Страви азійської кухні мають насичені смаки та можуть здатися складними у приготуванні. Насправді ж будь-яку страву можна приготувати і вдома, просто спочатку перейнятися звичаями народів Східної півкулі та запастися спеціями з тих країв. Саме використання гострих прянощів, маринадів, різних видів локшини й необробленого рису допоможуть відчути пікантні й специфічні азійські смаки.
Які азійські страви приготувати на українській кухні? Зібрали 5 простих рецептів.
1. Спрінг-роли з креветками
З рисовим папером легко працювати, просто трохи намочивши. Спрінг-роли — наче азійський варіант шаурми. Що б ви туди не загорнули, буде смачно. Тож спробуйте спрінг-роли просто з овочами, м’ясом або рибою.
Інгредієнти:
- 6 шт. рисового паперу.
- 12 креветок (великих можна 6).
- 1 огірок.
- 1 солодкий перець.
- 1 морква.
- 3 листи салату.
- 1 манго.
- Пучок кінзи.
Приготування:
- Усі овочі та манго помити, посушити та нарізати тонкими, однаковими смужками.
- Листя салату можна розрізати смужками або лишити цілими.
- Креветки почистьте і відваріть у підсоленій воді 2-3 хвилини. Розріжте їх навпіл.
- Підготуйте тарілку з теплою водою. Вмочайте туди рисовий папір на кілька секунд перед тим, як формувати рол.
- Викладіть рисовий папір на дошку чи стіл. На край складіть начинку: по декілька смужок усіх овочів, манго, салат, а зверху шматочки креветок. Туго скручуйте рол: зробіть кілька обертів до середини листка, тоді підкладіть папір з боків і закрутіть до кінця. Подавайте з соєвим або кисло-солодким гострим соусом.
2. Смажені банани в клярі
Сам банан чудово прижився в Україні, а ось страв із нього готують дуже мало. Найкраща доля для перестиглих бананів — посмажити їх у клярі. Приготувати такі снеки зможе навіть той, в кого раціон складається з локшини швидкого приготування.
Інгредієнти:
- 2 банани.
- 1 яйце.
- 2 ст. л. пшеничного та 1 ст. л. рисового борошна.
- 1 ст. л. молока.
- 1 ст. л. цукру.
- 0,5 ч. л. кориці.
- Олія для фритюру.
Приготування:
- Змішайте яйця, молоко, цукор, корицю, борошно та збийте міксером до консистенції сметани.
- Банани почистьте і наріжте однаковими шматочками.
- Поставте розігріватися олію в каструлі.
- Коли олія гаряча, вмочайте банани у кляр та обсмажуйте до золотистої скоринки 3-4 хвилини. Перевертайте банани для рівномірного обсмажування. Готові банани покладіть на паперовий рушник, щоб забрати залишки олії. Подавайте з шоколадним соусом, медом, варенням чи кульками морозива.
3. Курка в кисло-солодкому соусі
Ніжна і соковита курочка в пікантному соусі — одна з найпопулярніших страв азійської кухні. Страву просто готувати, але ще простіше їсти. Додайте гарнір з рису чи овочів — і повноцінний обід для дому чи з собою готовий.
Інгредієнти:
- 3 філе гомілок (можна купити готове або зняти з гомілок).
- 1 болгарський перець.
- 2 цибулини.
- 3 ст. л. цукру.
- 1 ст. л. кукурудзяного крохмалю.
- 3 ст. л. соєвого соусу.
- 2 ст. л. рисового оцту.
- 0,5 невеликого перцю чилі.
- 20 г свіжого імбиру.
Приготування:
- Наріжте м’ясо невеликими шматочками. Посоліть і поперчіть. Розігрійте сковороду і обсмажте курку до золотистості на невеликій кількості олії.
- Дрібним кубиком наріжте солодкий перець, цибулю, дуже дрібно чилі та імбир. Також обсмажте 2-3 хв і з’єднайте з куркою.
- Приготуйте кисло-солодкий соус: змішайте соєвий соус, рисовий оцет, цукор, 100 г води та крохмаль. Збийте його та влийте на сковорідку до курки з овочами.
- Протушкуйте курку з соусом 5-10 хв та подавайте з гарніром.
4. Фунчоза з яловичиною та овочами
Фунчозу часто називають рисовою локшиною, але насправді її виготовляють із бобів мунг. Скляну локшину можна додавати в супи, спрінг-роли, використовувати для приготування закусок та воку.
Інгредієнти:
- 100 г фунчози.
- 150 г яловичини.
- 1 солодкий перець.
- 1 цибулина.
- 1 морквина.
- 3-4 зубчики часнику.
- 100 г грибів шиїтаке або печериць.
- 2 ст. л. соєвого соусу.
Приготування:
- Яловичину, перець, моркву, цибулю, гриби наріжте тонкими смужками.
- Розігрійте на сковороді олію, обсмажте яловичину. Швидко перемішуйте м’ясо, щоб смужки стали золотистими з усіх боків.
- Додайте на пательню моркву і обсмажуйте до м’якості, тоді по черзі додайте перець, цибулю та гриби, дрібно нарізаний часник. За бажання додайте трохи чилі.
- В окремій каструлі закип’ятіть воду та варіть фунчозу впродовж 3-4 хв. Тоді відкиньте на сито і промийте холодною водою, щоб фунчоза не злипалася.
- Додайте локшину до овочів та добре перемішайте, додайте соєвий соус. Обсмажуйте ще 5 хв усе разом. Подавайте одразу
5. Том Ям з креветками
Як в Україні є безліч рецептів борщу, так у тайців традиційного супу Том Ям Кунг. Суп готують з куркою, рибою або морепродуктами. Він має гострий, яскравий смак завдяки пасті Том Ям. Нехай вас не лякає кількість інгредієнтів, бо готувати суп просто.
Інгредієнти:
- 200 г креветок.
- 300 г грибів шиїтаке, глив або печериць.
- 1 лайм.
- 20 г свіжого імбиру.
- 1 перець чилі.
- 1 цибулина.
- 3 зубчики часнику.
- 1 лемонграс.
- Пучок кінзи.
- Рибний соус (паста Том Ям).
Приготування:
- Креветки почистьте від панцирів і зніміть вени в хвостиках. Панцирі та голови поставте варитися в 1,5 л води на 10-15 хв.
- Гриби наріжте слайсами або залиште шапочки цілими.
- З лайма натріть цедру. Імбир наріжте пластинами.
- Цибулю, чилі, часник наріжте маленьким кубиком. Обсмажте на сковорідці декілька хвилин. Все це перебийте у блендері й додайте до бульйону (попередньо витягши панцирі).
- До бульйону додайте лемонграс, гриби, цедру, імбир та креветки. Доведіть до кипіння й варіть ще 10-15 хв. Вкінці введіть 2 ст. л. рибного соусу та проваріть ще 5 хв. Перед подачею додайте сік лайма та подрібнену кінзу.
Укінці відрегулюйте кислоту, гостроту й насиченість бульйону так, як смакує саме вам.
Рецепти азійської кухні з цієї добірки допоможуть відкрити частинку східних смаків та здивувати близьких. Готуйте незвичайні страви, щоб відкривати світ і розбавляти сірі будні. Збережіть ці покрокові рецепти, і у вас усе вийде!
автор Катя Вогник спеціально для vsviti.com.ua