17 фактів, якими експерти пояснюють, чому деякі пари швидко розлучаються, а інші святкують срібне весілля

27132

В Україні за 2019 рік було вкладено понад 237 тисяч шлюбів, а розлучень – у 6 разів менше. Хоча світова картина дещо інша: майже 50% пар загалом розлучаються у перші роки після одруження. Експерти ж сподіваються, що в майбутньому ця цифра буде меншою.

Перші п’ять років сімейного життя важкі. Ситуація не змінюється навіть з появою дитини, тому подружжя найчастіше прощається один з одним. А ось демограф Стівена Рагглс стверджує, що з віком вірогідність розлучитися тільки зростає. Наприклад, в США починаючи з 1990 року кількість розлучень особливо разюча серед літніх людей: частота розлучень тих, кому від 55 до 64 років, збільшилася в чотири рази у порівнянні зі статистикою за останні три десятиліття.

Як же ж вгадати чи буде спільне життя довгим та щасливим? Ми поцікавилися в експертів і дізналися фактори, які впливають на шлюб. Психологи також дали пораду, як залагоджувати конфлікт у сім’ї.

  • Науковці помітили взаємозв’язок між кількістю грошей витрачених на весілля та злагодою у подальшому подружньому житті. Виявляється, що пари, які провели розкішні церемонії, живуть разом менше часу, ніж ті, хто одружився у колі найближчих людей, або таємно. Та, як не дивно, дорога обручка також не запорука довгого і щасливого подружнього життя.
  • Витрачати гроші варто не на столи з їжею, а на солодкі подорожі у медовий місяць. Такий відпочинок зближує молоде подружжя.
  • Переважна більшість молодих людей погоджуються жити у цивільному шлюбі, вважаючи, що такий підхід тільки скріпить подальші стосунки й зробить їх стабільними на довгі роки. Проте це помилка. Найчастіше ситуація кардинально протилежна. Пари живуть разом декілька років, а справи до одруження не доходить, або ж шлюб після таких стосунків розпадається у перші два роки подружнього життя.

Щодо цивільного шлюбу є цікаве дослідження. У чоловіків та жінок запитали: «Чи вважаєте ви себе одруженим/одруженою?». Близько 80% чоловіків себе одруженими не вважають, а ось 90% жінок вважають, що вони одружені. Висновки робіть самі.

  • Психологи рекомендують контролювати рівень позитивних та негативних переживань у парі. Конфлікт – негативне переживання, а похід у кіно – позитивне. Намагайтеся, щоб позитивних моментів було вдвічі більше.
  • Весільні фотографи запевняють, що можна ще на весілля вгадати як довго буде разом пара. Варто подивитися, як молодята розрізають весільний торт. Якщо один з молодят у цей відповідальний момент клеїть дурня й не допомагає, то шлюб не протримається довго.
  • Іноді партнерам у шлюбі потрібна свобода. Це нормально піти відпочити кудись без своєї половинки. Але занадто багато свободи у відносинах руйнує шлюб. Ревність партнера тут неминуча. Така ж ситуація й соціальними сітями.
  • Менше часу в телефоні – більше поряд з коханою людиною. Є пари, в яких партнер ревнує кохану людину до друзів в соціальних мережах. Тим паче друга половинка не знає з ким ще ви спілкуєтесь.
  • Найчастіше жінки вважають, що спільна дитина зробить шлюб міцнішим. Конфлікти ж стають частішими саме після зміни ладу в родини через появу малюка.
  • Ще одна думка: чим більше дітей, тим менше шансів, що він/вона піде. Але ж шлюб тримається не на цих принципах. Дитина не здатна втримати того, хто хоче піти з родини. Рано чи пізно це станеться, якщо не змінити ситуацію в стосунках чоловіка та дружини.
  • Однакові інтереси в родині не значать, що сім’я дійсно міцна. Іноді ситуація має дві сторони: для одного – це спосіб відпочити й провести час з сім’єю, а для іншого – обов’язок робити щось разом, аби не засмутити. Запитайте, може ваша половинка не хоче йти у похід, а краще витратить цей час на рафтинг.
  • Щасливіші сім’ї ті, в яких частіше лунають слова «ми», «наш», «нас», ніж «я», «мій», «моє». Підсвідомо цими словами ви об’єднуєте вашу родину.
  • Перегляд романтичних комедій також зближує пари. Кінострічки допомагають пригадати романтичні моменти в спільному житті пари та запланувати подію «як у кіно». Робіть це, аби отримати більше позитивних переживань.
  • Психолог Джон Готмен, який передбачив у 90% справах розлучення, назвав «чотири вершники розлучення» – моделі поведінки, які через 5-6 років подружнього життя, обов’язково призводять до розлучення. Отже, якщо у ваших відносинах трапляється нездорова критика, презирство, оборона, опір, то з вашими спільним життя не все гаразд.
  • Найгірший «вершник» – презирство. Його легко побачити з боку партнера, коли він закочує очі та допускає у ваш бік неприємні жарти й глузування.
  • Аби бути щасливими, одруженим парам потрібні проблеми. Якщо немає дійсної проблеми, вони її створюють самі. Це відбувається підсвідомо. Спокійне життя без «пригод» врешті-решт набридає. Розв’язання проблем зближує пари й робить шлюб міцнішим.

Спільно взятий кредит в банку може бути прикладом такої проблеми. За даними статистики, кількість розлучень серед пар, які взяли спільний кредит у 5-10 разів менше в залежності від країни.

  • Не приховувати правду – добре. Але не варто розповідати партнеру все, що вам у ньому не подобається. Краще висловити це по іншому. Скажіть коханій людині не «Мені не подобається, що ти приділяєш мені замало уваги», а «Я б хотіла, щоб ти був уважнішим до мене.»
  • Доведено, що в пари, які не зациклені на відкладенні грошей, живуть разом довше. Необхідно витрачати гроші й на задоволення, щоб отримати позитивні переживання від спільного проведення часу.

Зробити шлюб міцнішим можна ще за допомогою вправи, яку радять психологи. Все що потрібно – це ручка, папір та 21 хвилина вашого вільного часу на рік. Вчені провели експеримент за участі одружених пар, в якому вони витрачали 7 хвилин тричі на рік, аби описати конфлікти в родині, які мали місце протягом року. Єдина умова – написати про це від третьої особи, наче це погляд іншої людини. Такий спосіб обміркування конфліктів призвів до покращення стосунків у парах, адже допоміг розібратися з реальною причиною конфлікту і зрозуміти думку партнера.

Рецепта ідеального подружнього життя не існує. Кожен пише свою власну книгу. Якою вона буде залежить тільки від вашого бажання та зусиль.

автор Альона Гук спеціально для vsviti.com.ua