Не їсти на ніч і уникати вуглеводів: 7 найбільш поширених міфів про дієти в які вірить більшість

1648

Вибрати збалансовану та поживну дієту – це шлях до здорового життя.

Але деколи важко визначитися, яка з них дійсно є корисною.

Щоб не нашкодити своєму здоров’ю, варто знати про деякі поширені міфи про дієти.

Нижче – 7 з них.

Міф 1: Не можна їсти на ніч, бо погладшаєш

Як часто ви чули про те, що не можна їсти на ніч, бо коли ви засинаєте, метаболізм сповільнюється.

Однак, ваше тіло все ще використовує енергію, коли ви спите.

Так, слід зауважити, що якщо загальна кількість спожитих калорій за день більша, ніж кількість витрачених, є ризик погладшати. Але це не залежить від часу, коли ви їсте.

Непереборне бажання їсти на ніч може бути пов’язане зі стресом або способом розслабитися. І якщо ви при цьому не голодні, це може мати негативні наслідки.

Крім того, їжа перед сном може збільшити рівень цукру в крові протягом наступної доби.

Та якщо ваша дієта збалансована, і ви регулярно тренуєтеся, невелика вечеря не має стати для вас проблемою.

Міф 2: Веганська дієта допомагає схуднути

Веганізм – дієта, яка щодалі стає популярнішою.

Вона схожа з вегетаріанством тим, що при обох цих дієтах люди не вживають м’ясо, птицю та морепродукти.

Та, крім цього, вегани не їдять будь-які продукти тваринного походження, включаючи молоко і яйця.

Але в той час як рослинна дієта може мати багато переваг для здоров’я, виключення деяких продуктів із щоденного раціону може знизити поживність дієти.

У веганській їжі часто не вистачає кальцію, вітаміну D, заліза, вітаміну B12, цинку, омега-3 жирних кислот.

Міф 3: Всі жири шкідливі

Австралійські дієтологи радять чоловікам споживати 28-40 грамів здорових жирів на день, а жінкам – 14-20.

Такі жири містяться в оливковій олії, маслі каноли, горіхах та зернах, авокадо, яйцях та рибі, яка багата на омега-3, наприклад, лососі, сардині або тунці.

Слід зазначити, що при приготуванні їжі необхідно економно використовувати жири та старатися віддавати перевагу рослинній олії, а не тверді жири.

Міф 4: Всі вуглеводи шкідливі

Якщо ви колись планували худнути, то, ймовірно, думали над скороченням кількості вжитих вуглеводів.

І хоча деякі дослідження пропонують їсти менше вуглеводів, щоб втратити зайві кілограми, не можна повністю виключити цю групу їжі зі свого раціону. Це призведе до дисбалансу.

Вуглеводи є важливим джерелом енергії і споживання здорових вуглеводів може наситити людину, а це так само допомагає з втратою ваги.

Комплексні вуглеводи містяться у кіноа, коричневому рисі, макаронах із твердих сортів пшениці, бобах, картоплі.

Австралійський дієтолог Лінді Кохен запевняє, що люди, які відмовляються від вуглеводів, виключають їх із свого раціону лише на певний проміжок часу.

Та коли вони починають знову вживати їх, вся втрачена вага повертається.

Міф 5: Глютен шкідливий

Глютен – це білок, який міститься у пшениці, житі, солоді, ячмені, вівсі.

Він з’язує тісто у хлібі та іншій випічці.

Дослідження показують, що дієта з високим вмістом глютену насправді більш здорова та знижує ризик серцевих захворювань.

Так, трапляються випадки, коли організм людини не переварює глютен. У таких випадках краще скоротити його споживання.

Та буває, що люди виключають продукти, що містять глютен, зі свого раціону без причин, пов’язаних з травленням.

Багато продуктів, що не містять глютену, дуже обробляються та містять більше жиру, цукру та солі, ніж звичайні продукти з глютеном.

Міф 6: Потрібно їсти лише зелень та повністю виключити із дієти цукор та алкоголь, щоб побачити результати

Дієта та фізична підготовка не означають ведення абсолютно стриманного образу життя, вважає австралійська тренерка з харчування Каміллі Акерберг.

Збалансований раціон харчування з різноманітними поживними продуктами, включаючи зелень та овочі, свіжі фрукти та ягоди, м’ясні білки, здорові жири та вуглеводи – ось ключ до довгострокових результатів, – каже вона.

Бути надто вимогливими до себе, виключаючи весь цукор та алкоголь та споживаючи лише листкову зелень – це не раціонально.

У результаті ви спокуситеся і відмовитеся від такої дієти“.

Камілла стверджує, що важливо їсти достатньо, щоб підтримувати обмін речовин. Але при цьому їсти потрібно переважно поживну їжу.

Здається, що невелика порція салату та кардіо – ідеальний рецепт для схуднення. Але стати легшим або підтримувати тіло у формі НЕ означає не їсти“, – зазначає Камілла.

Вона переконана, що продукти харчування – це не вороги, а ключ до здорового тіла, швидкого метаболізму та результатів.

Та вживати алкоголь можна лише іноді та у помірних кількостях, так як він стимулює голод і гальмує травлення продуктів харчування.

Міф 7: Підрахунок калорій – найкращий спосіб швидко побачити результати

Якщо споживати більше калорій, ніж витрачати, надлишок буде відкладатися у тілі як жир.

Якщо ж ви витрачаєте більше, ніж споживаєте, ви схуднете.

Але щоденний підрахунок калорій ролі не грає.

Коли ви фокусуєтеся на підрахунку калорій, ви можете часто забувати про поживну цінність продуктів харчування.

Замість того, щоб фіксувати цифри, намагайтеся вибирати здорову їжу.

Наповніть свою дієту зеленню, овочами, фруктами та ягодами, білками, волокнистими вуглеводами та здоровими жирами.

Обмежте вживання оброблених харчових продуктів, нездорової їжі, цукру та забагато алкоголю“, – каже Камілла.

Джерело УП Життя