
Набридли булочки й тістечка з магазинів? Тоді використайте сезонні овочі, фрукти, варення та дрібку вашого часу для приготування семи рецептів із нашої добірки. Вам під силу готувати випічку таку різноманітну, як осіннє листя!
Морквяний кекс

Чудовий варіант використати моркву не тільки для салатів чи пюре. Солодкий овоч дає тісту морквяний смак і красивий, насичений колір.
Інгредієнти:
- 200 г моркви (2-3 шт).
- 3 яйця.
- 180 г цукру.
- 200 г борошна.
- 10 г розпушувача для тіста.
- 1 лимон (цедра).
- 100 г олії без запаху.
- 1 ч.л. кориці.
- 150 г олії.
Як готувати:
- Моркву почистити, помити, натерти на дрібній тертці.
- З половини лимона також натерти цедру (уникайте білої частини).
- До моркви додати яйця, цукор, лимонну цедру, перемішати.
- Борошно змішати з розпушувачем, корицею та поступово всипати до морквяної суміші. Додати олію та ще раз перемішати.
- Викладіть тісто у форму та запікайте при 180°C 30-40 хвилин. Індикатор готовності: зубочистка або сірник після введення в кекс лишаться сухими.
До тіста можна додавати родзинки, сухофрукти, улюблені горіхи та різноманітні спеції: імбир, мускатний горіх, кардамон, ванільний цукор.
Яблучні кільця з корицею

Запечені осінні яблука з корицею в тісті прості в приготуванні, а виглядають дуже гарно й апетитно. Подібну випічку можна готувати з дітьми до чаювання.
Інгредієнти:
- 4 великі яблука.
- 200 г готового листкового тіста.
- 50 г цукру.
- 0,5 ч.л. кориці.
Як готувати:
- Листкове тісто розморозити, розкачати, нарізати тонкими смужками шириною 1 см.
- Яблука почистити від шкірки, нарізати широкими кільцями, тоді повирізайте серцевини ножем. Працюйте обережно, щоб лишити кільце цілим. Вибирайте великі яблука для зручності.
- Кожне яблучне кільце посипте цукром та корицею, обмотайте смужками тіста.
- Змастіть яйцем кожне яблучне кільце, посипте цукром.
- Запікайте в духовці при 180°C 20 хв.
Пиріг з гарбузом на тісті філо

Для швидкого приготування випічки готове тісто філо — обов’язковий інгредієнт. Можна робити його і самостійно, але це потребує часу й майстерності, тож найпростіше купити готове заморожено тісто.
Інгредієнти:
- 150 г печеного гарбуза.
- 300 г домашнього сиру.
- 200 г тіста філо.
- 1 яйце.
- 10 г масла.
- 50 г цукру.
Як готувати:
- Перший крок — розморозити тісто за 30-60 хв до старту приготування пирога.
- Сирий гарбуз треба нарізати на слайси та запекти до м’якості при 180°C пів години. Зважте 150-200 г гарбуза для пирога та перебийте блендером. М’якуш гарбуза можна і зварити, але в такому разі добре відтисніть усю вологу через сито.
- З’єднайте пюре гарбуза, домашній сир, яйце, цукор, все перебийте блендером до однорідності. Отримана суміш буде начинкою для тіста філо. Можна додати ще й родзинки, курагу, горіхи.
- Велику глибоку форму чи деко застеліть листом пергаменту і змастіть вершковим маслом.
- Формуйте пиріг: викладіть шар тіста філо, тоді тонкий шар сирної начинки, знову тісто й начинку, доки не закінчиться. Верхній лист тіста змастіть яйцем або викладіть наверх тонесенькі слайси гарбуза, яблука, слив для прикраси.
- Запікайте пиріг пів години при 180°C.
Мигдалеве печиво

Випічка без глютену й цукру — не тільки тренд, а й цікавий смаколик. Горіхове насичене печиво смакує до кави й кавових напоїв, без яких восени збадьоритися непросто.
Інгредієнти:
- 120 г мигдалевого борошна.
- 2 яйця.
- 50 г арахісової пасти.
- 1 ч.л. розпушувача.
- 1 ст.л. кокосової олії.
- 1 ст.л. стевії.
Як готувати:
- Змішайте усі складові та перебийте блендером.
- На вистелене пергаментом деко викладайте майбутнє печиво: ложкою чи руками сформуйте круглі вироби.
- Запікайте при 190°C 10 хв.
Галета зі сливами

Як чарівна паличка сама обирає чарівника, так і ви можете обирати різні начинки для галет із продуктів, які є в холодильнику. Магічно смакуватиме галета зі сливами, яблуками або солоними начинками: томатами, перцями, сиром, грибами.
Інгредієнти:
- 180 г борошна.
- 70 г масла.
- 50 г води.
- Дрібка солі.
- 250 г слив без кісточки.
- 50 г цукру.
- 30 г мигдалевих пластівців для прикраси.
Як готувати:
- Холодне масло наріжте на шматки й перетріть із борошном, сіллю, тоді влийте крижану воду й швидко вимішайте тісто, зробивши велику кулю. За потреби покладіть його іще на 30-60 хв у холодильник.
- Розкачайте тонке тісто круглої форми шириною близько 0,5 см.
- Сливи помийте, наріжте кільцями чи просто наполовину, забравши кісточки.
- Викладайте сливи у галету по центру, зробивши відступ від краю на кілька см, посипте цукром та мигдалевими пластівцями.
- Загорніть краї до центру галети й запікайте у добре розігрітій до 180°C духовці приблизно пів години.
Швидкий тертий пиріг із варенням

Хрусткий, солодкий і дуже швидкий у приготуванні тертий пиріг — то вже класика осінньої випічки. У кожної господині з’являється варення після літа. Навіть, якщо ви не робили закрутки самостійно, хто дарує чи приносить джеми, які варто використати для пирога.
Інгредієнти:
- 300 г борошна.
- 200 г маргарину (або масла).
- 100 г цукру.
- 1 яйце.
- 1 ч.л. розпушувача для тіста.
- 250 г варення.
Як готувати:
- Змішайте борошно, цукор, маргарин, яйце та добре вимішайте. Половину тіста заморозьте впродовж 20-30 хв.
- Із «теплого» тіста сформуйте нижню частину пирога у формі, тонко розкачавши тісто. Додайте бортики по краях, аби начинка не витікала.
- Викладіть на основу рівномірний шар варення.
- Дістаньте з морозилки решту тіста й натріть на варення.
- Випікайте тертий пиріг 30-40 хв до золотистого кольору.
Косички з листкового тіста нашвидкуруч

Подібну випічку часто продають в магазинах і на заправках, але приготувати косички можна дуже швидко вдома. Просто купіть готове листкове чи листково-дріжджове тісто.
Інгредієнти:
- 200 г замороженого тіста.
- 20 г вершкового масла.
- 1 ст.л. какао.
- 0,5 ч.л. кориці.
- 1 яйце.
Як готувати:
- Листкове тісто розморозьте й трохи розкачайте.
- Наріжте тісто смужками близько 4-5 см та 10 см довжиною.
- М’яке масло кімнатної температури змішайте з какао та корицею.
- Кожну смужку змастіть какао й кілька разів оберніть навколо осі. Можна посипати подрібненими горіхами.
- Викладайте отримані завитки на деко, змастіть кожен завиток яйцем та запікайте при 180°C приблизно 20 хв (залежно від ширини косичок час може зменшитися).
Заварюйте гарячий чай або різні осінні напої, прикрашайте стіл квітами й тими самими вирізаними ліхтариками з гарбузів і насолодіться осінню. Бо, хоч і часто дощить, погода перетворюється на лотерею, осінь змушує нас сповільнитися й провести більше часу з собою та в колі родини. До таких вечорів і знадобляться рецепти випічки.