Не борщем єдиним: сиро-винний гастрономічний туризм в Україні європейського рівня

1011

Коли українці чують про «гастрономічний туризм» то різні країни викликають у них різні асоціації із відомими стравами. Це піца та паста в Італії, сир у Швейцарії, шоколад у Бельгії та вино у Франції.

Якщо мова ж заходить про Україну, всім на думку спадають досить банальні та звичні для нас речі: борщ, вареники, деруни. Попри те, що навіть дегустація таких страв може комусь прийтись до душі, в Україні є що запропонувати окрім борщу та вареників.

Європейські країни у своїй більшості асоціюються з класичним поєднанням «вино та сир». І Україна у цьому випадку також має що показати. Звісно ж, домашній сир ви знайдете у кожному селі по всіх території України. А найпопулярніші вина розташували свої майстерні біля берегів Чорного моря.

Але якщо ви хочете відправитись у такий досить європейський тур «вино та сир» і відкрити для себе нові смаки, то ідеально для такої гастрономічної мандрівки підходить Закарпаття.

Саме в Закарпатті винороби відкривають свої маленькі приватні справи і у кожного господарства – є свій секрет приготування вина. А різноманіття сирів не залишить вас без знайомства з новими смаками.

Звісно ж, любителям подорожувати не хочеться переплачувати за дегустації сплановані екскурсоводами, але тим такий тур в Україні і зручний, що його з легкістю можна спланувати самостійно, навіть якщо ви їдете у такий тур вперше.

Наприклад, можна спланувати власний тур до селища Берегово на Закарпатті. З розрахунком на дві людини, заздалегідь орендувати житло коштуватиме від 200 до 600 гривень. Вибір житла в Берегово великий, адже окрім вина та сиру там знаходяться термальні джерела, тож туристи часто відвідують ці місця.

У Берегово ви можете домовитись про дегустацію у винному дегустаційному залі «Старий підвал», родинному підвалі «Шош», дегустаційному домі винороба Урсти. Також там розташований дегустаційний зал торгової марки «Чизай», котра є популярною не тільки на Закарпатті, але й по всій Україні.

“Старий підвал” (м.Берегово, вул. Виноградна, 37)
Родинний підвал “Шош” (Берегівський район, село Кідьош, вул. Ракоці, 52)

Далі, за півтори години можна дістатись до сироварні «Бараново» або «Селиської» сироварні неподалік від селища Хуст. Там проводяться екскурсії, де можна послідкувати за процесом сироваріння, а також дегустації сиру з молока корови, кози або вівці.

Селиська сироварня (вул. Центральна 86, с. Нижнє Селище 90440, Закарпатська обл.)

Інформації про житло біля самих сироварень мало, але зовсім без даху над головою ви не залишитесь, там також є готелі та гостьові двори.

Незвичайні колоритні селища Західної України, екскурсії до сироварень та дегустації вина, перенесуть вас у куточок зовсім іншої витонченої України, при цьому не позбавленої свого звичного затишку.

автор Вікторія Демидюк спеціально для vsviti.com.ua



• не пропусти