Топ-11 речей, які роблять люди в найщасливіших країнах світу

139362

Декілька років поспіль рейтинг країн, в яких живуть найщасливіші люди, посідають країни північної Європи. Складається враження, що скандинави точно знають рецепт щастя, адже Фінляндія декілька років поспіль посідає 1 сходинку, а потім йде Данія, Нідерланди й Швеція. Україна ж займає лише 123 місце, після Кенії та Намібії.

Ми вирішили розібратися, чим відрізняється спосіб життя цих людей та що робить їх щасливішими за інших.

Планують наперед

Жителі скандинавських країн ніколи не роблять поспішних рішень, а намагаються усе спланувати навіть на декілька місяців вперед: відвідування ветеринара – наступного місяця, дантист – через пів року. Якщо кінцевим результатом року стане поїздка додому на свята, то у тижневику цих людей побачити план підготовки до від’їзду на цілий рік. Таке планування, з переду назад, дозволяє передбачити усі випадки та підготуватись до них.

Ще один спосіб встигнути все – це розбити великі завдання на дрібніші. Так легше з усім впоратись.

Ведуть активний спосіб життя

Навряд чи ви побачите скандинава, який скаже, що він ледащо і ніколи не займався спортом. Прогулянки та катання на велосипеді – частина життя як дітей, так і дорослих. Напевно тому ці люди мають гарне здоров’я. Наприклад, 77% населення Норвегії вважають, що їх здоров’я в ідеальному стані.

Фіни ж винайшли спосіб ходьби зі спеціальними лижними палицями. Такий вид спорту користується популярністю як взимку, так і влітку. Зараз його називають «Скандинавська ходьба».

 Купують тільки місцеві продукти

Жителі північних країн Європи надають перевагу місцевим товарам. Хоч вони й можуть коштувати дорожче, проте люди цих країн впевнені у їх якості. Це стосується не тільки харчових продуктів, але й одягу, меблів, тканин і електроніки.

Усі витрачені гроші йдуть на підтримку виробника. Фінам подобається місцевий бренд «Marimekko», а шведи купують усі меблі та предмети побуту в «IKEA».

Вміють вимикати режим «робота»

Якщо робочий графік в офісі з 8:00 до 16:45, а обід триває 45 хвилин, то жителі найщасливіших країн витратять саме таку кількість часу і не хвилиною більше. Тільки 2,9 % норвежців працюють понаднормово. Більшість часу вони присвячують родині, відпочинку й хобі.

Всі важкі завдання скандинави виконують на початку дня, розвантажуючи всі наступні години. Під час обіду слухають музику, або малюють. Ці заняття допомагають перезавантажитись.

Одягають світловідбивачі на одяг

У Фінляндії існує закон, який зобов’язує кожну дитину одягати щонайменше 3  світловідбивачі на верхній одяг. Батьки повинні слідкувати за цим. Завдяки закону, кількість дорожніх пригод за участю дітей знизилася на 76%. Тому й вважається, що світловідбивач – це найдешевший поліс страхування у світі.

Ніколи не поспішають

Краще зупинитись, обміркувати та насолодитись моментом, аніж кудись поспішати. В сучасному світі всі звикли не зупинятись і кудись бігти, але не жителі північних країн Європи.  Вони, навіть, повільно їдять, концентруючись на самому процесі, смаку їжі, її запаху. Це не тільки дозволяє навести лад у думках, а й робить правильним процес перетравлення їжі.

Їдять, як вікінги

Червона риба, дикі ягоди, гриби, горіхи, цільнозерновий хліб – це складові скандинавської дієти. Вона вважається найздоровішою і здатна знизити тиск та рівень холестерину в організмі. Якщо хочете також дотримуватися цієї дієти, то включіть хоча б 3 рибні страви на тиждень, цільнозерновий хліб і 150-200 г ягід до свого меню щоденно.

Не бояться замерзнути

Дослідження показали, що низька температура сприятливо впливає на організм людини: покращує якість сну та апетит, знижує вагу, вбиває інфекції. Тому у скандинавських країнах люди й не бояться холоду. Вони іноді залишають спати маленьких дітей на морозі в люльці.

Аби досягти такого ж впливу холоду на свій організм, вам не обов’язково плавати у крижаній воді чи стояти на морозі. Варто приймати контрастний душ, завершуючи купання холодною водою. Прогулянки в холодну погоду також підуть на користь.

Вірять у термальну терапію

Що може бути краще після морозу, аніж гаряча сауна? У Фінляндії, де населення країни 5,4 мільйона людей, знаходиться понад 3,2 мільйона саун. Така різка зміна температури сприяє зниженню стресу та тривоги, понижує тиск, знімає головний біль.

Якщо ви надихнулися термальною терапією, то в наших умовах можна обійтися й  теплою ванною, або масажем з теплим маслом. Головне, щоб ви отримували задоволення від процедури.

Дбають про навколишнє середовище

Любов скандинавів до природи не знає меж. Вони звикли не залишати за собою сміття після відпочинку. Так званий плоггинг – біг, під час якого прибирається сміття, – увійшов у звичне життя жителів найщасливіших країн світу. Розробники додатку Lifesum запевняють, що цей вид бігу допомагає спалити 288 калорій за 30 хвилин, в той час, як ходьба спалює тільки 120 калорій, а звичайний біг – 235 калорій.

Допомагати природі легше, ніж ви думаєте.

Цінують особистий простір кожного

У громадському транспорті фіни надають перевагу проїзду стоячи, аніж сісти разом з одним з пасажирів, бо не хочуть нікого турбувати. Це ж правило діє й для лавок. Якщо вона кимось зайнята, то інша людина поряд не сяде. Така самотність діє позитивно на думки, дає можливість перезарядитися та не розпорошувати свою увагу на незначні речі.

Гадаємо, що скандинави дійсно знаються на щасті. Деякі їх звички варто запозичити й нам.

автор Альона Гук спеціально для vsviti.com.ua