Вітаміни для мозку і здоров’я: 5 рецептів простих страв, які допоможуть укріпити імунітет

18642

Зараз варто подумати про те, які купити корисні продукти та як знайти такі потрібні організму вітаміни. Краще приготувати чай з обліпихи та лимона, ніж пити вітамін С в таблетках.

Потурбуйтеся про себе та близьких з допомогою свіжих ягід та фруктів. Пропонуємо 5 дуже простих у приготуванні корисних страв для холодної пори:

1. Манна запіканка з хурмою

фото Depositphotos

Ніжна запіканка чудово підійде до чаю з трав або ягід. Подвійна порція вітамінів.

Що потрібно: 2 хурми, 3 яйця, 150 г манки, 150 г борошна, 200 г кефіру, 50 г цукру, 1 ч.л ваніліну, 100 г домашнього сиру.

Як готуємо:

  1. Спочатку змішати манку з кефіром та відставити.
  2. Тим часом домашній сир перетерти через сито чи перебити блендером.
  3. Хурму почистити та також перебити блендером до пюре.
  4. Яйця збити з цукром.
  5. Змішати кефір з борошном та розпушувачем, додати хурму, яйця, сир, ванілін.
  6. Залити тісто в форму та випікати при 180°C пів години.

2. Желе з обліпихи

фото Depositphotos

Яскраво-жовтий та корисний десерт.

Що потрібно: 1 склянка обліпихи, 1 літр води, 1 ст.л меду, 30 г желатину.

Як готувати:

  1. Желатин замочіть в холодній воді на пів години.
  2. Обліпиху заливаємо водою і варимо приблизно 20-25 хв, при цьому треба зняти піну. Тоді охолодити, ягоди відділити та перетерти через сито. До відвару додати перетерте пюре ягід та змішати.
  3. Додати мед, желатин та трішки проварити.
  4. Розлити суміш у форми та дати застигнути 2-3 години. Прикрасити можна свіжими ягодами.

3. Запечений часник

фото Depositphotos

Овоч справді дуже корисний для організму, має бактерицидні та противірусні властивості. У страви його додають часто, але часник чудово може служити простим гарніром. Запечений він стає не пекучий, а запашний та смачний.

Що треба: декілька головок часнику.

Як готувати:

  1. Чистити часник не треба, тільки обтрусити верхній шар від забруднень.
  2. Зрізаємо верхню частину ножем і загортаємо кожну головку у фольгу.
  3. Ставимо в духовку та запікаємо пів години при 180°C.
  4. Використовуйте як самостійний гарнір або для соусів.

4. Смузі з журавлиною

фото Depositphotos

Журавлина зазвичай надто кисла, аби вживати її самостійно. Засипати багато цукру — не найкраща ідея, адже цукор зовсім не корисний. Найкраще — поєднати її з чимось солодким.

Що потрібно: 1 склянка журавлини, 1 банан, 2 склянки води, 2 ст.л вівсянки, трішки меду до смаку.

Як готувати:

Вівсянку попередньо запарити. Тоді всі компоненти змішати та збити блендером протягом 3-4 хвилин. Смачний, вітамінний і солодкий смузі чудово підійде як доповнення сніданку.

5. Легкий салат з граната

фото Depositphotos

Восени саме час нагадати собі про гранати. Свіжий сік, желе, гранатові соуси й заправки до салатів — гранат, здається, можна приготувати в будь-якому вигляді.

Що треба: 2 граната, 2 яблука, 200 г нежирної сметани, 1 ст.л цукру, 100 г волоських горіхів.

Як готувати:

  1. Яблука почистити, нарізати дрібним кубиком(можна трішки обробити їх соком лимона, щоб не темніли).
  2. Сметану збити з цукром.
  3. Горіхи подрібнити у блендері чи зробити стружку просто ножем.
  4. Відокремити від шкірки зернятка граната.
  5. Змішати усі інгредієнти та прикрасити зернятками граната.

Ці страви чудово підійдуть, якщо зима для вас — це не про тяжкі, жирні страви з м’яса та пироги. Легенькі десерти, смузі, салати, желе особливо корисні, адже тут фрукти й овочі зазнають найменше обробки та зберігають свої корисні властивості. Не бійтеся експериментувати, і обов’язково знайдете смачні поєднання.

автор Вікторія Демидюк спеціально для vsviti.com.ua



• не пропусти