7 рецептів смачних салатів, які легко приготувати в кінці зими

2891

7 рецептів смачних салатів, які легко приготувати вкінці зими

Готуватися до весни — це зовсім не про похід до спортзалу. Спочатку потурбуйтеся про здорове харчування цілий рік. Улітку на грядках і на базарі величезний вибір зелені, свіжих овочів і фруктів, але як викручуватися взимку? Насправді вибір овочів та фруктів навіть у лютому дозволяє приготувати смачні, збагачені вітамінами салатики.

Зібрали 7 простих у приготуванні салатів, щоб хрумтіти в будь-яку пору року.

1. Буряковий салат з фетою

фото Depositphotos

Буряк лишається солодким і смачним цілий рік. Саме тому в старовинних українських рецептах і багатьох стравах без нього не обійтися. Можете просто взяти буряк і посипати волоськими горіхами, або ж спробувати наш варіант з сиром фета.

Інгредієнти:

  • 400 г буряка.
  • 100 г сиру фета.
  • Пучок руколи (або петрушки, шпинату).
  • 1 лимон.
  • 2 зубчики часнику.
  • 2 ст. л. оливкової олії.
  • 2 волоські горіхи.

Як готувати:

  1. Буряки помити, обсушити рушником, загорнути у фольгу та запікати при 180°C 1-1,5 години. Чим менші буряки, тим швидше запечуться. Якщо не хочете запікати, просто відваріть буряк.
  2. Охолоджений буряк почистити і нарізати кубиком. Фету також нарізати кубиком. Руколу дрібно покришити. Змішати все разом.
  3. Для заправки змішайте 1 ст. л. соку лимона, подрібнений часник та оливкову олію. Додайте в салат, зверху посипте тертими горіхами, перемішайте і смакуйте.

2. Простий салат з хурмою

фото Depositphotos

Три інгредієнти + заправка = швидкий салат до обіду. Головне — обрати смачну хурму!

Інгредієнти:

  • 2 хурми.
  • 1 цибулина.
  • 1 яблуко.
  • Листя салату
  • 1 ст. л. соку лимона.
  • 1 ст. л. оливкової олії.

Як готувати:

  1. Почистьте хурму, яблуко та видаліть кісточки. Наріжте слайсами.
  2. Цибулю почистьте і наріжте півкільцями.
  3. Змішайте хурму, яблуко, цибулю, посоліть до смаку, полийте лимонним соком з оливковою олією та подавайте.

3. Салат з квасолею та курячим філе

фото Depositphotos

Ситна, смачна і довго зберігається. Так можна описати квасолю. Додавайте консервовану білу або червону квасолю до салатів, тако чи борщу, щоб точно отримувати свою дозу білків на день. У поєднанні з куркою та хрумкою капустою отримаємо легкий і ситний салат.

Інгредієнти:

  • 150 г квасолі консервованої.
  • 250 г пекінської капусти.
  • 200 г філе курки.
  • 100 г хліба.
  • 1 ст. л. майонезу.

Як готувати:

  1. Відваріть філе курки. Можна додати перець горошок, лавровий лист, коріандр для запаху. Охолодіть і наріжте кубиками.
  2. Хліб наріжте кубиками та просушіть у духовці.
  3. Нашаткуйте пекінську капусту.
  4. Змішайте всі складові, посоліть, додайте майонез. Зверху можна посипати зеленню.

4. Салат з квашеної капусти з гранатом

фото Depositphotos

Квашена капуста допомагає нормалізувати обмін речовин, корисна для травлення та містить вітаміни й пробіотики. Їсти її можна хоч щодня, але радимо поєднувати з різними продуктами, щоб було смачніше.

Інгредієнти:

  • 250 г квашеної капусти.
  • 100 г зернят граната.
  • 1 яблуко.
  • 1 ст. л. олії.

Як готувати:

  1. Гранат почистити, розділити на зернята (можна використати журавлину).
  2. Яблуко почистити та нарізати соломкою.
  3. Додайте капусту. Якщо ви не хочете надто кислий салат, промийте квашену капусту водою.
  4. Змішайте всі складові, трішки посоліть і заправте олією.

5. Салат з капусти коул-слоу

фото Depositphotos

Коул-слоу буквально перекладається як «шаткована капуста». Дуже популярний американський салат з різними варіантами приготування.

Інгредієнти:

  • 250 г білокачанної або фіолетової капусти.
  • 100 г моркви.
  • 100 г селери.
  • 2 ст. л. білого йогурту.
  • 1 ч. л. гірчиці.

Як готувати:

  1. Тоненько нашаткувати капусту.
  2. Моркву та селеру порізати максимально тонкою соломкою. Можна використати терку. Посолити і добре розмішати овочі.
  3. Змішати йогурт та гірчицю, заправити салат. Дати постояти, прикрасити зеленню за бажання.

6. Салат з моркви з апельсином

фото Depositphotos

Яскравий і простий салат може бути самостійною стравою або перетворитися на гарнір до м’яса. Апельсин і морква у холодну пору року — джерело вітамінів і насичених смаків.

Інгредієнти:

  • 1 апельсин.
  • 2 морквини.
  • 1 ст. л. арахісу.
  • 1 лимон.
  • 1 ч. л. меду.
  • 1 ст. л. оливкової олії.

Як готувати:

  1. Апельсин добре вимийте, зніміть цедру за допомогою терки. Тоді обріжте несмачний, гіркий білий шар. Серцевину наріжте слайсами.
  2. Моркву почистьте і натріть на терці (для корейської моркви або звичайній).
  3. Арахіс перебийте у блендері.
  4. Змішайте моркву, апельсин, цедру, арахіс. Посоліть. Тоді додайте мед, оливкову олію та збризніть соком лимона. Зверху можна притрусити зеленню.

7. Салат з броколі

фото Depositphotos

Заморожені овочі лиш трохи поступаються свіжим. Тож сміливо використовуйте їх у гарнірах та салатах. Наприклад, коли не знайдете красивий качан броколі, використайте заморожену капусту.

Інгредієнти:

  • 200 г броколі.
  • 200 г цвітної капусти.
  • 0,5 шт. солодкого перцю.
  • 1 цибулина.
  • 1 ст. л. соєвого соусу.
  • 2 зубчики часнику.

Як готувати:

  1. Броколі та цвітну капусту розділіть на суцвіття. Якщо використаєте заморожену, просто розморозьте і просушіть від зайвої вологи.
  2. Наріжте солодкий перець соломкою, а цибулю півкільцями. Додайте до капусти.
  3. Додайте сіль, дрібно порубаний часник, соєвий соус. дайте постояти 5-10 хв та подавайте.

Як вам салати із добірки? Старалися підібрати максимально прості, недорогі, сезонні інгредієнти. А в приготуванні кожен салат легкий і буде готовим до подачі вже за 10-15 хв. Здорове харчування доступне кожному, просто треба помічати овочі та фрукти у їх найкращий час!