Ці теплі, ароматні, смачні десерти відмінно підійдуть для холодних осінніх вечорів.
Печені яблука — це смачні, а головне, корисні ласощі, які багаті на вітамін С, калій і пектини. Фрукти запікаються в духовці, мікрохвильовій печі або в мультиварці з додаванням різних спецій, сухофруктів і меду. Яке б поєднання продуктів ви не вибрали, страва обов’язково вам сподобається.
Тим більше, приготувати його можна з того, що завжди є в холодильнику у кожної господині. Залишилося розібратися, як зробити печені яблука сімейною стравою. Може спочатку вибрати цікавий рецепт?
Яблука, запечені з вершковим сиром
Ніжна начинка, що нагадує чізкейк, чудово поєднується з кисло-солодкою фруктовою м’якоттю.
Інгредієнти:
- Яблука 6 штук
- Вершковий сир (крем-сир) 230 г
- Цукор 50 г
- Ванільний екстракт 1 ч. ложка
- Яйце 1 штука
- Мелена кориця 1 ч. ложка
Можна додати: Родзинки та волоські горіхи за смаком
Приготування:
1. Зріжте з яблук верхівки. Дістаньте серцевини та частину м’якоті.
2. Змішайте крем-сир із цукром. Додайте ванільний екстракт, яйце і корицю і збийте віничком чи міксером.
✅ Екстракт можна замінити дрібкою ваніліну.
3․ Наповніть фрукти сирною сумішшю. Поставте у форму.
4․ Запікайте 20–25 хвилин при температурі 180°C. Начинка має схопитися.
5․ Охолоджені яблука при бажанні прикрасьте родзинками та горіхами.
Яблука, запечені з бананом та варенням
Обов’язково спробуйте цей найніжніший десерт із цілою палітрою фруктових ароматів. Використовуйте різні види варення та джемів, щоб щоразу отримувати страву з новим смаком.
Інгредієнти:
- Яблука 5 штук
- Банан 1 штука
- Варення чи джем 3-4 ст. ложки
Можна додати: Цукрову пудру та м’яту за смаком
Приготування:
1․ З яблук зріжте верхівки так, щоб вийшли кришечки. Видаліть м’якоть, залишивши не надто тонкі стінки.
✅ Для цього рецепту відмінно підійдуть великі та середні соковиті яблука із щільною м’якоттю.
2․ Банан подрібніть та змішайте з варенням.
✅ Чудово підійде варення з кисло-солодким смаком.
3․ Наповніть яблучні барильця сумішшю, що вийшла, і прикрийте кришечками.
4․ Запікайте приблизно 25–30 хвилин при температурі 180 °С.
5․ Перед подачею можна посипати десерт цукровою пудрою та прикрасити гілочками м’яти.
Запечені яблука з корицею
Усередині м’яких фруктів – щось на зразок карамелі з вершкового масла та коричневого цукру. Кориця надає десерту яскравого аромату.
Інгредієнти:
- Великі яблука 4 штуки
- Вершкове масло 4 ст. ложки
- Коричневий цукор 100 г
- Мелена кориця 2 ч. ложки
Приготування:
1․ Розігрійте духовку до 180 °C.
2․ Зріжте з яблук верхівки, але не викидайте. Акуратно видаліть серцевини, не прорізаючи плоди наскрізь.
✅ Найкраще для цього рецепту підійдуть кислуваті фрукти.
3․ Покладіть всередину яблука половину столової ложки олії, потім приблизно столову ложку цукру. Повторіть начинку ще раз.
✅ Намагайтеся утрамбовувати начинку, щоб вона не сильно вилазила за краї яблук.
4․ Так само нафаршуйте інші фрукти.
5․ Поставте їх у глибоку форму для запікання, посипте корицею та покрийте зрізаними верхівками.
6․ Запікайте 25–30 хвилин, доки яблука не стануть м’якими.
Запечені яблука в карамелі
Чарівне поєднання кислуватих фруктів та солодкої карамелі з ароматом кориці, мускатного горіха, гвоздики та ванілі. Подавайте десерт з морозивом або доповнюйте їм оладки та грінки.
Інгредієнти:
- Яблука 1300 г
- Коричневий цукор 100 г
- Мелена кориця 2 ч. ложки
- Мелений мускатний горіх ¹⁄₂ ч. ложки
- Мелена гвоздика ¹⁄₄ ч. ложки
- Сіль 1 дрібка
- Кукурудзяний крохмаль 1 ч. ложка
- Лимон ¹⁄₂ штуки
- Ванільний екстракт 1 ч. ложка
- Вершкове масло 2 ст. ложки
Приготування:
1․ Очистіть яблука від шкірки та серцевини. Наріжте дольками.
2․ Змішайте їх із цукром, прянощами, сіллю, крохмалем, лимонним соком та ваніллю.
3․ Покладіть їх у форму для запікання. Зверху розкладіть маленькі шматочки масла.
4․ Запікайте при 180 градусах 30 хвилин. Усередині приготування перемішайте фрукти.
✅ Яблука мають стати м’якими. Якщо півгодини цього недостатньо, готуйте їх довше.
Яблука, запечені з медом, горіхами та родзинками
Запечені яблука будуть ще солодшими, ніж свіжі. А кориця, родзинки та мед зроблять фрукти набагато ароматнішими.
Інгредієнти:
- Яблука 6 штук
- Вершки жирністю 33% 100 мл
- Яйце 1 штука
- Лимон 1 штука
- Грецькі горіхи 100 г
- Мелена кориця 1 дрібка
- Родзинки 100 г
- Мед 3 ст. ложки
Приготування:
1․ Зріжте з яблук верхівки, але не викидайте.
2․ Видаліть серцевинки, поставте фрукти у форму і накрийте верхівками.
3․ Помістіть духовку в розігріту до 140°С на 40 хвилин.
4․ Збийте віничком вершки та яйце. Додайте туди терту цедру лимона, дрібно нарубані горіхи, корицю, родзинки та мед.
5․ Наповніть сумішшю яблука та накрийте верхівками.
6․ Оберніть кожне яблуко фольгою і поставте в духовку ще на пів години.