Культура їжі: Добірка курсів та книжок, які допоможуть розвинути здорові харчові звички

705

Прибрати зайві кілограми, мати підтягнуте тіло, гарні форми, енергію та сили — цілком зрозуміле прагнення. Але коли починаєш розбиратися, як це зробити, одразу ж на заваді стають перші перешкоди. Виявляється, що в інтернеті та в книжках — купа міфів та необґрунтованої інформації про харчування. Різноманітні дієти, стереотипи, обіцянки швидко досягти змін. Крім того, себе переналаштувати на ці зміни не так то і просто, адже вже сформувалися певні звички.

Що ж робити, аби сформувати правильні звички та водночас не натрапити на неперевірену інформацію? Ми зібрали для вас кілька джерел, які якраз покликані боротися з міфами.

В цій добірці ви знайдете книжки від досвідчених дієтологів, освітні курси, а також корисні ресурси, які допоможуть легко почати впроваджувати зміни у своє життя:

Книжки про їжу та здорові харчові звички:

№1: Їжа для мозку. Наука розумного харчування (Ліза Москоні, 2019)

Перша книжка у добірці навчить не просто харчуватися правильно, а й робити це з користю для мозку. У ній зібрані дослідження та конкретні поради, як побудувати раціон з користю і для організму, і для мозкової активності.

Навколо теми впливу продуктів на мозок існує безліч міфів, у яких непросто розібратися: Корисний холестерин чи шкідливий? А оливкова впливає на пам’ять? Яка тут роль глюкози? З усіма цими міфами і їх спростуванням і працює книжка. Вона буде цікава всім, хто хоче будувати харчові звички з користю для мозку.

№2: Їж, пий, худни. Здоров’я без дієт (Наталія Самойленко, 2018)

Колись в моді була повнота, за тим надмірна худоба, а потім в тренди увійшли кубики пресу та біцепси. Але тренди тимчасові, а здоров’я руйнувати заради них не варто. Тому саме здоров’я стало головним мотиватором, через який сучасна людина слідкує за своїм харчуванням та займається спортом. Книжка лікарки у сфері дієтології та ендокринології допоможе розібратися, як сформувати звичку харчуватися правильно. Про норми ваги, про гормони та схуднення, про поживні речовини та вплив переїдання на організм — все це ви дізнаєтеся з книжки Наталії Самойленко.

№3: Що й коли їсти. Як знайти золоту середину між голодом і переїданням (Андрій Бєловєшкін, 2020)

Автор книжки — лікар, кандидат медичних наук, спеціаліст у галузі здорового способу життя й культури здоров’я. Книжка базується на 12 правилах режиму харчування і 12 правилах вибору продуктів, тож втілити у життя всі рекомендації буде не складно. Головне завдання цих правил: навчитися бачити межу між голодуванням і переїданням. Слухати свій організм, не мучити себе дієтами, але й не піддаватися шкідливим звичкам.

Курси, додатки, блоги про їжу:

№4: Безкоштовний курс від Prometheus, “4 кроки до здорового харчування

В цьому онлайн-курсі кращі українські експерти розповідають про базові засади здорового харчування. Професійні дієтологи, психологи, терапевти, гастроентерологи та нутриціологи пояснюють, як харчуватися правильно. А також, як застосувати здобуті знання щодня. Цей курс варто переглянути хоча б для того, аби розвіяти міфи навколо різних дієт, продуктів та звичок. Щоб будувати свої здорові харчові звички лише на підтверджених фактах.

№5: Блог Євгена Клопотенка klopotenko.com

Корисна їжа повинна бути смачною! Але, зазвичай, коли починаєш шукати рецепти смачної та корисної їжі, то бачиш там купу незвичайних продуктів: кіноа, чіа, свіжий манго, кокосове молоко тощо. Так, їх всі можна знайти у звичайному супермаркеті, але харчуючись так щодня, ви збільшите вдвічі свої витрати на їжу. Тому корисно мати під рукою український блог з рецептами. У ньому безліч прикладів страв із простих локальних продуктів. Українські гречаники ресторанного рівня? На сайті Клопотенка є і такі рецепти.

№6: Додаток для підрахунку калорій FatSecret

Додаток безкоштовний, а користуватися ним просто: завантажили, внесли дані про ваш вік, ріст, вагу, рівень фізичної активності, цілі (набрати вагу чи схуднути).

Далі записуєте назви та обсяги продуктів, які з’їли за день. Натомість додаток прорахує, скільки калорій у ваших стравах, чи ви їсте достатньо і чи не переїдаєте. Також, ви побачите, яке співвідношення білків, жирів та вуглеводів у вашому раціоні. Можливо, ви зрозумієте, що вуглеводів забагато, а треба додати більше білків. Адже важливі не лише порції страв, а й з чого саме вони складаються.

Цей додаток допоможе дізнатися більше про свій раціон і зробити його значно кориснішим та повноціннішим.

Література та безкоштовні курси — допоможуть вам зрозуміти основні принципи здорового харчування. Додаток дасть можливість прослідкувати за власним раціоном, а цікаві рецепти змотивують цей раціон змінити на краще. Далі все у ваших руках.

підготувала Вікторія Демидюк спеціально для vsviti.com.ua



• не пропусти