Готуватися до весни — це зовсім не про похід до спортзалу. Спочатку потурбуйтеся про здорове харчування цілий рік. Улітку на грядках і на базарі величезний вибір зелені, свіжих овочів і фруктів, але як викручуватися взимку? Насправді вибір овочів та фруктів навіть у лютому дозволяє приготувати смачні, збагачені вітамінами салатики.
Зібрали 7 простих у приготуванні салатів, щоб хрумтіти в будь-яку пору року.
1. Буряковий салат з фетою
Буряк лишається солодким і смачним цілий рік. Саме тому в старовинних українських рецептах і багатьох стравах без нього не обійтися. Можете просто взяти буряк і посипати волоськими горіхами, або ж спробувати наш варіант з сиром фета.
Інгредієнти:
- 400 г буряка.
- 100 г сиру фета.
- Пучок руколи (або петрушки, шпинату).
- 1 лимон.
- 2 зубчики часнику.
- 2 ст. л. оливкової олії.
- 2 волоські горіхи.
Як готувати:
- Буряки помити, обсушити рушником, загорнути у фольгу та запікати при 180°C 1-1,5 години. Чим менші буряки, тим швидше запечуться. Якщо не хочете запікати, просто відваріть буряк.
- Охолоджений буряк почистити і нарізати кубиком. Фету також нарізати кубиком. Руколу дрібно покришити. Змішати все разом.
- Для заправки змішайте 1 ст. л. соку лимона, подрібнений часник та оливкову олію. Додайте в салат, зверху посипте тертими горіхами, перемішайте і смакуйте.
2. Простий салат з хурмою
Три інгредієнти + заправка = швидкий салат до обіду. Головне — обрати смачну хурму!
Інгредієнти:
- 2 хурми.
- 1 цибулина.
- 1 яблуко.
- Листя салату
- 1 ст. л. соку лимона.
- 1 ст. л. оливкової олії.
Як готувати:
- Почистьте хурму, яблуко та видаліть кісточки. Наріжте слайсами.
- Цибулю почистьте і наріжте півкільцями.
- Змішайте хурму, яблуко, цибулю, посоліть до смаку, полийте лимонним соком з оливковою олією та подавайте.
3. Салат з квасолею та курячим філе
Ситна, смачна і довго зберігається. Так можна описати квасолю. Додавайте консервовану білу або червону квасолю до салатів, тако чи борщу, щоб точно отримувати свою дозу білків на день. У поєднанні з куркою та хрумкою капустою отримаємо легкий і ситний салат.
Інгредієнти:
- 150 г квасолі консервованої.
- 250 г пекінської капусти.
- 200 г філе курки.
- 100 г хліба.
- 1 ст. л. майонезу.
Як готувати:
- Відваріть філе курки. Можна додати перець горошок, лавровий лист, коріандр для запаху. Охолодіть і наріжте кубиками.
- Хліб наріжте кубиками та просушіть у духовці.
- Нашаткуйте пекінську капусту.
- Змішайте всі складові, посоліть, додайте майонез. Зверху можна посипати зеленню.
4. Салат з квашеної капусти з гранатом
Квашена капуста допомагає нормалізувати обмін речовин, корисна для травлення та містить вітаміни й пробіотики. Їсти її можна хоч щодня, але радимо поєднувати з різними продуктами, щоб було смачніше.
Інгредієнти:
- 250 г квашеної капусти.
- 100 г зернят граната.
- 1 яблуко.
- 1 ст. л. олії.
Як готувати:
- Гранат почистити, розділити на зернята (можна використати журавлину).
- Яблуко почистити та нарізати соломкою.
- Додайте капусту. Якщо ви не хочете надто кислий салат, промийте квашену капусту водою.
- Змішайте всі складові, трішки посоліть і заправте олією.
5. Салат з капусти коул-слоу
Коул-слоу буквально перекладається як «шаткована капуста». Дуже популярний американський салат з різними варіантами приготування.
Інгредієнти:
- 250 г білокачанної або фіолетової капусти.
- 100 г моркви.
- 100 г селери.
- 2 ст. л. білого йогурту.
- 1 ч. л. гірчиці.
Як готувати:
- Тоненько нашаткувати капусту.
- Моркву та селеру порізати максимально тонкою соломкою. Можна використати терку. Посолити і добре розмішати овочі.
- Змішати йогурт та гірчицю, заправити салат. Дати постояти, прикрасити зеленню за бажання.
6. Салат з моркви з апельсином
Яскравий і простий салат може бути самостійною стравою або перетворитися на гарнір до м’яса. Апельсин і морква у холодну пору року — джерело вітамінів і насичених смаків.
Інгредієнти:
- 1 апельсин.
- 2 морквини.
- 1 ст. л. арахісу.
- 1 лимон.
- 1 ч. л. меду.
- 1 ст. л. оливкової олії.
Як готувати:
- Апельсин добре вимийте, зніміть цедру за допомогою терки. Тоді обріжте несмачний, гіркий білий шар. Серцевину наріжте слайсами.
- Моркву почистьте і натріть на терці (для корейської моркви або звичайній).
- Арахіс перебийте у блендері.
- Змішайте моркву, апельсин, цедру, арахіс. Посоліть. Тоді додайте мед, оливкову олію та збризніть соком лимона. Зверху можна притрусити зеленню.
7. Салат з броколі
Заморожені овочі лиш трохи поступаються свіжим. Тож сміливо використовуйте їх у гарнірах та салатах. Наприклад, коли не знайдете красивий качан броколі, використайте заморожену капусту.
Інгредієнти:
- 200 г броколі.
- 200 г цвітної капусти.
- 0,5 шт. солодкого перцю.
- 1 цибулина.
- 1 ст. л. соєвого соусу.
- 2 зубчики часнику.
Як готувати:
- Броколі та цвітну капусту розділіть на суцвіття. Якщо використаєте заморожену, просто розморозьте і просушіть від зайвої вологи.
- Наріжте солодкий перець соломкою, а цибулю півкільцями. Додайте до капусти.
- Додайте сіль, дрібно порубаний часник, соєвий соус. дайте постояти 5-10 хв та подавайте.
Як вам салати із добірки? Старалися підібрати максимально прості, недорогі, сезонні інгредієнти. А в приготуванні кожен салат легкий і буде готовим до подачі вже за 10-15 хв. Здорове харчування доступне кожному, просто треба помічати овочі та фрукти у їх найкращий час!