20 чудових фільмів у стилі ретро, які вам захочеться передивитися

235

Пам’ятаєте ті часи, коли телефони були з дротами, а комп’ютери – розміром з кімнату? Коли зачіски були пишними, а одяг – яскравим? Якщо ви згадуєте це з ностальгією, то ця стаття для вас!

Ми зібрали 20 чудових фільмів у стилі ретро, які перенесуть вас у минулі часи. Ці фільми не лише розважають, але й дають можливість зазирнути в життя людей минулих років.

Тож приготуйте попкорн, сядьте зручніше і пориньте у світ ретро!

1. «Великий Гетсбі» (The Great Gatsby, 2013)

Джей Гетсбі, таємничий мільйонер, кидає вишукані вечірки у своєму розкішному маєтку на Лонг-Айленді. Його одержимість – Дейзі Б’юкенен, красуня, з якою він був розлучений багато років тому.

Нік Керравей, оповідач історії, опиняється втягнутим у вир блискучого життя Гетсбі. Він стає свідком його невпинної погоні за коханням, яке, можливо, вже втрачено назавжди.

2. «Прислуга» (The Help, 2011)

1960-ті роки, американський Південь. Скітер Філан, молода біла жінка, мріє стати письменницею. Вона вирішує написати книгу про життя чорношкірих прислуг, які працюють у білих сім’ях.
Ризикуючи кар’єрою та репутацією, Скітер записує розповіді про жорстокість, расизм та приниження, з якими стикаються чорношкірі жінки.

3. «Безславні Виродки» (Inglourious Basterds, 2009)

Друга світова війна. Шошанна Дрейфус, єврейська дівчина, єдина, хто вижила після розправи над своєю сім’єю есесівцями. Вона тікає до Парижа, де змінює ім’я та стає власницею кінотеатру.

Лейтенант Альдо “Апач” Райн, американський єврейський солдат, очолює групу “Безславних виродків” – загон диверсантів, які жорстоко й безжально вбивають нацистів.

Шляхи Шошанни та “Виродків” перетинаються, і вони об’єднуються, щоб здійснити жахливу помсту.

4. «Щоденник пам’яті» (The Notebook, 2004)

1940-ті роки. Ной, бідний хлопець, і Еллі, багата дівчина, закохуються одне в одного під час літніх канікул. Їхнє кохання щире й палке, але воно не подобається батькам Еллі, які розлучають молодих людей.

Ной і Еллі йдуть різними дорогами, але ніколи не забувають одне одного. Ной пише Еллі щодня протягом року, але вона не отримує жодного листа. Еллі виходить заміж за іншого чоловіка, але її серце все ще належить Ною.

Через багато років доля знову зводить Ноя та Еллі. Їхні почуття спалахують з новою силою, але їм доведеться знову боротися за своє щастя.

5. «Магія місячного сяйва» (Magic in the Moonlight, 2014)

1920-ті роки, Французька Рив’єра. Стенлі Кроуфорд, знаменитий ілюзіоніст, відомий своїм викриттям шахрайських медіумів. Він отримує запрошення від Грейс, американської медіумки, яка зачаровує багату сім’ю своїми надприродними здібностями.

Стенлі приїжджає, щоб викрити Грейс, але його скептицизм починає танути, коли він стає свідком її феноменальних здібностей. Він також закохується в Грейс, що ставить під загрозу його раціональний світогляд.

6. «Життя Спочатку» (Revolutionary Road, 2008)

Історія звичайної сім’ї середнього класу, Френка та Ейпріл, які вже сім років живуть у шлюбі. Виховуючи дітей, вони плекають завітну мрію – переїхати до Парижа. Заради втілення омріяного життя пара готова ризикнути й самим шлюбом.

7. «Маджестік» (The Majestic, 2001)

Після аварії Пітер Епплтон втрачає пам’ять. Він опиняється в маленькому містечку, де його помилково приймають за місцевого героя війни, який зник багато років тому. Пітер вирішує жити життям цієї людини, він береться за відновлення занедбаного кінотеатра “Маджестік” та закохується в місцеву дівчину. З часом його починають мучити питання про своє справжнє минуле.

8. «Ігри Розуму» (A Beautiful Mind, 2001)

Джон Неш, блискучий математик, одержимий пошуком сенсу життя. Його новаторські ідеї роблять його зіркою в науковому світі, але його життя омрачає жорстокий діагноз – параноїдальна шизофренія.

9. «Рок-Хвиля» (The Boat That Rocked, 2009)

У 1960-х роках, коли рок-музика була заборонена на радіо BBC, група відчайдушних діджеїв кидає виклик цензурі. Вони організовують піратську радіостанцію “Рок-Хвиля”, що транслює рок-хіти з корабля, що курсує у відкритому морі.

10. «Трамбо» (Trumbo, 2015)

 

Далтон Трамбо, один з найуспішніших сценаристів Голлівуду, потрапляє в чорний список через членство у комуністичній партії США. Він змушений писати під псевдонімами, ризикуючи кар’єрою та добробутом сім’ї.

11. «Плезантвіль» (Pleasantville, 1998)

Фільм-комедія про молодого хлопця Девіда, одержимого старовинним телешоу “Плезантвіль”. Віе раптово опиняється в ньому разом зі своєю сестрою Дженніфер. Їхнє вторгнення в ідеальний світ 50-х років руйнує звичний уклад життя персонажів.

12. «Приховані Фігури» (Hidden Figures, 2016)

Кетрін Джонсон, Дороті Воган та Мері Джексон – блискучі математикині, які працюють в НАСА на початку 60-х років. Їхня робота стає ключовою для успішного польоту Джона Гленна на орбіту, але їм доводиться боротися не лише з складними завданнями, але й з расовою дискримінацією.

13. «Виховання Почуттів» (An Education, 2009)

16-річна Дженні мріє про Оксфорд і краще життя, але занурена в сімейний побут. Її життя змінює знайомство з 30-річним Девідом, елегантним і багатим чоловіком. Їхні стосунки дарують Дженні нові відчуття та свободу, але ставлять під сумнів її мрії та цінності.

14. «Опівночі в Парижі» (Midnight in Paris, 2011)

Гіл Пендер, невдалий письменник, мріє про життя в Парижі 1920-х років, епохи джазу та літературного генія. Одного разу його мрія стає реальністю: опівночі, під час прогулянки, він потрапляє в минуле, де зустрічає своїх кумирів – Хеменгуея, Фіцджеральда, Пікассо та інших.

15. «Міс Петтігрю живе одним днем» (Miss Pettigrew Lives for a Day, 2008)

Гвіневер Петтігрю, сувора й самотня гувернантка, втрачає роботу. Вона знайомиться з ексцентричною акторкою Делісією Лафосс, життя якої сповнене хаосу та блиску. Міс Петтігрю стає секретарем Делісії й за один день переживає неймовірні пригоди, допомагаючи акторці налагодити життя та знайти кохання.

16. «Бруклін» (Brooklyn, 2015)

Ейліш Лейсі, юна ірландка, емігрує до Нью-Йорка 1950-х років у пошуках кращого життя. Вона стикається з численними труднощами: самотністю, тугою за домом, складнощами на роботі. Її життя змінюється після зустрічі з Тоні, італійським хлопцем, який дарує їй кохання та підтримку.

17. «Форма Води» (The Shape of Water, 2017)

Елайза, німа прибиральниця в секретній лабораторії, знайомиться з таємничою істотою, захопленою в полон. Її співчуття переростає в глибоке почуття, яке кидає виклик жорстокому світу та розкриває справжню красу людської душі.

18. «Впіймай мене, якщо зможеш» (Catch Me If You Can, 2002)

Френк Ебігнейл, юний майстер шахрайства, протягом п’яти років обдурює людей на мільйони доларів, видаючи себе за лікаря, адвоката та пілота. За ним ганяється агент ФБР Карл Генреті, одержимий ідеєю його затримати.

19. «Керол» (Carol, 2015)

Керол Ейрд, елегантна жінка з вищого світу, живе у Нью-Йорку 1950-х років. Вона щиро не щаслива у шлюбі та шукає сенсу життя. Її зустріч з Терезою Беллівет, юною продавчинею, стає початком глибокого й щирого почуття, яке кидає виклик соціальним нормам та ризикує зруйнувати життя обох.

20. «Води Слонам!» (Water for Elephants, 2011)

Джейкоб, молодий ветеринар, втрачає все під час Великої депресії. Він приєднується до цирку “Бензіні”, де знайомиться з прекрасною наїзницею Марленою та величним слоном Розі. Джейкоб закохується в Марлену, й разом вони переживають безліч пригод, борючись з жорстоким директором цирку.