Собор Лас-Лахас – неймовірний за красою пам’ятник неоготичної архітектури

3792


Собор Лас-Лахас – одне їх чудес Колумбії. | Фото: thecitypaperbogota.com.

Недалеко від міста Іпіалес (Колумбія) в ущелині знаходиться дивовижний за своєю красою собор Лас-Лахас. Він побудований на мосту, а його вівтар примикає прямо до скелі. Дивовижна ажурна неоготична архітектура приваблює тисячі туристів, а святиня, прихована всередині, є місцем паломництва вже понад 250 років.


El santuario de Las Lajas – собор у неоготичному стилі. | Фото: factroom.ru.

Собор Лас-Лахас (El santuario de Las Lajas) називають колумбійським чудом світу. Він побудований у вигляді замку, а фасад нагадує мереживо. До собору веде 30-метровий арочний міст.


Собор в Колумбії. | Фото: eco-turizm.net.

З виникненням храму пов’язана красива легенда. Кілька століть тому індіанка на ім’я Марія Мьюсіс де Квіньонес йшла зі своєю глухонімою дочкою Розою з невеликого селища в місто Іпіалес. По дорозі подорожніх застала буря, і їм довелося сховатися в одній з печер неподалік. Поки жінка перечікувала негоду, дівчинка лазила по камінню і раптом вигукнула: «Мамо, тут зображена метиска з маленьким метисом і двома метисами поруч!» Жінка була настільки рада, що її дочка заговорила, що абсолютно не надала значення дивним зображенню посеред печери.


Собор Лас-Лахас – місце паломництва. | Фото: 1trek.com.

Індіанка нікому не розповіла про зображення на камені. Через деякий час її маленька дочка померла, і мати з благаннями кинулась в печеру. Сталося диво – дочка ожила, тоді жінка розповіла в селі про знахідку. Вона привела до печери пастиря, а слідом за ним прийшли всі інші жителі селища. Побачивши зображення, пастир впав на коліна і вигукнув, що до них з’явився Лик Божої Матері. Цей випадок стався 15 вересня 1754 року.


Вигляд Собору Лас-Лахас до перебудови в 1916 році. | Фото: j-times.ru.

Печера стала місцем паломництва. Щоб захистити наскальну ікону із зображенням Божої Матері, що тримає на руках немовля, в тому ж році поставили церкву з солом’яною стріхою, яку згодом кілька разів перебудовували. У 1769 році за рахунок милостині від прихожан стали будувати собор.


Собор Лас-Лахас, розташований в ущелині. | Фото: masterok.livejournal.com.

У 1916 році собор знову перебудували. Влада вирішила, що попередня конструкція була занадто проста для такої святині. Останні оздоблювальні роботи були закінчені в 1949 році. Собор Лас-Лахас ідеально вписався в навколишній ландшафт, а його неоготична архітектура дозволяє думати, що будівлю спорудили кілька століть тому.


Ікона на камені в соборі Лас-Лахас. | Фото: masterok.livejournal.com.

Всередині собору погляд прихожан приковує яскрава ікона на камені. За весь час існування святині її жодного разу не реставрували. Дописали лише корони над головами святих. Існує думка, що камінь, на якому зображена ікона, просочений фарбою на метр глибиною.


Собор Лас-Лахас. Внутрішнє оздоблення. | Фото: masterok.livejournal.com.



• не пропусти