7 популярних харчових продуктів, які можуть нашкодити вашим ниркам

5089

Наш організм – це ціла система взаємопов’язаних між собою органів. Коли «виходить з ладу» хоч один із них, самопочуття людини різко погіршується. Ми часто приділяємо увагу серцю, печінці, шлунку, забуваючи про такий важливий орган, як нирки, хоча вони впливають на багато процесів в організмі. Нирки відповідають за виведення кінцевих продуктів життєдіяльності з організму через сечу, регулюють вміст води і солей, вироблення гормональних сполук. Ось чому слід добре піклуватися про свої нирки й намагатися підтримувати їх здоровими.

В наш час люди переймаються здоровим харчування, намагаючись включити у свій раціон якомога більше корисних продуктів: фруктів, овочів, м’яса і т.д. Але мало хто задумується над тим, що надмірне їх споживання  також може бути шкідливим, особливо для нирок.

Ось 7 популярних харчових продуктів, які можуть нашкодити вашими ниркам. Деякі з них вас можуть здивувати.

Авокадо

Авокадо вважають чи не одним з найкорисніших продуктів для вживання. Хоч він і дуже популярний серед людей, які борються за здоровий спосіб життя, надмірне його споживання може бути небезпечним для нирок, особливо коли у вас вже є захворювання. Це пояснюється тим, що авокадо містить високий рівень калію.

Наш організм дійсно потребує цей мінерал, проте, якщо його рівень перевищує норму в крові, це може призвести до м’язових спазмів та нерегулярного серцебиття.

М’ясо

Ті, хто вже зіштовхнувся з проблемами нирок, повинні знати, що варто обмежити себе у споживанні великої кількості м’яса, а саме свинини. Тваринні білки, які там знаходяться, можуть дуже важко метаболізуватися. Це призводить до того, що ниркам важко виводити кінцевий продукт з організму.

Варто відмовитись від дієти, яка багата тваринними білками, бо це може призвести до утворення каменів у нирках.

У м’ясі знаходиться велика кількість пуринів, які стимулюють вироблення сечової кислоти. Це також є однією з причин утворення каменів у нирках. Натомість, ви можете вживати більше овочі та горіхів, і все одно отримаєте необхідні організму білки.

Сіль

Здорова дієта повинна включати максимум 2300 мг натрію на день (приблизно чайну ложку солі). Якщо ви вживаєте забагато солі, вашим ниркам доводиться працювати тяжче, щоб усунути надлишок натрію. Це призводить до затримання води в ораганізмі, набряків, високого артеріального тиску.

Щоб запобігти надмірному вживанню солі, додавайте до страв під час готування більше спецій та трав. Відмовтесь також від вживання пакетованих супів, овочів в консервах, замороженої піци, заправок у салати.

Банани

Банани – це ще один продукт, який містить забагато калію. Він небезпечний для людей, які мають вже проблеми з нирками.

Здоровий дорослий повинен споживати з їжі 3500 – 4700 мг калію на день, а банан середньою вагою 150 г вже містить 537 мг калію. В тому випадку, якщо ви вже страждаєте на захворювання нирок, вживання калію потрібно знизити, інакше це призведе до загострення хвороби.

Молочна продукція

Хоча молочні продукти багаті на вітаміни та поживні речовини, надмірне вживання молока, йогурту, сиру може завдати більше шкоди, ніж користі. Причиною цього є велика кількість фосфору у цих продуктах, що призводить до завдання стресу вашим ниркам.

Проблемою може виявитися і те, що через недостатнє функціонування нирок зайвий фосфор може не вивестися з організму. Як результат: ваші кістки стануть більш тонкими, через що велика ймовірність винекнення переломів.

Цільнозерновий хліб

Причиною не рекомендувати цей продукт стала наявність великої кількості фосфору та калію, що входять до цього виду хліба. Один шматочок цільнозернового хліба містить 70 мг калію і 57 мг фосфору, хоча, наприклад, один шматочок білого хліба багатий на 25 мг цих мінералів. Тому краще передивіться свою дієту.

Апельсин та апельсиновий сік

Хто б міг подумати, що такий корисний цитрусовий фрукт може буди шкідливим для частого вживання. Він мало калорійний та містить багато вітаміну С, проте також характеризується великою кількістю калію. Один середній апельсин забезпечує 240 мг калію, а одна чашка апельсинового соку містить близько 470 мг.

З огляду на такі цифри, краще  обмежити кількість вживання цих продуктів, особливо якщо у вас вже є проблеми з нирками і вони не можуть вивести зайвий калій з крові.

Ще раз нагадаємо, що всі продукти можуть бути шкідливими, якщо ви споживаєте їх надмірно. Перегляньте ще раз свій раціон. Можливо тепер доведеться де в чому себе обмежити.

Щоб вберегти ці життєво необхідні органи, будьте активними, підтримуйте вагу у нормі, намагайтесь випивати добову норму води, не паліть та проходьте профілактичні огляди. Не займайтеся самолікуванням! Будьте здоровими!

автор Альона Гук спеціально для vsviti.com.ua
за матеріалами brightside



• не пропусти