9 міфів і фактів про Хелловін, які переконали нас, що його варто відзначати

6507

Якщо ви коли-небудь вірили у вампірів, то поспішаємо вас порадувати (або, навпаки, засмутити): їх не існує. Професор фізики з Університету Флориди провів математичний розрахунок, який показав, що якщо б існувала хоч одна така істота, то всі стали б вампірами у найкоротші терміни. І якщо виключити ймовірність, що дослідження спонсорував послідовниками графа Дракули, з міфом про існування вампірів доведеться розлучитися.

Ми не віримо ні у вампірів, ні у привидів, але вважаємо, що Хелловін – це відмінний привід повеселитися. І спробуємо спростувати пов’язані з ним помилкові твердження.

Міф чи правда? Хелловін родом зі Сполучених Штатів

© Depositphotos

Міф. Насправді це свято прийшло з Ірландії і Шотландії. Воно також було популярним у англійців і жителів Північної Франції.

Стародавні кельти відзначали свято Самайн (“кінець літа”) 1 листопада. Деякі вчені вважають його аналогом Нового року. Цей день символізував кінець збору врожаю і початок темної, холодної зими – сезону, який асоціювався у людей зі смертю.

Вважалося, що в ніч напередодні 1 листопада границі між світом живих і мертвих розмиваються і землею блукають привиди та духи. Щоб захиститися від них, після заходу сонця 31 жовтня люди надягали страшні костюми і маски, запалювали багаття, а також залишали підношення потойбічним істотам.

На основі традицій Самайна і виник Хелловін.

У США Хелловін потрапив тільки в середині XIX століття. Його принесли з собою іммігранти з Ірландії, покинувши рідну країну під час голоду, викликаного неврожаєм картоплі.

Однак зараз Хелловін дійсно з найбільшим розмахом святкується у Сполучених Штатах. За підрахунками, на одні цукерки у 2018 році американці витратять $ 2,6 млрд.

Міф чи правда? Хелловін – сатанинське свято

© Little Nicky / New Line Cinema © We Have a Pope / France 3 Cinéma

Міф. Оскільки Самайн – язичницьке свято, воно, звичайно, не має відношення ні до сатани, ні до бога. А його спадкоємець – Хелловін – і зовсім є християнським святом.

Спочатку День Всіх Святих (All Hallows ‘Day) відзначали 13 травня. Але в 837 році папа Григорій IV переніс його на 1 листопада. І таким чином поєднав звичаї кельтів з християнським святом і сприяв наверненню язичників до католицизму. А 31 жовтня, напередодні Дня Всіх Святих, отримало назву All Hallows ‘Eve, або просто Hallowe’en (Хелловін).

Міф чи правда? У 60-х роках XX століття на Хелловін вбиралися в костюм радянського “Супутника”

Правда. Люди завжди відгукувалися на віяння часу. У 1928 році Уолт Дісней випустив мультфільм “Пароходик Віллі”, і в 30-і роки став популярним образ Міккі-Мауса, в тому числі і на хелловінських вечірках. У 50-і роки були актуальні костюми Тарзана і Джейн, Супермена і Зорро.

А запуск Радянським Союзом в 1957 році “Супутника-1” – першого штучного об’єкта на орбіті Землі – ознаменувався появою костюма на космічну тематику.

© Servis Family Videos / Youtube “Містер” Супутник “”. 1957 рік

Міф чи правда? Для деяких людей Хелловін є Новим роком

© Depositphotos

Правда. Послідовники вікка – неопоганської релігії, заснованої на поклонінні силам природи, – святкують в ніч з 31 жовтня на 1 листопада наступлення Нового року. Подібно древнім кельтам, вони приносять у цей день своїм божествам жертви. На щастя, безкровні – в основному квіти і плоди.

Міф чи правда? За повір’ям, відьми літають на мітлах

© Wikimedia © Pixabay

Частково правда. У нашому уявленні укорінився образ, що відьми літають виключно на мітлах. Однак на європейських картинах і малюнках XV-XVI століть можна побачити чародійок, що літають на табуретках, шафах, буфетах, тваринах і вилках для приготування їжі. Зокрема, на гравюрі Альбрехта Дюрера, що відноситься приблизно до 1500 року, зображена стара чаклунка верхи на козі.

Лише в кінці XVI – початку XVII століття починають переважати образи відьом, які використовують для польоту мітлу.

Міф чи правда? Традиція випрошування солодощів є тільки в англомовних країнах

© Hammer des Thor / Wikimedia © nl: Afbeelding: Sintmaarten.jpg / Wikimedia

Міф. Схожу традицію можна зустріти і в інших державах.

У Данії, Норвегії та інших скандинавських країнах, а також в Німеччині є свято Вастлав’ї, який відзначається перед початком Великого посту. Під час нього діти, одягнені в маскарадні костюми, ходять по домівках і збирають солодощі і монетки.

У День мертвих в Мексиці діти просять калавери – маленькі черепи з цукру або шоколаду. У Нідерландах 11 листопада, в День святого Мартіна, діти співають, щоб отримати солодощі. А в слов’янських країнах колядують (отримують частування і гроші в обмін на добрі побажання і пісні) в період Святок – з 6 по 19 січня.

© CESAR AUGUSTO RAMIREZ VALLEJO / Wikimedia © Depositphotos

До речі, звичай Trick-or-Treat (“Неприємність або частування”) сягає корінням у середньовічну традицію Souling. У середні віки бідні люди ходили до багатих будинків і випрошували тістечка в обмін на молитву за душі померлих родичів. Цей звичай був поширений в Британії, Німеччини, Ірландії і Австрії.

А в Північній Америці традиція з’явилася лише в 1920-х роках. Причому в США вона не випадково набула такого розмаху: в 30-х роках розваги молоді переросли в акти вандалізму, заворушення і бійки. Обряд випрошування солодощів дозволив дати вихід невгамовній енергії молодих людей і чимось зайняти їх на свято.

Остаточно звичай закріпився в 1951 році, після виходу коміксів Peanuts. А в 1952 році Уолт Дісней випустив мультфільм Trick-or-Treat за участю Х’юї, Луї і Дьюї.

Міф чи правда? Деякі люди на Хелловін носять одяг навиворіт

© U / hoggytime613 / Reddit © Hocus Pocus / Walt Disney Pictures

Правда. Деякі люди дійсно надягають свій одяг навиворіт. Вважається, що якщо в такому вигляді вийти на прогулянку опівночі, то можна побачити відьму, що летить на мітлі.

Міф чи правда? Хелловін був святом самотніх жінок

© Pixabay

Правда. Багато з традицій ірландського Хелловіну (частина з яких втрачена) були пов’язані зі сватанням, іграми та ворожіннями на майбутнього чоловіка.

У багатьох із них використовувалися червоні яблука, адже вони вважалися символом родючості.

  • Однією з найпопулярніших ігор була ловля яблук. Перед тим як відправити яблука в бочку з водою, дівчата таємно позначали їх. По тому, який із хлопців витягнув їх фрукт, вони могли дізнатися, хто стане їх чоловіком.
  • Потенційна наречена очищала яблуко і кидала шкірку через плече. Буква, яку нагадувала форма шкірки, повинна була бути першою буквою імені судженого.
  • Багато дівчат дивилися у дзеркало в затемненій кімнаті. Вважалося, що на Хелловін в ньому можна побачити майбутнього чоловіка.
  • У XVIII столітті кухарі кидали до картопляного пюре кільце. Людина, яка його знайшла повинна була скоро знайти свою другу половинку.

Багато ігор і ворожінь було пов’язано і з горіхами. Щоб побачити віщий сон, пані їли їх на ніч. А в Шотландії незаміжня дівчина кидала фундук до багаття, загадуючи на кожен ім’я залицяльника. Згорілий дотла горіх символізував майбутнього чоловіка.

Міф чи правда? Хот-дог – один з найпопулярніших костюмів для домашніх улюбленців

https://www.instagram.com/p/BpLR_yng_rb/?utm_source=ig_web_copy_link

Правда. За популярністю він поступається лише гарбузу. Також часто улюбленців наряджають у левів, піратів, інших тварин, а іноді і в супергероїв. А в медичний центр “Торранс Меморіал”, де практикується терапія тваринами, на Хелловін спеціально приводять собак, одягнених у костюми. Спілкування з ними допомагає людям швидше відновлюватися після важкої хвороби.

Бонус: чи варто відзначати Хелловін?

© It / Warner Bros. Pictures

Це, безумовно, кожен для себе вирішує сам. Малюкам, мабуть, не варто розповідати моторошні історії або підбирати страхітливі костюми (але завжди можна влаштувати “спрощену” версію Хелловіну з виловлювання з води яблук, солодощами і милими вбраннями). А ось підлітків і дорослих, мабуть, не варто позбавляти таких веселощів.

У цього свята є кілька позитивних моментів:

  • Воно показує нам, що ми не вічні, а життя тендітне. Ви можете почати жити більш повно, нарешті надихнутися на реалізацію мрії і перестати все відкладати на потім.
  • Воно дає можливість проявити дитячу безтурботність і від душі повеселитися. Чи часто ви зі сміхом стукайте до сусідів, щоб вимагати у них цукерок, або навіть просто вбираєтеся в карнавальні костюми?
  • Ви можете нарешті зняти маску, безпечно для себе і оточення випустити назовні своїх внутрішніх демонів, посміятися над своїми страхами.

Хелловін допомагає знайти вихід накопиченим емоціям і відкрити правду про себе. Уявіть собі офісного працівника, якого постійно лає керівництво і підколюють колеги, а на корпоративний Хелловін він приходить в костюмі Фредді Крюгера чи клоуна. В рамках такого способу він зможе і на уїдливу фразу відповісти злісною усмішкою, і безпричинно вибухнути сміхом, а у деяких його колег, можливо, і зовсім пропаде бажання з ним жартувати. Адже це краще, ніж зривати злість, що накопичилася на близьких або заробити собі на нервах виразку шлунку.

А сіра мишка, яку ніхто не помічає, може приміряти на себе образ жінки-вамп або звабливої ​​відьмочки – тобто зробити те, на що в інший час вона б не наважилася.

Головне в цьому випадку – примиритися зі своїми внутрішніми демонами і, зігравши нову для себе роль, після закінчення свята повністю забути про неї. Тоді психотерапія напевно спрацює.

© U / atombombheart126 / Reddit

Після правильно проведеного Хеллоуїна і життя налагоджується.

А ви святкуєте Хелловін? Які його традиції вам подобаються, а які ні? Розкажіть нам про це.