У вересні слід на максимум вмикати режим заготівель та смакувати овочами та фруктами. Сезон насичених салатів та гарнірів добігає кінця. Не пропустіть можливість готувати свіжі овочеві, ягідні, фруктові страви із нашої добірки. Зберігайте і використовуйте щодня!
Шакшука з баклажанами

Шакшука або шушука — проста яєчня-бовтанка із овочами. Зазвичай готується з соковитими томатами, але у вересні урізноманітнити сніданок можна, додавши баклажани.
Інгредієнти:
- 3 яйця.
- 1 середній баклажан.
- 0,5 цибулини.
- 1 солодкий перець.
- 1 томат.
- 2 зубчики часнику.
- Дрібка кумину (зіри).
- 3-4 гілочки петрушки.
- 1 ст.л. оливкової олії.
- Сіль, перець до смаку.
Приготування:
- Зробіть надрізи навхрест на томаті, облийте окропом та зніміть шкірку. Наріжте кубиками.
- Баклажан, перець помийте і також наріжте кубиком.
- Цибулю почистьте і наріжте дрібним кубиком.
- Часник почистьте, причавіть ножем і наріжте слайсами.
- У сковороді розігрійте олію, вкиньте часник для аромату.
- Обсмажте цибулю, перець та баклажани.
- Укінці додайте томат, кумин, сіль, і також обсмажте декілька хвилин, протушкуйте овочі разом.
- Вбийте яйця, посоліть та поперчіть страву, тушкуйте до готовності яєць.
- Для подачі посипте шакшуку дрібно нарізаною петрушкою.
Салат із печеної моркви

У вересні збираємо урожай усе ще свіжої та солодкої моркви. Оберіть невеликі морквини та спробуйте приготувати цей салат!
Інгредієнти:
- 6 невеликих морквин.
- 150 г сиру фета.
- 50 г винограду без кісточок.
- 1 червона цибулина.
- 100 г руколи.
- 1 ст.л. соку лимона.
- 1 ч.л. меду.
- 1 ч.л. діжонської гірчиці.
- 1 ст.л. оливкової олії.
- Сіль до смаку.
Приготування:
- Моркву помийте і почистьте, злегка стерши шкірку, тоді розріжте кожну вздовж на чотири частини. Посоліть, збризніть лимонним соком, полийте олією та запікайте при 180°C 20-30 хвилин до м’якості.
- Руколу, виноград помийте і помістіть в миску.
- Цибулю почистьте, наріжте тонкими слайсами.
- Сир фета наріжте кубиком.
- На руколу викладайте моркву, фету, цибулю, посоліть до смаку.
- Для заправки змішайте сік лимона, мед, гірчицю, решту оливкової олії та полийте сумішшю салат.
Фаршировані запечені помідори

Соковиті томати, прянощі та м’ясна начинка доводять, що в одній простій страві можна поєднати білки, жири й вуглеводи. Насправді фарширувати помідори можна будь-якими інгредієнтами: із шинкою, яйцем, бринзою, кус-кусом вийде так само смачно!
Інгредієнти:
- 4 великі стиглі томати.
- 100 г готового вареного рису.
- 150 г телячого фаршу.
- 100 г сиру моцарела.
- 1 ст.л. суміші італійських спецій (базилік, орегано, майоран, чабер).
- 1 ст.л. олії.
- Сіль, перець до смаку.
Приготування:
- Попередньо відваріть рис і дайте охолонути.
- У томатів акуратно зріжте верхівки та ложкою видаліть серцевину, зробивши «горщик» із томата.
- На сковороді з олією обсмажте нежирний фарш до золотистості.
- Сир натріть.
- Змішайте обсмажений фарш, рис, спеції, сир та наповніть томати начинкою.
- Помістіть томати на деко для запікання і накрийте «кришками» із верхівок помідорів.
- Запікайте при 180-190°C до готовності.
Запіканка із цвітною капустою

Цвітна капуста має специфічний запах, тому часто цей овоч несправедливо залишається лежати в холодильнику. Спробуйте приготувати запіканку із сиром та м’ясом: повноцінна вечеря готується блискавично!
Інгредієнти:
- 400 г цвітної капусти.
- 300 г курячого філе.
- 1 цибулина.
- 100 г твердого сиру.
- 1 яйце.
- 1 ст.л. сметани.
- 2-3 зубчики часнику.
- 1 ст.л. олії.
- Сіль та перець до смаку.
Приготування:
- Цвітну капусту розділіть на маленькі часточки й відваріть 3-4 хвилини у підсоленій воді.
- Куряче філе наріжте дрібним кубиком або перебийте до стану фаршу.
- Цибулю наріжте кубиком.
- Змішайте капусту, м’ясо, яйце, сметану, цибулю, вичавте до суміші часник. Додайте сіль, перець і добре перемішайте.
- Змастіть форму для запікання олією та викладіть майбутню запіканку. Розподіліть по формі, добре притискаючи.
- Впікайте при 180°C пів години.
- Дістаньте запікану, зверху натріть твердий сир та запікайте ще 5 хвилин.
Яблучні оладки

Із ароматних осінніх яблук можна робити свіжі соки, запіканки, додавати до м’яса. Одна із найпростіших страв — яблучні оладки, ідеальні до сніданку.
Інгредієнти:
- 3 великі яблука.
- 200 мл кефіру.
- 180 г борошна.
- 1 яйце.
- 1 ст.л. цукру.
- Дрібка солі.
- Дрібка кориці.
- Дрібка соди.
- 100 мл олії для смаження.
Приготування:
- Яблука помийте і натріть на велику насадку.
- Додайте кефір, борошно, яйце, цукор, сіль, соду, мелену корицю. Тісто має бути, як густа сметана й без згустків борошна.
- Усі складові добре перемішайте й залиште в теплі на 20-30 хвилин, аби кефір погасив соду й оладки вийшли пухкими.
- Розігрійте сковороду, влийте олію.
- Обсмажуйте оладки до золотистості з обох боків.
- Для подачі викладайте оладки на паперовий рушник, аби забрати рештки олії. Тоді викладайте в тарілку, додайте мед, сметану, топінг та шматочки свіжих яблук.
Брускети з інжиром і прошуто

Інжир або фіга — солодкий інгредієнт для салатів, закусок, що містить антиоксиданти, клітковину, залізо й вітамін K. Фрукт чудово смакує з прошуто, медом: використовуйте як закуску або ланч із собою.
Інгредієнти:
- 4 шт. свіжого інжиру.
- 2 скибки цільнозернового хліба.
- 2 слайси прошуто.
- 50 г вершкового сиру.
- 0,5 ч.л. меду.
- 0,5 ч.л. бальзаміку.
Приготування:
- Підсушіть брускети в духовці або на сковороді.
- Намастіть хліб вершковим сиром, зверху покладіть прошуто.
- Інжир помийте, наріжте слайсами, викладіть на хліб.
- Полийте медом, бальзаміком за бажання.
Фреш із кавуна

У вересні кавун особливо солодкий та насичений, бо сезон закінчується. Радимо скуштувати фреш із цієї ягоди: смак такий самий, але сік не хлюпатиме повсюди. Поєднати фреш можна і з алкогольними джином або ігристим вином.
Інгредієнти:
- 300 г кавуна.
- 1 ч.л. цукру.
- 1 ч.л. соку лайма (або лимона).
- 2 гілочки базиліку.
Приготування:
- Кавун почистьте від шкірок та кісточок, помістіть у блендер.
- Додайте базилік, сік лайму, цукор та все перебийте.
- Прикрасьте фреш гілочкою базиліку та смакуйте.
Кожна зі страв нашої сезонної добірки підійде для щоденної вечері удома та святкових посиденьок. Прості складові за пів години можуть перетворитися на повноцінну страву! Обирайте найкращі овочі та фрукти, і осіннє меню радуватиме вас та родину аж до холодів.