Поширені помилки у побуті, які можуть зашкодити вашому здоров’ю та оселі

14796

Господині піклуються про чистоту в оселі, а тому витрачають на прибирання щонайменше два дні на тиждень. Дослідження показали, що жінки проводять втричі більше часу за прибиранням, ніж чоловіки. Чиста оселя радує господарів та гостей, але часто намагаючись швидко все привести до ладу, ми забуваємо про своє здоров’я.

Виявляється, що під час ведення побуту ми самі не усвідомлюємо, що шкодимо собі та близьким. Ми вирішили розібратися як зробити цей процес дійсно корисним, а для цього зробили підбірку найрозповсюдженіших помилок під час ведення побуту.

Щітка замість пилосмока

Прибирати сміття швидко можна саме щіткою.  Але річ у тому, що під час такого прибирання пил просто підіймається вгору і ви ним дихаєте. Використовувати щітку можна лише тоді, коли потрібно зібрати розсипане борошно чи крупу. В решті випадків використовуйте пилосмок, або протріть поверхню шваброю.

Зливання жиру в раковину або унітаз

Крім засобів особистої гігієни та твердих предметів не можна змивати й жир зі сковорідок. Прибрати його з поверхні туалету чи раковини можливо, але чистити труби після цього буде важко. Річ у тім, що доходячи до холодної ділянки труби жир осідає на її стінках, а з часом його кількість збільшується. Це призводить до неприємного запаху та засмічує трубу.

Залишки жиру доцільно зливати у пакет та викидати у смітник.

Ігнорування рівня вологості

Підвищений рівень вологості в оселі  спричиняє розповсюдження плісняви, відставання шпалер та деформацію покриття підлоги. Але так само шкідливо, коли повітря в оселі сухе. Аби контролювати рівень вологості придбайте невеликий гігрометр. Часто він йде в комплекті з термометром.  Не обов’язково витрачати гроші на зволожувач повітря. Достатньо зволожувати його пульверизатором.

Миття унітазу та раковин без рукавичок.

Сильна хімія, яку використовують для прибирання цих предметів побуту, негативно впливає на шкіру та легені. Через нехтування правилами користування побутовою хімією її активні речовини викликають подразнення шкіри та спричиняють хімічні опіки.

Виробники ж радять використовувати їхні продукти тільки в провітрених приміщеннях, одягаючи маску та рукавички.

Закриті дверцята пральної машини

Не варто після прання закривати дверцята пральної машини. Волога, яка залишається в барабані, повинна випаровуватися. А це не можливо, якщо двері будуть закритими. Підвищений рівень вологості – чинник розповсюдження бактерій та плісняви.

Спеціалісти рекомендують тримати відкритою пральну машину весь час, поки вона не працює.

Постійно відкриті вікна

Любителям сонечка з одного боку пощастило, якщо їх вінка виходять на сонячну сторону. Сонячні промені надають відчуття легкості та бадьорості. З іншого ж боку вони можуть зіграти злий жарт. Скло майже повністю стримує потрапляння ультрафіолетових променів типу В, але пропускає промені типу А. Саме вони викликають фотостаріння шкіри і спричиняють вицвітання меблів. Шкідлива й інша сторона – тримати постійно закритими вікна. За даними вчених, сонячні проміння здатні вбивати деякі види бактерій, що також важливо.

Забагато рослин у спальні

Спальня – найзатишніше місце в оселі. Аби надати йому родзинку, господині купують найцікавіші домашні квіти та дбайливо розставляють їх там на підвіконнях та спеціальних чудернацьких підставках. Дійсно, рослини покращують мікроклімат в оселі, але водночас активно впливають на здоров’я господарів. Тримати велику кількість рослин в одному місці небезпечно. Сильний запах квіткових рослин, а також вуглекислий газ, який вони виділяють, спричиняють головні болі та провокують мігрені. Деякі рослини можуть викликати алергічні реакції.

Перш ніж приносити нову квітку до оселі, переконайтесь, що вона безпечна для вас та ваших близьких. Не скупчуйте домашні квіти в одній кімнаті. У спальні без них взагалі краще обійтись.

Сувеніри на відкритих полицях

Сувеніри допомагають пригадати найкращі моменти з подорожей, людей та місця, з якими вони пов’язані. Тому найчастіше ми намагаємось поставити їх на видне місце. Але, чим більше накопичується речей, тим більше потрібно прибирати. Пил швидко осідає на таких речах, а господині часто забувають за ними доглядати. Як результат – алергія на пил.

Часте миття килимів

Чистий килим надає відчуття охайності в оселі, тому за ним прискіпливо доглядають. Але це навпаки може йому зашкодити. Часте миття килиму з ненатуральних матеріалів може призвести до його вицвітання та сильного пошкодження. Через постійну вологість килим починає сиріти, клей – псуватися, а фарба – зникати.

Аби килим слугував довше, пилотяжити його потрібно двічі на тиждень, а здавати в хімчистку раз на рік.

автор Альона Гук спеціально для vsviti.com.ua



• не пропусти