7 помилок у зберіганні харчових продуктів, яких давно пора перестати припускатись

998

Ніхто не хоче, щоб куплені продукти швидко псувалися і опинялися у сміттєвому баці замість наших шлунків. Але існує чимала кількість помилок у зберіганні продуктів, які сприймаються як правила. У даному матеріалі ми розповімо про деякі з них.

1. Зберігання сирних і ковбасних виробів у полімерній упаковці / целофані

Купуючи ковбасні вироби типу лікарської ковбаси, різних м’ясних рулетів і т.п. бажано або відразу звільнити продукт від обгортки (наприклад, рулети зазвичай загорнуті в сітку + кілька шарів полімерної оболонки), або, щонайменше, покласти до холодильника, не замотуючи в целофан, оскільки у вологому середовищі, та ще й без провітрювання вже на 2 -3 день почнуть розмножуватися бактерії. Як правило, це легко помітити ще до появи неприємного запаху: волога на зрізі лікарської або поверхні м’ясного рулету стає липкою, а на соковитій полядвиці починає підозріло переливатися кольорами веселки. Оптимальний варіант – щільний папір для харчових продуктів або навіть шматочок паперового рушника.

Допускається і використання целофанового пакета, але трохи відкритого. Виняток з цього правила складуть, мабуть, зовсім сухі копченості, оскільки кількість рідини в них мінімальне і у бактерій просто не буде сприятливого середовища для активного розмноження. Що стосується сирів, то всі ми знаємо, що цвіль хороша лише на тих сирах, де вона передбачена рецептурою. Якщо ж зберігати шматочок, твердого сиру в харчовій плівці, то білий наліт, а потім і цвіль може з’явитися ще до закінчення терміну придатності. Винен у тому конденсат, який може бути незначним і непомітним навіть акуратній господині. Краще, принісши сир з магазину, відразу звільнити його від харчової плівки, відрізати тонкий шар скоринки і загорнути брусок в папір або харчову фольгу (але нещільно!).

2. Зберігання зелені в пакеті в овочевому відсіку

На ринках продають ароматні пучки петрушки, кропу, кінзи та іншої зелені, розставляючи їх на прилавку в стаканчиках / скляних баночках і будь-яких інших ємностях, на дні яких трохи води. Зелень, як букетики квітів, з ранку до вечора залишається презентабельною. Ми ж, принісши укропчик з петрушечкой додому в пакеті-майці, так і кладемо вітаміни в холодильник разом із овочами. Якщо температура у вашому холодильнику наближається до нуля, через добу-другу ви ризикуєте отримати підморожену зелень. Якщо температурний режим виставлено вірно, зелень все одно в’яне. Щоб не втратити цінні вітаміни, краще зберігати букетики зелені, опустивши корені в воду і прикривши (нещільно!) Верхню частину невеликим пакетиком, щоб не перешкоджати циркуляції повітря.

3. Зберігати авокадо в одному відсіку з бананами

Існує дуже дієвий спосіб прискорити дозрівання авокадо: покласти овоч до одиного відсіку з бананом. Газове середовище, яке створює банан, буквально за добу професійно підготує авокадо до вживання. А ось якщо ви придбали вже досить стиглий овоч, подібне сусідство за аналогічний термін зробить його непридатним для їжі.

Бонус: багато фахівців взагалі пропонують не зберігати банани у холодильнику, адже вони дуже швидко темніють при низьких температурах.

4. Зберігати хліб у целофані / поліетилені

Зберігання хліба в целофані призводить до виділення надлишкового конденсату і появі цвілі. Так більше трьох днів хліб не протримається. У домашніх умовах можна застосовувати відріз лляного полотна. Просто загортаємо в нього хліб, тоді його свіжість вдасться зберегти на тиждень. Якщо через цей час продукт з групи хлібобулочних виробів і зачерствіє, смаку і корисних компонентів він не втратить. Другий відмінний варіант – паперовий пакет – оптимальний варіант для любителів продукції з хрусткою скоринкою.

Важливо! Паперові рушники не підійдуть! Всупереч поширеній думці багатьох господинь, пухка текстура паперових рушників не попереджає випаровування вологи, що призводить до утворення цвілі.

5. Чекати, поки суп повністю охолоне, перед переміщенням каструлі до холодильника

Багато господинь свято вірять, що якщо поставити не вистиглий до кімнатної температури суп в каструлі до холодильника, то холодильнику прийде кінець. Але ж це було актуально для древніх рефрижераторів. Сучасні саморозморожуючісь холодильники цілком можуть впоратись із гарячим продуктом. Справа в тому, що суп потрібно ставити в холодильник при досягнення ним температури 60 градусів за Цельсієм. А якщо чекати повного охолодження, то в супі встигнуть почати відбуватися незначні процеси бродіння, що в найгіршому випадку може призвести до нетравлення шлунка, підвищеного газоутворення.

6. Зберігати журавлину не у воді

Журавлина – дуже корисна ягода. От тільки багато хто вважає, що зберегти її можна лише кілька днів у свіжому вигляді, а потім доведеться перетирати з цукром. А це міф! Якщо зберігати журавлину в холодильнику у воді, то вона може протриматися три місяці і тішити поживними властивостями всю зиму.

7. Зберігати спеції в дерев’яних ємностях

Це помилка, адже дерево може провокувати гниття. Для зберігання спецій непогано себе зарекомендували невеликі пляшечки з темного скла і герметичні бляшані контейнери. Для короткострокових потреб підійдуть прозорі скляні ємності зі щільними кришками. А великі кількості спецій найкраще зберігати в пакетах із зіпером, випустивши з них якомога більше повітря і склавши до холодильника на полицю з нульовою температурою.



• не пропусти