеш’ю.

Кеш’ю представляють собою насіння, а не горіхи, які виростають з плоду або “яблука” кеш’ю.

Кеш’ю, які продають у магазині, не є сирими і їх попередньо обробляють парою. Це роблять тому, що сирі кеш’ю містять речовину урушіол, яку ще можна виявити в отруйному плющі, що викликає симптоми алергії.

Споживання великої кількості урушіолу може бути смертельним. Хоча отруєння кеш’ю зустрічається досить рідко, робочі, які очищають горіх, часто відчувають небажані побічні ефекти, як наприклад, подразнення шкіри.

3. Вишня. Вишневі кісточки

Вишня, а також абрикос, персик і слива містять у своїх кісточках ціанід. Якщо розгризти, прожувати або якось по-іншому пошкодити кісточку, то ви піддаєте себе впливу ціаністого водню.

Звичайно, якщо ви проковтнете кілька кісточок, нічого страшного не трапиться, так як наш організм може впоратися з певною кількістю ціаніду, але у великій кількості це може бути небезпечно.

Симптоми легкого отруєння включають в себе головний біль, запаморочення, дезорієнтацію, тривожність і блювоту. У великих дозах це може призвести до труднощів з диханням, підвищення кров’яного тиску і серцевого ритму і ниркової недостатності, аж до смертельного результату.

4. Спаржа.

Спаржа – це овоч, який дає плід, який, до слова сказати, отруйний. Справа в тому, що овоч – це, як правило, їстівна частина рослини, яка може бути листям, стеблом або коренем.

Спаржа з давніх часів використовувалася як овоч і лікарський засіб, завдяки приємному смаку і сечогінним властивостям. Плід представляє собою невеликі червоні ягоди діаметром 6-10 мм, які отруйні для людей.

5. Помідори. Зелені помідори

Цікавий факт: у США помідори вважаються овочами, в той час як в іншій частині світу вони вважаються фруктом, або точніше, ягодою. Причиною цьому став податок на овочі, але не фрукти.

Листя і стебла помідорів містять речовину звану “глікоалкалоїдом”, який може викликати крайню нервозність, головний біль і розлади шлунка. Також деяка кількість цієї речовини міститься в зелених помідорах, але зазвичай її небагато.

6. Мускатний горіх.

Мускатний горіх містить психоактивну речовину – мірістицин. Занадто велика кількість цієї речовини може викликати блювоту, пітливість, запаморочення, галюцинації і головний біль.

Однак не варто турбуватися. Тієї кількості, яка використовується в приготуванні страв, недостатньо, щоб привести до будь-яких з цих симптомів. Однак останнім часом підлітки використовують мускатний горіх в якості легкого наркотику, що нерідко має не дуже хороші наслідки.

7. Гриби. Їстівні та отруйні гриби

Гриби вважаються делікатесом в багатьох країнах світу, де їх вирощують в комерційних цілях. Але, як відомо, існує і сімейство отруйних грибів.

Багато хто вважає, що існує явні ознаки отруйних грибів, такі як кільце на ніжці, неприємний запах і яскраве забарвлення. Проте єдиним вірним способом відрізнити їстівний гриб від отруйного – це знати і добре розбиратися в грибах.

Ознаки отруєння грибами можуть з’явитися через 1-2 години, іноді через 8-12 годин і включають в себе біль у животі, блювоту, нудоту і пронос. Отруїтися можна також і погано приготовленими і зіпсованим їстівними грибами.

8. Шоколад.

Хоча шоколад не отруйний для людей, інгредієнт теобромін, що міститься в шоколаді, небезпечний для собак і кішок. Всього 40 грам може викликати у них серйозне отруєння, так що не варто залишати шоколадні солодощі в доступному для ваших вихованців місці.

Незважаючи на те, що доза теоброміну, що міститься в шоколаді занадто мала, щоб викликати небажані наслідки, деякі літні люди погано переносять шоколад.

9. Зелена картопля

Картопля є одним з найпоширеніших овочів у всьому світі. Так само як і помідори, картопля містить глікоалкалоіди в стеблах і листках. Самі бульби безпечні для споживання в їжу, тільки якщо вони не позеленіли і не пустили паростки.

Зелена картопля містить соланін, який з’являється при впливі ультрафіолетового світла.

При споживанні великої кількості соланіну можуть з’явитися ознаки отруєння: нудота, блювота, пронос, біль у животі, а у важких випадках призвести до коми і навіть смерті. Саме тому картопля потрібно зберігати в прохолодному, темному місці.

10. Яблука. Насіння яблук

Насіння яблук так само, як вишня і мигдаль містять ціанід в невеликих дозах. Однак щоб викликати симптоми отруєння потрібно з’їсти велику кількість насіння.

Якщо ви випадково проковтнули кілька насінин цілком, то це не позначиться на вашому здоров’ї, так як наш організм може впоратися з невеликою кількістю ціаніду. Однак розжовування насіння робить їх небезпечніше, особливо для дітей і домашніх вихованців, для яких достатньо меншої дози цієї речовини.



• не пропусти