10 найкращих страв тайської кухні

3496

Чим пахне Таїланд? Його особливі аромати імбиру, кокосового молока і куркуми пронизують кожен провулок країни. Може, тому в це казкове королівство задоволень їдуть не тільки за морською хвилею, пісками і сексом, але й насолодитися їжею. Скуштувавши нескінченну безліч страв тайської кухні, для вас ми вибрали 10 найбільш вишуканих і смачних з них. Готуйтеся до гострих відчуттів!

Рис – усьому голова
Цей найважливіший продукт харчування в Таїланді буває двох сортів: білий і розсипчастий (Кхао Сиау), його люблять жителі центральної та південної частини країни; і жовтий клейкий (Кхао Ниау), йому віддають перевагу тайці північних і північно-східних районів. Визнаним фаворитом серед страв, приготованих з «Кхао Сиау», вважається «Кхао Пат». Це смажений рис з яйцями, овочами, креветками або іншими морепродуктами, подається зі свіжими часточками огірків і шматочком лайма, який заміняє сіль. На смак ласощі кислувато-солодке, саме з нього рекомендується починати пізнавати тайську кухню. А ось «Кхао Ниау» – прісний грудку рису, який їдять руками невеликими шматочками, він не розглядається як самостійне блюдо. Зазвичай його подають у плетених горщиках як гарнір до салатів і супів, щоб перебивати гостроти.

Морепродукти
Таїланд славиться дарами моря. Столи рясніють різноманітної морської та прісноводної рибою, креветками, молюсками, кальмарами, крабами. Готують морепродукти в основному на пару, на вугіллі або варять. У цій категорії варто спробувати «Пла мукання Тхот кратний» – шматочки кальмарів, смажені з часником, і «Пла Чонг» – риба змееголов, запечена цілком на грилі. Обидва страви подаються з солодким соусом.

Локшина – гордість Тая
Як не дивно, але локшина стає візитною карткою Таїланду. Навіть головні макаронники світу італійці визнають чудовий смак таїландського продукту. Популярністю тут користуються тонка і товста рисова локшина, яка стала основою для кулінарних фантазій місцевих кухарів. Незвичайні варіації з компонентами страв народжують виразну гармонію пятівкусія: солоного, солодкого, гіркого, кислого і гострого. Справжні гурмани обов’язково оцінять «Пат-тай» – ласощі з обсмаженої локшини в спеціальному соусі з креветками, арахісом, бобовими паростками і зеленою цибулею.

М’ясо: під плівкою скоринки золотистої …
М’ясні страви тайці зазвичай готують на пару або на вугіллі, звідси незвичайне різноманітність золотистих відтінків цієї смакоти. У своїх кулінарних шедеврах тайські кухарі використовують все, в ресторанах можна замовити і крокодила, і акулу, і жаб. Зовсім не дивно зустріти в меню страви з кількох видів м’яса одночасно. Однак особлива перевага віддається качці і курці. Виходячи зі сприятливих кліматичних умов та особливостей харчування птахів, вони дивно ніжні на смак. Так, улюбленими ласощами тайці вважають «Каи Пат Мет Мамонг» і «Гет Пхет Пет Янг». У першому випадку це дрібно нарізані шматочки курки, тушковані в соусі з кешью і овочами. Блюдо подається не сильно гарячим, його ніжно-солодкуватий смак приємно здивує навіть самого примхливого гурмана. Смажену качку з каррі, навпаки, слід їсти акуратно. Інакше її обпалює гострота може запам’ятатися надовго. Щоб цього не сталося, на додаток рекомендується замовити згаданий вище клейкий рис «Кхао Ніао».

Супи – улюбленці
Без сумнівів, у цій категорії на почесних місцях два відомих страви. «Том Ям Кунг» – киплячий кисло-гострий суп з креветками, грибами, і «Том Кха Кай» – киплячий гострий суп на кокосовому молоці з куркою. Зазвичай їх подають у спеціальних глиняних або металевих горщиках з вогником під дном, звідси і «говорить» назва. Страви їдять не відразу, а по кілька ложечок протягом всієї трапези разом з іншими стравами. Ці справжні кулінарні шедеври вражають не тільки незвичайною гармонією спецій і зелені, а й своїми цілющими властивостями. На думку вчених, «Том Ям» здатний запобігти розвитку онкологічних захворювань, адже в супі ідеально поєднуються місцеві натуральні спеції і трави: галанга, лимонний сорго, листя лайма. Наведені компоненти виробляють «антиракові» речовини, які, за оцінкою фахівців, ефективніше всесвітньо відомих антиоксидантів і бетакаротину. Крім того, в Таїланді суп використовують для лікування шлунково-кишкових захворювань, включаючи виразку.

Салати
В Таїланді неможливо відмовитися від двох овочевих салатів: «Сом Тама» і «Ям Ниа». Перший дуже хороший для початку трапези. Потерті дрібною соломкою зелена папайя і моркву, порізані шматочками соковиті помідорчики легко перемішуються зі спеціями, сушеними креветками і горіхами кеш’ю в спеціальній дерев’яній ступці. Таким чином, блюдо заправляється власним соком. «Ям Ниа» – страва з скибочок обсмаженої яловичини, зелені та спецій, заправлене кисло-солодким злегка гострим соусом.

Поради туристу
В Таїланді їдять буквально на кожному розі. Не варто боятися малопримітних закусочних, що нагадують громадські їдальні. Частіше за все саме в них, а не в шикарних ресторанах з живою музикою можна пізнати справжні «таємниці» тайської кулінарії. Господар-кухар не запропонує ножів, в них немає необхідності, є руками не соромно. Зазвичай всі страви подаються одночасно, тому що на столі прийнято влаштовувати даний буйство ласощів. Правда, відсутність пихатого етикету за столом зовсім не означає простоту в кулінарії. Місцеві кухарі – справжні художники, тому кожна страва буде майстерно оформлено.

Приємного апетиту!

Рис - усьому голова

Таїланд славиться дарами моря

Як не дивно, але локшина стає візитною карткою Таїланду

М'ясні страви тайці зазвичай готують на пару або на вугіллі, звідси незвичайне різноманітність золотистих відтінків цієї смакоти

Без сумнівів, у цій категорії на почесних місцях два відомих блюда

В Таиланде невозможно отказаться от двух овощных салатов: «Сом Тама» и «Ям Ныа»