10 крутих речей, за які нам слід подякувати древнім римлянам

33697

Стародавній Рим був, поза всяким сумнівом, найбільшою державою Античності. Він залишив нам у спадок чимало корисних винаходів, які були вдосконалені і продовжують використовуватися досі: наприклад газети, дорожні знаки, бетон і навіть таксі, обладнані таксометром.

Ми склали невеликий список зі звичних нам речей, які з’явилися в нашому житті в тому числі і завдяки жителям Стародавнього Риму.

10. Фастфуд

© Vaudeville Eric / ABACA / EAST NEWS Niklas Halle’n / Photoshot / East News

Приготуванням їжі в Стародавньому Римі в будинках заможних людей займалися слуги або найняті (і часом за досить значну плату) повари. Проте навіть у багатих будинках кухні часто були маленькими і тісними. Але, виявляється, далеко не всі древні римляни готували їжу у себе вдома: наприклад, під час розкопок в Остії у більшості будинків кухні не були виявлені зовсім.

У простого народу були популярні заклади швидкого харчування: попіни і термополії (на фотоколажі зліва ви бачите термополій Аселліна в Помпеях). Термополії представляли собою невеликі приміщення з виступаючим на вулицю прилавком, в який були вбудовані чани з їжею, що рідігрівались на вогні. Страви були досить простими: боби, сочевиця, горох, а також вино, змішане з гарячою водою. Відвідувачі найчастіше їли стоячи, хоча в деяких закусочних були місця для сидіння.

9. Право вето

© Album / Prisma / EAST NEWS

Як ви, ймовірно, вже знаєте, veto у перекладі з латинської означає «забороняю». Вперше право вето як суспільний інститут з’явилося в Стародавньому Римі, де кожен з двох консулів міг заблокувати рішення іншого консула, а кожен народний трибун мав право відхилити закон, прийнятий сенатом. У наш час цим правом користуються глави держав, а також постійні члени Ради Безпеки ООН.

Варто згадати також і про те, що правові системи більшості європейських держав засновані саме на Римському праві, яке і донині вивчають студенти юридичних вузів.

8. Таксі

© Album / Prisma / EAST NEWS

Давньоримські «таксі» представляли собою візок, до осі якої був прикріплений свого роду таксометр – ящик, в який після кожної пройденої стадії (відрізок шляху довжиною близько 200 м) падав камінчик. Наприкінці поїздки пасажир розплачувався з візником по числу камінчиків, які опинилися в ящику.

7. Бетон

© Gauss Ulrike / East News

Бетон відомий не перше тисячоліття, і особливо широко він використовувався в Стародавньому Римі. У цьому регіоні завжди були легко доступні компоненти для приготування бетону, такі як пуццолан (суміш вулканічного попелу, пемзи і туфа) і лавовий щебінь. Римляни використовували бетон для зведення громадських будівель, включаючи Пантеон, чий купол (на фото) до цього дня є найбільшим у світі серед подібних споруд, виконаних з неармованного бетону.

6. Каналізація

© AKG Images / East News © Wikipedia Commons

Римляни були найпершим народом, який здогадався відводити стічні води: найстаріші у світі каналізації були виявлені під час розкопок на території Індії та Вавилона. Але все ж найграндіознішим спорудженням подібного типу стала саме давньоримська Велика Клоака (Cloaca Maxima), побудована при 5-му царі Стародавнього Риму Луції Тарквінії Пріску, який правив з 616 по 579 рік до н.е.

Велика Клоака є перекритим кам’яними склепіннями каналом до 3 м шириною і більше 4 м глибиною, за яким в античні часи з міста віддалялися нечистоти. На відміну від інших стародавніх каналізаційних систем, вона непогано збереглася і функціонує навіть у наші дні: її використовують в якості зливової каналізації.

5. Мощені дороги

© akg-images / Erich Lessing / EAST NEWS

Римляни будували дороги у військових і торгових цілях, причому вже у середині V століття до н.е. у них існували правові норми, які регламентують будівництво та обслуговування доріг, а ще складалися свого роду дорожні атласи і навіть існували правила дорожнього руху. Римські дороги проектувалися інженерами, а будувалися рабами, які укладали кам’яні плити настільки якісно, що деякі з цих доріг прекрасно збереглися і продовжують використовуватися у наші дні (на фото ви бачите знамениту Аппієву дорогу).

4. Дистанційні стовпи

© Júlio Reis / Wikipedia Commons © digitalsignal / Depositphotos

Іншою відмінною рисою давньоримських доріг були мильні камені або стовпи (лат. Colonna miliaria) – прообрази сучасних дистанційних стовпів і дорожніх знаків. На дорогах через кожну римську милю (1 478 м) стояли стовпи з позначенням відстані і зазначенням імені правлячого на той момент імператора. Цікаво ще й те, що через кожні 10 миль на дорогах були облаштовані місця для відпочинку.

3. Підлоги з підігрівом

© Error / Wikipedia Commons © Historica Graphica Collection / Image State / East News

Здається, ніби такий вид опалення, як підлога з підігрівом, виник відносно недавно, але насправді подібному винаходу вже понад 2 000 років. Антична тепла підлога – гіпокауст – представляла собою систему порожнин під підлогою, в яку надходило гаряче повітря з розташованої нижче рівня підлоги дров’яної печі.

Передбачається, що вперше вона з’явилася у Древній Греції, а в I столітті до н.е. її удосконалив відомий римський гідроінженер Сергій Ората. Найбільшого поширення такий вид опалення отримав в найхолодніших провінціях Римської імперії, а також в термах.

2. Газети

© akg / North Wind Picture Archive / EAST NEWS

Попередниками газет вважаються сувої з новинними повідомленнями під назвою Acta diurna populi Romani («Щоденні справи римського народу»), які переписувалися від руки і вивішувалися на площах або ж просто доставлялися політикам і знатним городянам. Спочатку ці новинні зведення мали неофіційний характер, але потім Юлій Цезар розпорядився поширювати їх в обов’язковому порядку.

Згідно збереженої інформації, давньоримські газети повідомляли про події, що відбувалися в житті видатних осіб, постановах сенату і розпорядженнях влади, судових процесах, подіях, незвичайних природних явищах і навіть міських чутках. Словом, все було майже так само, як і в наші дні.

1. Графіті

© Jebulon / Wikipedia Commons

Настінні малюнки і написи відомі з глибокої давнини, але якщо говорити про графіті нового стилю, то і в цій області найбільше відзначилися жителі Давнього Риму. Вони залишали на стінах рекламні повідомлення, лайки, визнання в любові, скарги та карикатури. Одна з таких карикатур на якогось політичного діяча непогано збереглася в Помпеях.

Античні любителі, які залишали написи на стінах не відрізнялися грамотністю і нерідко писали слова з помилками (втім, як і багато їх сучасні «колег»). Але не варто їх лаяти: саме завдяки цим «вандалам» ми багато дізналися про життя стародавніх римлян. До того ж деякі види графіті можуть бути справжніми витворами мистецтва.



• не пропусти