Актуально: 6 українських традиційних холодних страв

13759

Ось уже і підійшла літня пора зі спекотними днями. У такий час — зовсім не хочеться їсти гарячий суп чи печеню. Навпаки, багато хто обмежується звичайними салатами і молочними продуктами, вживаючи більше води ніж їжі. Але до вечері все ж хочеться придумати щось біль поживне. Особливо, якщо у вас свято і планується стіл для гостей і всієї родини. На такі випадки в українців завжди були у запасі рецепти холодних закусок, холодцю та інших страв, які подаються не гарячими.

Ми підібрали 6 цікавих українських рецептів, котрі збереглись ще від прабабусь, аби ви могли зберегти і приготувати за нагоди:

1. Меживо – це традиційна українська страва, котра подібна до звичних нам рагу або кабачкової ікри. Його можуть готувати з таких продуктів, як буряк, кабачки, баклажани, помідори, гарбуз, обов’язково додають цибулю і моркву. Вживають меживо зазвичай холодним, адже чим довше воно настоїться, тим краще смакуватиме, адже овочі замаринуються у власному смаку і вберуть у себе особливості одне одного. Розглянемо простий та смачний рецепт межива з баклажанів:

На пів кіло баклажанів візьміть по 200г помідорів і ріпчастої цибулі, 2-3 ложки рослинної олії, 2 ложки оцту, 1 ложу цукру, сіль і мелений чорний перець за смаком.

Баклажани слід помити, нарізати тонкими кільцями, посолити і поперчити. Далі посмажити на олії до рум’яного кольору. Окремо посмажити цибулю. Потім викласти баклажани рівномірно в каструлю і посипати кожен ряд смаженою цибулею. Помідори трохи підсмажити, перетерти через сито, а у суміш цю додати оцет, цукор, спеції і залити таким соусом баклажани. Поставити каструлю на вогонь і тушкувати баклажани близько 15 хвилин.
Далі — залишити у каструлі холонути і поставити у холодне місце.

2. Помідори фаршировані сиром — страва легка, як для приготування, так і для шлунку. Для них вам потрібно: 5 помідорів, 200г домашнього сиру, 1 зубчик часнику, 2 гілочки кропу, сіль і пару крапель лимонного соку.

Розріжте помідори навпіл і вичистіть з них серединки, аби вони були пусті всередині. Переверніть, аби витік сік. Тим часом мілко натріть зубчик часнику, наріжте дрібно кріп. Перетріть кріп із сіллю, потім додайте часник і ще раз перетріть — це допоможе краще розкрити аромат прянощів. Приправте трохи лимонним соком і змішайте це все з сиром. Начиніть сирною масою помідори. Зверху можете їх посипати ще кропом для прикраси.

3. Оселедці межені — страва, вигадана спеціально для літнього сезону.

Розмочіть оселедець у холодній воді із лимонним соком, очистіть від кісток та здеріть шкірку. Розкладіть оселедець, розрізаний вдвоє, та покладіть на нього шар з солодких яблук, добре почищених та тоненько нарізаних. Змажте їх олією і спеціями. Помістіть перший шар у банку з широким горлом. Викладіть такий самий другий і третій шар. Щільно закрийте банку та дайте оселедцю настоятись у дуже холодному місці.

4. Рулет по-полтавському — це чудовий спосіб приготувати м’ясо, котре смакуватиме холодним.

На пів кіло свинини нам потрібно: 50мл води, 60-80г сала, 1 яйце, часник, перець і сіль, смалець. Свинину необхідно пропустити через м’ясорубку, додати до неї половинку збитого яйця, воду, сіль і перець та перетертий часник. Перемішайте все добре. Викладіть на вологу тканину, покладіть по середині скибочки сала і за допомогою тканини сформуйте рулет.

Викладіть рулет на змащене смальцем деко і покрийте іншою частиною збитого яйця. Запікайте в духовці, періодично перевіряючи готовність, адже час приготування залежить від багатьох змінних факторів, таких як потужність духовки, якість м’яса і грубість помелу. Як страва охолоне — подавайте її на стіл нарізаною кільями.

5. Заливна риба — наскільки популярна в Україні страва, що навіть не можливо назвати один точний рецепт. В кожному домі, в кожному селі та кожному регіоні — десятки способів її приготування. Можна готувати рибу і без желатину, але ми розглянемо простіший варіант — з желатином.

Голову і хвіст риби використовуємо для бульйону — беремо півтора літри води, солимо і тримаємо на слабкому вогні близько години. Як трохи охолоне — проціджуємо через марлю пару разів, щоб став світлішим.

Тим часом замочуємо 15г желатину на пів години. Додаємо у бульйон та прогріваємо його ще раз. Для заливання чудово підійде морква варена, але можна використати й інші овочі. Щодо основної риби для заливання — рідко використовують річкову, адже в ній дуже багато кісток. Краще взяти такі, як сьомга, форель, минтай, судак, осетрина, товстолобик чи тріска. Залийте шматочки риби чи овочів бульйоном, провареним з желатином, у зручні для подачі посудини та поставте у холодильник до повного загустіння.

6. Буженина – також один з найпопулярніших способів подачі холодного м’яса. Особливо популярна ця страва на Великдень, але ніщо не заважає готувати її у повсякденному житті чи на інші свята.

В основі можна використовувати свинину чи телятину і запікають її одним цілим шматком у печі, тож це має бути частина без кісток та іншого. М’ясо слід обирати тільки найсвіжіше і найкращої якості.

Ми розглянемо варіант приготування страв зі свинини. На 1кг м’яса нам треба: 2 зубчики часнику, 1ч.л. міцної гірчиці пастоподібної, 1ч.л. гірчиці французької (зернятками), сіль та спеції за смаком. Зі спеціями можна експериментувати та робити вашу страву неповторною. Краще всього смакуватимуть орегано, суміш перців, карі, куркума та італійські трави.

Помийте та просушіть кусок свинини. Проколіть її у різних частинах тонким гострим ножем. Часник розріжте на 3 частини та розмістіть у надрізані отвори. Змішайте дві гірчиці та усі обрані вами спеції, сіль і перець. Добряче змажте сумішшю свинину та залиште її на 2 години маринуватись.

Поставте духовку розігріватись на 200 градусів, а тим часом візьміть фольгу і заверніть у неї страву в два шари. На деко налийте пів склянки холодної води та покладіть м’ясо.

Випікайте страву від 40 до 60 хвилин, поки випарується вода. Потім залийте ще трохи водою. Через 10-15 хвилин спробуйте проштрикнути свинину тоненьким ножем, щоб зрозуміти, чи вона готова. Чудово смакує вона у холодному вигляді, особливо на другий і третій день приготування. Подається з хроном чи гірчицею, соленими чи тушкованими овочами і салатами.

А які страви ви готуєте влітку?

автор Вікторія Демидюк спеціально для vsviti.com.ua



• не пропусти