8 традиційних напоїв для осені: добірка оригінальних рецептів

1919

Традиційні українські борщі, вареники, галушки — це дуже смачно, їх не забувають в жодному домі. Але чим доповнити раціон? Звісно ж, українськими напоями. Восени пора квасу й холодних лимонадів закінчується, хочеться напоїв, які зігріють у дощову чи прохолодну погоду. А якщо вони корисні, з сезонними фруктами й вітамінами, то приготувати точно варто!

Кисіль

Фото Depositphotos

Кисіль робили як густий, так і рідкий гарячий напій. Все, що потрібно — крохмаль та будь-які ягоди чи фрукти. Восени підійде, наприклад, журавлина чи обліпиха, яблука. У теплій воді розчиняли крохмаль, а ягоди перетворювали в пюре й перетирали через сито. Ягідний чи фруктовий сік можна довести до кипіння(додайте води, щоб був рідкий розчин), поступово ввести розчинений крохмаль. головне в киселі — гарно перемішувати до загустіння.

Узвар

Фото Depositphotos

Сушені груші, яблука, вишні, сливи, абрикоси, ягоди — в узвар підійде усе. Традиційно ягоди та фрукти пекли в печі, настоювали. Зараз узвар можна легко зварити просто у каструлі на плиті. Узвар пили в будь-яку пору року, варили і зі свіжими фруктами. Взимку й восени це було джерело вітамінів.

Варенуха

Фото Depositphotos

Узвар із груш та слив настоювали ніч, проціджували. Туди додавали перець, м’яту, чебрець, корицю, гвоздику. Розчин ставили у піч, парили із медом. Пити варенуху можна в гарячому й холодному вигляді. Аби настій був міцнішим, додавали і трохи горілки.

Калинник

Фото Depositphotos

Напій з калини, який був поширений на Поліссі. Калину промивали, складали в банку. У гарячій воді (3 літри на кілограм калини) розчиняли мед або цукор та заливали розчином калину. Напій настоювали тиждень і пили.

Трав’яний чай

Фото Depositphotos

Не завжди варто вірити людям, які продають начебто “карпатський збір”. Будьте обережні та перевіряйте такі трави. Справжній трав’яний чай має сильний аромат та цілющий для організму. Гарячий напій з запашним медом смакує у холодну погоду краще за капучино. В чай наші предки збирали м’яту, чебрець, суниці, малину, материнку, звіробій, мелісу, липу, смородину. Для аромату можна додавати пелюстки волошок, шипшини, чорнобривці.

А які напої з традиційних продуктів смакували б нашим предкам зараз? Можливо, якийсь із бонусного списку. Цього ми вже не дізнаємося, а ось ви поекспериментуйте обов’язково!

Гарбузовий лате

Фото Depositphotos

Гарбуз вже не тільки зірка в кашах і ризотто, його запікають, додають у кекси й салати. Проте, гарбузовий лате не знайти у будь-якій кав’ярні. Зробити лате можна й вдома. Для цього потрібно 200 мл еспресо, 200 мл молока, 40-100 г гарбуза(від кількості залежить насиченість смаку). Гарбуз треба відварити, зняти шкірку. Зварити каву, а молоко погріти зі спеціями, які любите(кориця, гвоздика). У гаряче молоко додати гарбуз, збити до густої пінки. Налити молочну суміш в чашку і обережно додати каву.

Пунш із журавлини

Фото Depositphotos

Гарячим пуншем можна почастувати гостей або зварити чашечку ввечері, аби зігрітися. З журавлини треба зробити сік, а частину ягід лишити. Змішати з соком апельсина та яблучним (пропорція трьох видів соку 1:1:4, найбільше апельсинового). Сік налити в каструлю, додати ягоди журавлини, м’яту, корицю, мускатний горіх. Проваріть хвилин 10, не доводячи до кипіння та смакуйте.

Обліпихово-імбирний чай

Фото Depositphotos

Головний інгредієнт — ягоди. Їх треба вимити, розтовкти у ступці чи блендері. Імбир почистити й натерти на тертці. Об’єднати ягоди й імбир в чашці чи заварнику й залити окропом. дати настоятися, тоді додати мед і смакувати. Це поєднання можна доповнити цедрою лимона, апельсином, додати гвоздику, корицю, бадьян, м’яту.

Спробуйте напій зі списку, який вам сподобався. Запасіться ароматними приправами, щоб створювати нові смаки й робити зі звичайного чаю напій, якій змусить рецептори радіти. Кориця, бадьян, гвоздика, мускатний горіх — усі вони доповнять ваші творіння. Горішки та свіжий фермерський мед теж підійдуть до багатьох напоїв, підготуйтеся до зими й осінніх вечорів!

автор Вікторія Демидюк спеціально для vsviti.com.ua



• не пропусти