7 історичних загадок, над якими всі досі ламають голову

19759

Історія подарувала нам чимало загадок, і саме зараз завдяки сучасним технологіям та рівню знань частина успішно розгадані і пояснені. Але є артефакти, які так і залишилися невирішеними науковими ребусами.

Піраміда в Антарктиді

© panoramio
© panoramio

Таємнича піраміда була виявлена в Антарктиді завдяки Google Earth. Вперше про піраміди на південному полюсі Землі заговорили після того, як одну з них виявили дослідники Британської антарктичної експедиції 1910-1913 років. З тих пір вчені всього світу сперечаються, що це: ідеальні гори-нунатаки або ж сліди стародавньої цивілізації. Адже, за словами вчених, якихось 100 мільйонів років тому Антарктида була покрита лісами на зразок тропічних.

Фестський диск

© Aserakov
© Aserakov

Під час розкопок палацу критського міста Фест в 1908 році в схованці було виявлено диск, і ця знахідка відразу ж зацікавила вчених з різних країн. Це перший в історії людства збережений відтиснутий друкований текст. Унікальна писемність диска повністю відрізняється від тієї, що існувала на Криті в 1600 році до н. е., коли він ймовірно був зроблений. Спори дослідників нескінченні: одні впевнені, що артефакт був привезений на острів, інші – що створений саме там. Треті бачать в ньому шифр, четверті взагалі впевнені, що це не мова. Вчені як і раніше із захопленням працюють над таємницею диска, називаючи його найчудовішим і загадковим пам’ятником Древнього Середземномор’я.

Криптограми Бейла

© Historicair
© Historicair

Про ці криптограми вперше заговорили в 1865 році. Саме тоді з’явилася інформація про скарб в $ 30 млн (за сучасними мірками), який закопали золотошукачі під проводом Томаса Джефферсона Бейла. Місце було зашифроване в трьох повідомленнях, які стали доступні завдяки брошурі невідомого автора. У ній розповідається цілком правдоподібна історія появи цих кодувань. Витончена старовинна містифікація або реальні координати – про це сперечаються досі. Однак ключ як і раніше не знайдено жодного відомими фахівцями, ні звичайними шукачами скарбів. До речі, спробувати свої сили в розшифровці може будь-хто – в мережі доступні всі три листа з кодом. А оригінал брошури як і раніше зберігається в Бібліотеці Конгресу.

Римські додекаедри

© itub
© itub

Ці невеликі штучки розміром від 4 до 11 см датують, як правило, II-III століттям н. е. Виглядають вони схоже – 12 плоских п’ятикутних граней і отвори, які можуть відрізнятися по діаметру. Близько сотні таких додекаедрів з бронзи, каменю, заліза і навіть золота були виявлені археологами в багатьох країнах, але переважно на історичній території Римської імперії. З кожною знахідкою висуваються нові гіпотези, що ж це може бути. Припущення різноманітні: гральні кістки, свічники, пристрій для ворожінь, прикраси, інструмент для калібрування водяних труб і навіть болванка для в’язки рукавичок під різні розміри пальців. Найцікавіше, що допитливі римляни в рукописах не залишили жодних згадок про ці фігурки.

Карта Пірі Рейса

© wikipedia
© wikipedia

Як могла на карті світу, створеній в 1513 році, опинитися Антарктида, яка була офіційно відкрита лише в 1820 році? Цей дивовижний факт і надзвичайна для того часу точність карти мучать дослідників не одне десятиліття. Після вивчення артефакту один з учених взагалі заявив, що єдиний спосіб створити карту такої точності – аерозйомка. Невідомо, якими таємничими джерелами користувався творець карти – знаменитий турецький адмірал Пірі Рейс. Сам він в записах вказував, що узагальнив і скопіював дані з великого числа інших карт, в тому числі старовинних. Але факт залишається фактом: на карті адмірала дослідники побачили обриси Антарктиди без крижаного покриву. Такою, якою вона могла бути лише задовго до початку нашої ери.

Диск Сабу

© Tropican
© Tropican

Знайдений археологами в 1936 році в Єгипті диск з дня виявлення породжує купу припущень, які викликають ще більше запитань. Для чого ж могла використовуватися 70-сантиметрова кам’яна «тарілка», створена приблизно в 3000 році до н. е.? Якщо це посуд, то вкрай незручна. Колесо з’явилось пізніше на півтора тисячоліття. Диск нагадує деталь сучасних пристроїв для хімічних процесів, але де тоді сліди корозії? Пропелером або частиною електрогенератора він не може бути в силу технічного розвитку, хоча і справді схожий. Одним словом, до цих пір немає будь-якої аргументованої версії.

Геогліфи Наски

© Paul Williams що кредитують © CC BY-SA

Гігантські зображення на плато Наска в Перу були виявлені на початку ХХ століття з борта літака, хоча в джерелах XVI століття вже згадувалася велика дорога інків з видніючимися в піску знаками. Близько 30 таємничих малюнків на поверхні Землі чітко видно досі завдяки клімату напівпустелі. Хто, коли, навіщо і яким чином їх створив – справжнісінька загадка. Єдине, в чому сходяться вчені, – вони з’явилися задовго до того, як в долину прийшли інки.

Ящірка в 188 метрів, 50-метрова колібрі і щe купа загадкових символів – кожен з них виконаний однією безперервною лінією. Таємничі знаки можна розгледіти з висоти пташиного польоту або як слід придивившись в Google Earth за координатами 14 ° 41’18.0 “S 75 ° 07’22.0” W.



• не пропусти