20 найперспективніших професій майбутнього

9081

Час, у якому ми живемо, нестабільний, складний та неоднозначний. Новітні технології все швидше починають заповнювати наш життєвий простір, погрожуючи тим, що у недалекому майбутньому роботизовані пристрої та комп’ютери просто замінять людську працю.

Зараз потрібно замислитись, а що чекає на наші професії в найближчі роки. Вже зараз деякі з них вважаються такими, що «помирають». Серед таких професій: білетери, паркувальники, бібліотекарі, турагенти, вахтери, фасувальники, рієлтори, журналісти та інші. Цей список можна продовжувати, бо так чи інакше з кожним роком нові  QR-коди, боти та роботи (наприклад, 3-D принтери) замінять більшість спеціальностей.

Постають закономірні питання: на кого вчитися, або як перекваліфікуватися?

Нещодавно був розроблений атлас нових професій на найближчі 10 років, серед яких ми виділили 20 найперспективніших професій майбутнього. На щастя цей список пропонує професії у різних галузях, тому ви зможете обрати щось для себе. Просто пам’ятайте, що перш за все потрібно бути чесним перед собою та обирати спеціальність, яка є близькою та цікавою саме для вас. Не займайтеся, наприклад, технологіями, якщо ви ненавидите математику, або не хапайтесь за можливість працювати у сфері медицини, якщо ви боїтесь вигляду крові та мікробів.

  1. Веб-розробник

Використання мобільних технологій породжує попит на людей, які вміють розроблювати нові програми різних видів, від музичних додатків до месенджерів. Ви можете отримати ступінь бакалавра в університеті, або опанувати цю професію самостійно за допомогою онлайн курсів або спеціальної літератури. Окрім формальної освіти, приготуйтесь до того, що вам доведеться вчитися протягом усієї вашої кар’єри. Очікується, що кількість таких робочих місць до 2027 року зросте на 17,2 %.

  1. Медична сестра

Попит на кваліфікований медичний персонал ніколи не спаде, тим паче коли розвиток технологій змушує нас краще піклуватися про своє здоров’я. Кожна держава встановлює свої  критерії для отримання такої професії. Попит на медичних сестер великий як в Україні, так і за її межами, тому що можуть надавати допомогу майже на рівні з професійним лікарем, проводити обстеження і т.д. Все залежить від вимог лікарні до штату.

  1. Менеджер комп’ютерних систем

Менеджери комп’ютерних систем планують, координують та спрямовують всю IT-діяльність організації, допомагають забезпечити усі технологічні потреби. З комп’ютеризацією усього, від кавоварок до літаків, без цієї професії просто не обійтись!

Люди, які вже працюють у цій галузі запевняють, щоб гарно розбиратися у цій справі необхідно близько 5 років досвіду роботи. Для початку необхідно отримати ступінь бакалавра з інформаційних технологій чи будь-якої іншої галузі, пов’язаної з комп’ютером.

  1. Аналітик інформаційної безпеки

Зростаючі об’єми цифрової обробки даних вимагають більш серйозного підходу до їх збереження.  Банки та інші фінансові установи  найбільш зацікавлені у таких спеціалістах. Крім того, люди цієї професії будуть на вагу золота в майбутньому в лікарнях та приватних клініках, бо поступовий перехід з паперообігу до електронних карток змусить зробити все можливе аби зберегти персональні дані пацієнтів. Розпочати свій шлях до аналітика ви можете з роботи простим системним адміністратором.

  1. Стоматолог-гігієніст

Ця професія ніколи не втратить свою популярність, бо здорова білосніжна посмішка завжди була важлива. Стоматологи-гігієністи роблять рентген, пояснюють пацієнту як слідкувати за зубами, чистять ротову порожнину і т.п. На навчання цій професії ви витратите менше часу, а ніж на стоматолога.

  1. Логопед

Як не дивно, проте попит на гарних спеціалістів-логопедів тільки зростає. Це обумовлено широкою розповсюдженістю дефектів мови у дітей, а також необхідністю допомагати реабілітувати людей після інсультів.

Наприклад, за даними статистики США майже 43% логопедів залучені до роботи в школах та дошкільних навчальних закладах.

  1. Торговельний представник

Торгівля в наш час виходить на інший рівень. Проте для того, щоб зацікавити потенційних покупців та поставити продукцію з підприємства до торговельної точки, все одно будуть потрібні торговельні представники. Вищої освіти ця професія не вимагає, головне швидко вчитися на роботі й знати всю необхідну інформацію про продукцію.

  1. Вчителі

Багато хто вважає, що рано чи пізно вчителі будуть замінені роботами, або навчання буде проводитись тільки за допомогою комп’ютерних програм. Проте навряд чи це станеться в найближчі 10 років, а уроки в тих же онлайн-школах краще будуть сприйматися, коли їх проводитимуть «живі люди». Щоб стати вчителем, варто отримати вищу освіту і вчитися, приблизно, 5 років.

  1. Менеджер з персоналу

Вміти керувати колективом, підбирати необхідні кадри, допомагати топменеджерам визначати та заповнювати прогалини в персоналі – це неабияка здатність людей даної професії залишатися потрібними навіть через 10 років. Навіть зараз цю роботу пропонують виконувати віддалено від місця роботи (онлайн), що заощаджує ваш час.

  1. Електрик

Робітничі професії були й будуть мати попит на ринку праці. Кількість населення з роками буде тільки зростати, а відповідно і кількість новобудов буде збільшуватись. Крім того, проблеми з електропостачанням будь-якого будинку кваліфіковано можуть вирішити тільки електрики. Слід зазначити, що ця професія може бути небезпечною. Підійдіть відповідально до навчання.

А ці професії виникнуть в найближчому майбутньому та будуть дуже популярними:

  • генетичний консультант (аналіз генів вже зараз є доступною послугою);
  • архітектор медичного обладнання;
  • екоаналітик у будівництві;
  • проєктувальник 3-D друкування у будівництві;
  • проєктувальник персональної безпеки;
  • проєктувальник інтерфейсів безпілотної авіації;
  • режисер індивідуальних туристичних подорожей;
  • медіаполіцейський;
  • техно-стиліст;
  • спеціаліст з дитячої психологічної безпеки;
  • мережевий юрист.

З роками кількість професій в різних сферах збільшиться, адже час не стоїть на місці. Варто замислитися вже над тим, що нас буде чекати в майбутньому. Обирайте тільки той шлях, який вам буде до душі і досягайте найкращих результатів.

автор Альона Гук спеціально для vsviti.com.ua
за матеріалами Kiplinger



• не пропусти