Що читати, щоби писати: 12 книжок, які допоможуть розвинути письменницькі здібності

1063

Щоби почати писати добре, треба спочатку писати погано. Незручна правда, яка відкривається кожному, хто тільки починає працювати з текстом. Не важливо, пишеш ти художній текст чи пости для соціальних мереж, статтю в газету чи вірш — всюди важлива практика.

Той, хто ніколи раніше не пробував себе в поезії, не одразу напише гарний вірш. Той, хто раніше не писав рекламні тексти, не одразу стане хорошим копірайтером. Доведеться пройти крізь сотні текстів, написаних спочатку погано, потім — нормально, а вже згодом, добре. Але, якщо звертатися за порадами від колег, то практика може стати значно продуктивнішою. Адже ти вже знаєш, у якому напрямку рухатися, щоби писати краще. Саме такі поради, практичні вправи й рекомендації — містяться в книжках із цієї добірки. Ми зібрали 12 книжок для майбутніх письменників, копірайтерів та просто всіх, хто хоче писати краще:

«Пиши, Скорочуй», Максим Ільяхов та Людмила Саричєва.

Перш за все, книжка буде корисною копірайтерам, журналістам, працівникам держустанов. Автори вчать працювати саме з інформаційним текстом, щоби зробити його дієвим. Вчать позбуватися штампів, офіціозу, канцеляризмів. Змінювати удавану ввічливість на користь для читача.

«Сторітелінг для очей, вух і серця», Марк Лівін.

Книжка для тих, хто хоче навчитися розповідати історії. Такі, що запам’ятовуються, хвилюють, розбурхують уяву й затягують увагу. Письменник зібрав власні поради, а також звернувся до письменників, блогерів, копірайтерів — майстрів історій. Інформація з книжки буде цікава всім, хто хоче, щоби його слухали й читали: блогерам, громадським діячам, письменникам.

«Як писали класики», Ростислав Семків.

Семків зібрав поради від видатних постатей світу літератури: Мілана Кундери, Рея Бредбері, Агати Крісті, Джорджа Орвелла, Курта Воннеґута, Маріо Варґаса Льйоси, Умберто Еко.

Навіщо тоді читати цю книжку, якщо в ній чужі поради? Бо в ній зібрана стисла й корисна інформація, не лише з порадами від імені письменників. Автор повністю розкриває письменницький світ кожного: розповідає про їх життєвий досвід. про творчий шлях, про те, що допомогло цим людям стати кращими у своєму ремеслі.

«Пиши сильно» від Litosvita.

Це воркбук із корисними порадами, вправами, списками для тих, хто вчиться писати. А вчити будуть Макс Кідрук, Любко Дереш, Сергій Жадан, Тарас Прохасько та інші імениті українські письменники. Книжка по праву може називатися настільною, адже просто прочитати її й поставити на поличку не вийде. Доведеться працювати, думати і, звісно, багато писати.

«Пиши. Легкий шлях від ідеї до книжки», Таіс Золотковська.

Роздуми про літературу, поради з розвитку креативного письма, життєві історії й багато завдань із письменництва. Особливо ця книжка стане в нагоді тим, хто хоче писати дитячу літературу.

«Всі крапки над І Сторією», Сергій Гаврилов.

Ще одна книжка, яку можна наректи настільною, і звертатися до неї за порадами щодня. Воркбук буде корисним «для сценаристів, письменників та блогерів», як зазначає сам автор. Ви навчитеся будувати структуру твору, створювати персонажів, обирати потрібні формати оповіді та будете знати, чим відрізняється ідея твору від її теми.

«Про письменство», Стівен Кінг.

Завдяки цій книжці, у кожного є змога зазирнути в життя одного з найвідоміших письменників сучасності. Кінг розповідає про підтримку коханої дружини, про особисті перешкоди та переживання, про успіхи та невдачі в літературному світі. Крім цього, він дає поради щодо стилю, сюжету та героїв у тексті. Вчить, як редагувати власні твори, шукати свою нішу та продавати власні історії видавництвам.

«Звичка писати», Катерина Бабкіна.

Книжка-зошит для роботи з текстом. А, також, із власним натхненням і із собою. Вона допоможе майбутнім авторам визначити: чому вони хочуть писати, навіщо і про що. Як зазначає авторка: ніхто не може навчити вас добре писати. Але, можна навчитися слухати свій внутрішній голос, щоби писати живі історії та чіпляти ними інших. Знову ж таки, історія про практику.

«Пташка за пташкою. Порадник із письменництва та життя загалом», Енн Ламотт.

Бестселер про писати життєві книжки. Авторка прагне допомогти тим, кому є що сказати, якнайкраще висловити свою думку. Вона розповідає, як писати і віднаходити свій стиль, де шукати натхнення і, як вийти з творчої кризи. Це книжка для тих, хто хоче перетворити свій життєвий досвід у добре побудовану текстову історію.

«В очікуванні копірайтера», Стаська Падалка.

Стаська Падалка намагається переосмислити копірайтинг, як поєднання маркетингу, філології та літератури. Книга буде корисна тим, хто вирішив заробляти словом: блогерам, креативним копірайтерам, райтерам, сторітеллерам. Авторка пройшла свій шлях через журналістику, піар, копірайтинг, а свій досвід перетворила в популярні лекції та ось цю от книгу.

«Чому я пишу», Джордж Орвелл.

Нарис Джорджа Оруелла про його особистий шлях у літературі. Як він прийшов до письменництва, чому й навіщо. Що дає йому письмо, чого він від нього чекає. Багато роздумів, які будуть корисними кожному майбутньому автору, що має власні сумніви й очікування щодо світу літератури.

«Дзен у мистецтві письменства», Рей Бредбері.

Життєва історія видатного автора допоможе зрозуміти, що зробило його собою. Бредбері надихає, мотивує та вражає своїм романтизмом та своєю працьовитістю. А, разом з особистими розповідями та роздумами, автор ще й дає практичні поради письменникам.

Яку книжку ви б не обрали першою, не забувайте головне правило хороших письменників: багато писати, втілюючи кожну пораду у своїх текстах.

автор Вікторія Демидюк спеціально для vsviti.com.ua



• не пропусти