12 дивних речей, які робили наші предки в давнину

146396

Якщо ви думаєте, що люди у минулому були менш ексцентричними, ніж нинішнє покоління, то згадайте їх моду і традиції – там знайдеться чимало дивного.

Ми склали невеликий список того, що наші предки вважали нормальним, і з’ясували, що сучасні люди такі вже й дивні.

Перший і другий сон

Європейці, які жили у Середньовіччі, практикували те, що в наш час називають двофазним сном. Перший сон починався із заходом сонця і тривав приблизно до півночі, потім люди прокидалися і не спали 2-3 години. Хтось в цей час молився або читав, а інші спілкувалися з домочадцями або сусідами. Потім наставав час другого сну, який тривав до сходу сонця.

Живі будильники

Knocker-up, або людина-будильник, – це професія, яка існувала з кінця XVIII століття до 1920 року. В обов’язки таких людей входило пробудження тих, хто повинен був вирушити на роботу. «Будильники» стукали у вікна своїх клієнтів палицями або стріляли в них горохом з духової трубки. Не зовсім ясно, хто будив самих knocker-up, але є версія, що вони взагалі не лягали спати до роботи.

Сукні для хлопчиків

Починаючи з XVI століття і приблизно до 1920 року хлопчиків до певного віку (4-8 років) було прийнято одягати у  сукні, і це нікого не бентежило. Ймовірно, основною причиною цього була дороговизна одягу, а сукні було легше шити на виріст. Традиція не оминула навіть сім’ю Миколи II – на фото його син царевич Олексій у сукні, схожій на ті, що носили його сестри.

Чопіни

Чопіни, також відомі як цокколі і пьянеллі, – вид взуття на платформі, висота якої могла досягати 50 см. Не дивно, що для носіння цього взуття була потрібна допомога слуг, щоб у буквальному сенсі не стати жертвою моди. Втім, носили чопіни не тільки з прагнення до краси, а ще й для того, щоб не забруднити одяг у вуличному бруді.

Кровопускання від усіх хвороб

Цей метод лікування був популярний протягом 2 000 років аж до початку XX століття. Кровопускання практикували при будь-якому захворюванні, часом завдаючи хворим більше шкоди, ніж користі, ще більше послаблюючи їх організм.

Страх перед водними процедурами

У Середньовіччі в деяких країнах вважалося, що вода приносить людині лише хвороби, а воші називали «божими перлинами». Ці переконання поділяли і монархи. Ізабелла Кастильська пишалася тим, що в своєму житті милася тільки двічі: при народженні і перед весіллям. Якось кавалер звернув увагу на її брудні руки і нігті, на що королева відповіла: «О, бачили б ви мої ноги!

Посмертні фотографії

Ще один звичай, який у наш час виглядає якщо не моторошно, то як мінімум дуже дивно. Але в XIX столітті це був спосіб зберегти пам’ять про померлих близьких. Як правило, покійним перед фотографуванням надавали «живий» вигляд: садили у природних позах і малювали їм очі на закритих повіках – так само, як на цій фотографії.

Радіоактивні продукти і косметика

На початку XX століття радіація сприймалася людьми як виключно позитивне явище, чим не забарилися скористатися шахраї: у продажу з’явилися косметика, продукти і напої, збагачені радієм і торієм, радіоактивні сувеніри та навіть прилади для насичення води радіоактивними елементами.

На жаль, не обійшлося без жертв: атлет Ебен Байєрс випивав величезні дози напою Radithor, в результаті чого помер. «Уолл Стріт Джорнал» відреагував на цю сумну подію єхидною заміткою: «Вода з радієм відмінно йому допомагала. Доти, поки у нього не відвалилася щелепа».

Героїн як ліки від кашлю

Дивно, але 100 років тому героїн вважався нешкідливою альтернативою морфіну і продавався в аптеках як ліки від кашлю. Причому його рекомендували навіть дітям. Згодом було з’ясовано, що героїн перетворюється на морфін у печінці, і в 1924 році його використання було заборонено, проте в ФРН його можна було купити в аптеках до 1971 року.

Куріння на борту літака

Ще якихось 50-60 років тому куріння не вважалося такою вже шкідливою звичкою. Люди не відмовляли собі в цьому сумнівному задоволенні навіть під час польотів, не зважаючи на присутність інших пасажирів. Зараз куріння під час польоту повітряним транспортом заборонене, проте в ряді країн (наприклад, в Ірані) така заборона не діє.

Купальні машини

На відміну від нас, люди XVIII-XIX століття не могли просто так зайти у воду на пляжі. Їм доводилося користуватися купальними машинами  – спеціальними фургонами, схожими на пляжні будиночки. Фургони завозили у воду, щоб відпочивальники могли поплавати подалі від чужих очей, причому жіночі купальні машини встановлювали в стороні від чоловічих.

Каміння в якості туалетного паперу

Чим тільки не користувалися люди до появи туалетного паперу! У хід йшло листя рослин, кукурудзяні качани, кокосова шкаралупа, овеча шерсть і тканина (для тих, хто міг собі це дозволити), палиця з губкою або просто вода. Але жителі Стародавньої Греції здивували нас більше всіх: вони у гігієнічних цілях користувалися камінням, галькою або черепками від розбитого посуду.



• не пропусти