10 найбільш моторошних, одержимих примарами, предметів всіх часів (10 фото)

1305

Коли примари або інші надприродні істоти відмовляються йти в інший світ після смерті, вони залишаються в нашому світі, лякаючи живих людей. Більшість людей вважає, що одержимими примарами зазвичай бувають тільки будинки, парфуми або люди, однак вони можуть переслідувати будь-який об’єкт – від ювелірних виробів до картин.

Далі ви дізнаєтеся про десять предметів з різних часів, які найбільш тісно пов’язані з примарами:

1. Шафка діббука (Dibbuk Box) містить в собі древнього, злобного духу

10 Самих одержимих примарами предметів всіх часів

Шафка діббука – це винна шафа, в якій, відповідно до єврейського фольклору, проживає невгамовний, злий дух, здатний вселятися в живих людей. Одна шафка діббука стала відомою, коли її виставили на аукціон eBay, супроводивши жахливою передісторією.

Історія почалася у вересні 2001 року, коли покупець антикваріату відвідав розпродаж приватної вінтажної колекції в Портленді, Орегон. На аукціоні продавалися речі 103-річної жінки, і її внучка повідомила любителю антикваріату про минуле жінки, коли побачила, що він купив звичайну, дерев’яну винну шафу. Стара жінка була єврейкою і єдина з усієї родини пережила нацистський концтабір під час Другої Світової Війни. Коли вона іммігрувала до Сполучених Штатів, вона взяла з собою тільки винну шафу і два інші предмети.

Внучка жінки пояснила, що її бабуся завжди ховала шафу і говорила, що її ніколи не можна відкривати, так як в ній жив злий дух під назвою діббук. Вона попросила закопати шафу разом з нею, але це суперечило єврейським традиціям, і її сім’я вирішила не виконувати цю вимогу. Коли покупець запитав, чи внучка хотіла б залишити шафку собі з сентиментальних міркувань, вона моментально відмовилася від неї, розлютилася і сказала: «Ви купили шафку і зобов’язані забрати її з собою!»

Чоловік забрав предмет у свою антикварну крамницю і відніс у підвал, у свою майстерню. Незабаром стали відбуватися дивні й жахливі речі. Йому зателефонувала зневірена помічниця, яка розповіла, що в магазині згасло світло, двері закрилися, і вона почула жахливі звуки, що доносяться з підвалу. Коли власник магазину спустився в підвал – він виявив, що там дуже сильно смерділо котячою сечею, а всі лампочки в магазині були розбиті.

Чоловік подарував винну шафку своїй матері, і та незабаром отримала раптовий напад. У лікарні вона вимовила по літерах «Н-Е-Н-А-В-И-Д-Ж-У П-О-Д-А-Р-У-Н-О-К», а з її очей текли сльози. Він спробував передарувати шафку іншим людям, але її завжди повертали через кілька днів, тому що людям вона не подобалась, або вони відчували, що в ній міститься зло. Він почав страждати від одного і того ж жахливого сну, і трохи пізніше він дізнався, що всі члени його сім’ї, що побували поруч з шафкою теж бачили цей сон. Потім він почав помічати в периферійному зорі якісь тіні.

Після того, як йому довелося визнати, що відбувалося щось паранормальне, він заліз в інтернет, щоб вивчити питання, і заснув за комп’ютером. Коли він прокинувся, він відчув чиєсь дихання на своїй шиї, і коли він розвернувся – він помітив величезну темну фігуру, яка тікала від нього по коридору. Він вирішив виставити предмет на аукціон eBay, разом з історією, що трапилася з ним з моменту покупки шафи.

Джейсон Хакстон (Jason Haxton), куратор медичного музею у Міссурі, придбав шафку на аукціоні. Пізніше він написав книгу, в якій описана дивна історія шафи діббука, а в 2012 році на екрани вийшов фільм жахів, заснований на книзі, під назвою «Скринька прокляття».

2. Аннабель (Annabelle), лялька одержима демоном-брехухою

10 Самих одержимих примарами предметів всіх часів

У 1970 році жінка купила в магазині секонд-хенд ляльку, схожу на «Ганчіркову Енні» (Raggedy-Ann), для своєї дочки, яка на той момент навчалася в коледжі. Її дочці сподобалася лялька, і вона залишила її у себе в квартирі, але незабаром як вона, так і її сусідка по кімнаті, стали помічати дивні речі, пов’язані з лялькою. Вона сама по собі рухалася, часто опиняючись в іншій кімнаті, хоча її ніхто не чіпав. Вони знаходили маленькі клаптики пергаменту, хоча його у них не було, а на клаптиках дитячим почерком були написані різні послання. Одного разу вони виявили ляльку, що стоїть на своїх тряпчатих ногах.

Перелякані дівчата зв’язалися з екстрасенсом, який сказав їм, що лялька була одержима духом маленької дівчинки, загиблої в будинку. «Аннабель» сказав, що їй подобалися студентки, і вона хотіла залишитися з ними, і вони їй це дозволили. На жаль, після того, як вони дозволили духу залишитися, паранормальна активність в квартирі тільки збільшилася – один з друзів студенток постраждав від ляльки, яка залишила на його грудях і спині безліч подряпин.

Терпіння студенток увірвалося, і вони звернулися до знаменитих слідчих-екстрасенсів Еду і Лорейн Уоррен (Lorraine Warren). Одружена пара незабаром виявила, що лялька була одержима не дитиною, а демоном, який обдурив дівчат, щоб бути ближче до них і через деякий час вселитися в одну з них. Студентки віддали «Аннабель» Уорренам, які помістили її в скляну шафу в Музеї окультизму (Occult Museum) в Коннектикуті. Напис біля шафи говорить: «Увага: ні в якому разі не відкривати».

3. «Біснуватих картина з eBay» викликає страх і хвороби

10 Самих одержимих примарами предметів всіх часів

У 2000 році анонімний продавець виставив на аукціон eBay картину Білла Стоунхема (Bill Stoneham) «Руки противляться йому» (The Hands Resist Him). Картина на даний момент вважається одним з найбільш одержимих творінь у світі.

На картині зображений хлопчик і страшна лялька, які стоять перед скляними дверима. Картина була написана в 1972 році і продана голлівудському акторові Джону Марлі (John Marley). Потім її купила родина з Каліфорнії, після чого її виставили на аукціон eBay, супроводивши попередженням про небезпеку, пов’язану з володінням цією картиною.

За словами одруженої пари, хлопчик і лялька гуляли вночі по картині, іноді повністю зникаючи з полотна. Хлопчик з картини був здатний переходити в кімнату, в якій знаходилася картина, а всі, хто бачив картину, відчували себе хворими і слабкими. Маленькі діти при одному погляді на картину закатували істерику. Дорослі іноді відчували, ніби їх хапають невидимі руки, а інші відчували подих гарячого повітря, ніби перед ними була відкрита духовка.

Навіть ті, хто дивився на картину на моніторах своїх комп’ютерів, відчували тривогу, страх або відчай. Одна людина навіть стверджувала, що його новий принтер не став роздруковувати фотографію картини, хоча все інше друкував нормально.

Картину купила художня галерея з Гранд-Рапідс (Grand Rapids), Мічиган. Коли представники галереї зв’язалися з художником, що написав картину, він був дуже здивований, дізнавшись, що його творіння стало предметом паранормального розслідування, але сказав, що дві людини, які першими побачили і зробили критичний огляд картини, померли протягом року.

4. Дзеркало плантації Міртлес (Myrtles Plantation Mirror) є домом для душ жінки та її дітей

10 Самих одержимих примарами предметів всіх часів

Плантація Міртлес – це готель , який вважається притулком найбільшої кількості примар в Сполучених Штатах, а також одним з найвідоміших будинків з привидами в світі. Готель був побудований в 1796 році на місці кладовища корінних американців. Крім цього, за чутками, тут відбулося як мінімум десять вбивств, а паранормальні події є звичайним, повсякденним життям.

Можливо, найбільш одержимим предметом тут є дзеркало, яке було привезено в будинок у 1980 році. Клієнти готелю розповідали про людей, що бродять в дзеркалі, а також про відбитки дитячих рук на дзеркалі. За легендою, в дзеркалі проживають духи Сари Вудрафф (Sara Woodruff) і її дітей. Вудраффи були отруєні отрутою і хоча, згідно з традицією, дзеркала повинні бути завішані після смерті, щоб душі не опинилися там замкненими, це дзеркало не накрили, тому забобонні люди вважають, що душі сім’ї Вудрафф досі проживають в цьому дзеркалі.

5. Одержиме весільну сукню танцює саме по собі

10 Самих одержимих примарами предметів всіх часів
У 1849 році дівчина з багатої сім’ї на ім’я Анна Бейкер (Anna Baker) закохалася в бідного металіста. Батько Ганни, Елліс Бейкер (Ellis Baker), заборонив їй виходити заміж за її коханого, вигнав молоду людину з їхнього рідного міста Алтуна (Altoona), Пенсільванія, чим прирік свою дочку на життя старої діви. Анна була настільки зла, що так і не закохалася в іншого, і не вийшла ні за кого заміж, залишаючись злою і розчарованою до самої смерті до 1914 року.

До того, як батько прогнав її справжню любов, Ганна вибрала прекрасну весільну сукню, в якій вона хотіла постати перед своїм нареченим. Коли весілля відмінили, інша багата жінка з місцевої сім’ї, Елізабет Дісарт (Elizabeth Dysart) одягла це плаття на своє весілля, і не забула похвалитися перед Ганною. Кількома роками пізніше, весільне плаття було передано в історичне товариство, а потім особняк Бейкер був перетворений на музей. Весільне плаття було виставлено в колишній спальні Ганни Бейкер. Після її смерті, відвідувачі говорили, що весільна сукня рухається саме по собі, особливо під час повного місяця. Топ розгойдується з боку в бік, ніби невидима наречена красується перед дзеркалом.

Дослідники, що перевіряли чи які-небудь звичайні феномени (наприклад, протяг) можуть викликати це явище, так і не прийшли до переконливого висновку. Ніхто не знає, чому плаття рухається саме по собі, однак багато хто вважає, що ображена наречена, Ганна Бейкер, нарешті змогла одягти плаття.

6. Стільці виштовхують з себе сидять, яким після цього стає погано

10 Самих одержимих примарами предметів всіх часів

Ньюпорт, Род-Айленд є одним з найстаріших міст у Сполучених Штатах. Заснований в 1690 році морський порт до початку 20-го століття став одним з найулюбленіших місць літніх відпусток для багатих сімей з Америки. Особняки Ньюпорта широко відомі, як і безліч історій про примар, які проживають в тутешніх будівлях.

Замок Белкорт (Belcourt Castle) був побудований Олівером Газард Перрі Белмонт (Oliver Hazard Perry Belmont), багатим американським політиком і світським левом, в 1894 році. Існує безліч свідчень про одержимі предмети цього шикарного будинку, однак, мабуть, найвідомішими одержимими предметами є два стільці, в яких за легендою живуть духи. Люди, які сідають на стільці, кажуть, що відчувають холод, незручність і нудоту. Їх руки начебто б’є статичною електрикою, що походить від стільців, і багато людей стверджують, що у них складається таке враження, ніби на стільці сидить хтось крім живої людини. Деякі відвідувачі замку кажуть, що їх з силою викидало з стільців.

7. Одержима лялька проклинає всіх, хто фотографує її без дозволу

10 Самих одержимих примарами предметів всіх часів

У 1896 році ця моторошна лялька належала дитині на ім’я Роберт Юджин Отто (Robert Eugene Otto), який жив у Кі-Вест (Key West), Флорида. Ляльку йому подарував слуга, який займався чорною магією і який недолюблював сім’ю хлопчика. Хлопчик любив свою ляльку і частенько розмовляв з нею. Однак слуги будинку Отто незабаром захвилювалися, бо багато хто з них міг поклястися, що чули, як хлопчикові відповідає якийсь примарний голос, а сусіди розповідали, що вони бачили, як лялька пересувається від вікна до вікна, коли Отто не було вдома.

Незабаром лялька стала пустувати, а перелякана дитина стверджувала, що він нічого не робив. Вази розбивалися, в кімнатах переверталися і падали предмети – у всьому звинувачували маленького Роберта, хоча він і виглядав дуже наляканим і наполягав на тому, що все це творила лялька.

Роберт успадкував будинок і помер в 1972 році, після чого будинок був куплений іншою родиною. Маленька дівчинка, тільки переїхала сюди, виявила ляльку на горищі і сильно злякалася її. Вона сказала, що лялька була живою і хотіла вбити її. Зрештою, лялька потрапила в художню галерею та музей історії Кі-Вест, де до цих пір є експонатом. Відвідувачі музею стверджують, що їм доводиться просити дозволу у ляльки для того, щоб сфотографувати її. Якщо вони зроблять це без дозволу, лялька прокляне їх. Музей виставляє листа «проклятих» людей, які писали ляльці вибачення за те, що вони фотографували її без дозволу і просили зняти прокляття.

8. Статуя Жінки з Лемб (Women from Lemb) приносить смерть своїм власникам

10 Самих одержимих примарами предметів всіх часів

«Жінка з Лемб», відома також як «Богиня смерті», це статуя, вирізана з чистого вапняку, виявлена в 1878 році в селі Лемб, Кіпр. Предмет датується 3500 роком до нашої ери і вважається, що він зображує богиню родючості. Першим власником статуї був Лорд Ельфонт (Lord Elphont) – протягом шести років його володіння цією статуеткою всі сім членів сім’ї Ельфонт померли при загадкових обставинах.
Наступні два власника, Івор Маннучі (Ivor Manucci) і Лорд Томпсон-Ноель (Lord Thompson-Noel) також померли разом з усіма членами своїх сімей через кілька років після того, як принесли статую в свої будинки.

Четвертий власник, Сер Алан Бивербрук (Sir Alan Biverbrook) також помер, разом зі своєю дружиною і двома дочками. Два сини Бивербрука вижили, і хоча не вірили в окультизм, вони були настільки налякані дивними і несподіваними смертями чотирьох членів своєї сім’ї, що вирішили передати статую в Королівський музей Шотландії (Royal Scottish Museum) в Единбурзі, де вона стоїть досі.

Незабаром після того, як статуетку привезли до музею, начальник відділу, в якому її виставили, помер, хоча жоден з кураторів музею не визнає, що статуя може володіти надприродними властивостями. Ніхто не чіпав статую з тих пір, як помер робітник музею, і вона на даний момент укладена в скляну коробку, де до неї ніхто не зможе доторкнутися.

9. «Мученик» (The Anguished Man), відображений на відео

10 Самих одержимих примарами предметів всіх часів

Ця страшна картина лежала на горищі бабусі Шона Робінсона (Sean Robinson) двадцять п’ять років, поки він її не успадкував. Бабуся завжди казала Робінсону, що картина була злою, пояснюючи це тим, що художник, який написав її, змішував свою кров з фарбами та скоїв самогубство незабаром після її завершення. Вона стверджувала, що коли картина висіла в будинку, вона чула плач і голоси, а також бачила тінь людини, після чого вирішила перенести її на горище.

Коли Робінсон приніс картину в свій будинок, всі члени його сім’ї стали відчувати на собі всілякі жахливі феномени. Його син упав з драбини, дружина відчула, як хтось гладить її волосся, і вони також бачили тінь людини і чули плач.

Робінсон вирішив встановити на ніч камеру, щоб зафіксувати дивні події на відео. На Ютуб каналі Робінсона можна подивитися різні відео, на яких закриваються двері, з’являється дим з нізвідки, а також побачити момент, коли картина падає зі стіни без будь-якої на те причини.

Робінсон вирішив не ризикувати і відніс картину в підвал, але продавати її він не хоче.

10. Проклятий «Стілець смерті» (Chair of Death) вбиває всіх, хто на ньому сидів

10 Самих одержимих примарами предметів всіх часів

У 1702 році засуджений вбивця Томас Бусбі (Thomas Busby) повинен був бути повішений за свої злочини. Його останнім бажанням було пообідати останній раз в улюбленому пабі в тирський (Thirsk), Англія. Він закінчив свій обід, встав і сказав «Будь-якого, хто наважиться сісти на мій стілець, чекає раптова смерть».

Стілець залишався в пабі кілька століть, і відвідувачі часто пропонували один одному на спір сісти на проклятий стілець. Під час Другої Світової Війни рядові ВПС, що служили на базі неподалік, часто відвідували паб, і місцеві помітили, що солдати, які сиділи на цьому стільці, не поверталися з війни.

У 1967 році два пілоти Королівських ВПС сиділи на стільці, після чого врізалися на своєму автомобілі в дерево. У 1970 році муляр випробував свою долю, присівши на стілець, після чого помер у той же день, впавши в провал на роботі. Роком пізніше загинув покрівельник, що сидів на стільці, після того, як під ним провалився дах, на якій він працював. Після того, як прибиральниця пабу спіткнулася і впала на стілець, вона померла від пухлини мозку.

Список можна продовжувати далі, і, врешті-решт, власник пабу переніс стілець у підвал. На жаль, навіть там стілець примудрився забрати з собою ще одну жертву. Після того, як вантажник присів на стілець відпочити, розвантаживши кілька ящиків для пабу, він загинув в той же день в автокатастрофі.

Власник пабу в 1972 році вирішив позбутися від стільця і передав його в місцевий музей. Музей виставляє стілець підвішеним на висоті в 1,5 метра, щоб ніхто ніколи помилково на нього не сів. На щастя, з тих пір стілець не відбирав життя невинних людей.

Також читайте Моторошні будинки і замки з привидами



• не пропусти