Як приготувати ідеальну паску: добірка порад та секретів

3246

Рецептів паски існує безліч — лише просту випічку з родзинками кожна господиня може готувати по різному. Замішують тісто з різними спеціями чи алкоголем, додають сухофрукти або цукати, цедру цитрусових чи в’ялені ягоди, навіть домашній сир. Проте є універсальні правила, які допоможуть приготувати ідеальну паску на Великдень. Саме такі правила, поради та маленькі хитрощі — ми й зібрали у цій добірці:

1. Слід правильно підготувати продукти, кухню, та навіть себе

Паска — це випічка, яка потребує особливого ставлення. Можете не вірити, але її якість дійсно може залежати від таких факторів, як настрій. Слід робити тісто з гарним настроєм та світлими думками, не думати про когось погано та не тримати образу.

В кухні приберіть все зайве, закрийте двері, вікна та одразу включіть розігріватись пічку. Щоб тісто добре піднялось — в кімнаті не має бути протягів та холоду. Всі компоненти перед приготуванням дістаньте з холодильника — вони мають бути кімнатної температури.

2. Як замішувати тісто на паску

Яйця вибирайте домашні, у них має бути яскравий жовток. Можна навіть замінити у випічці частину білка на жовтки: замість цілих яєць, наприклад, додати тільки 2 білки, але 4 жовтки. Ті білки, які залишаться — не пропадуть, їх можна збити з цукром та використати як прикрасу для випічки. Якщо ж не вдалось дістати домашні яйця — візьміть 1 ч.л куркуми — ця спеція не має різкого смаку, але зробить тісто більш яскравим та привабливим.

Дріжджі слід використовувати лише свіжі. Купіть пачку нових прямо перед випіканням паски і ні в якому разі не замінюйте сухими. Щоб опара добре зійшла — помістіть у миску подрібнені дріжджі, по ложці цукру з борошном та тепле молоко. Миску поставте у ще більшу посудину, наповнену теплою водою, а зверху накрийте чистим рушником. Опара буде готовою, коли збільшиться в об’ємі та візьметься дрібними бульбашками.

Борошно обов’язково просійте через сито перед замішуванням тіста і готуйте все спочатку ложкою, а потім руками. Не використовуйте кухонний комбайн — з ним складно зрозуміти, коли тісто готове та зробити його не надто забитим. При вимішуванні руками воно насититься киснем та буде більш пухким.

3. Що можна додати в тісто перед випіканням

Найкраще паска смакуватиме з цедрою апельсину та цукатами, настояними у міцному алкоголі. Окрім того, додавайте родзинки, вишні, горіхи. Можна додати волоський горіх, лісовий чи мигдаль. Також, не зіпсує випічку різне насіння: кунжут, соняшникове, мак. Зі спецій пасуватимуть за смаком кориця та мускатний горіх, ваніль. Але спецій має бути зовсім мало, щоб вони не перебили смак самої паски.

4. Як випікати паски

Якщо у вас є спеціальні форми для такої випічки — їх треба змастити вершковим маслом, а потім застелити пергаментом. Якщо немає — можна придбати паперові форми, вони одноразові, коштують недорого і не потрібно буде хвилюватись про те, щоб вийняти паску із металевих форм. Паперову теж в середині трохи покрийте маслом.

Заповнюйте форму на 2/3, адже потім тісто треба настояти в теплому місці — і воно збільшиться вдвічі. А потім ще пишнішим стане при випіканні. Всього підходить ідеальне тісто 3 рази: опара, потім замішане в мисці та останній раз — у формі, перед випіканням. По часу — випікаються паски в залежності від їх розмірів. Зовсім крихітні приготуються і за 20 хвилин, а на великі знадобиться від 40 хвилин до 1 години.

Коли будете пекти — поставте під деко посудину з водою. Повітря в пічці стане не таким сухим, а тісто паски більш ніжним. Коли випічка почне рум’янитись — можете покрити її жовтком, змішаним з теплим молоком.

Традиційно, страву випікають у Страсну п’ятницю, а в деяких регіонах у Чистий четвер. При цьому випічку не куштують аж до дня самого свята. До цього її запаковують у пергаментний папір та зберігають при кімнатній температурі. Не слід класти її в холодильник — тісто стане не таким смачним та пухким, а білкове покриття розм’якне.

5. Як прикрашати паску

Дехто готує для паски звичайну глазур з цукру та води, але значно краще виглядає білкова глазур. У сухій чистій мисці треба міксером збити білки, а потім домішати у них цукрову пудру. На 2 яєчних білки буде достатньо 150 г пудри. Покрийте глазур’ю паски і поки вона не застигла — додайте прикраси. Можна взяти звичайні магазинні присипки, або ж горіхи, насіння і цукати з сухофруктами.

За традицією — паску суворо заборонено викидати, навіть якщо вона стоїть у домі вже тиждень. Навіть крихти зі столу згодовують худобі, аби вони були використані. Не знаєте, що робити із залишками паски? Її можна “оновити”: поріжте випічку на шматочки, полийте сумішшю яйця, молока і теплого вершкового масла. Або ж сумішшю коньяку і фруктового сиропу. Покладіть на фольгу та запечіть протягом 15 хвилин при температурі 190 градусів. Матимете гарячий десерт до кави чи чаю.

А як готують паску у вас вдома? Мають особливі секрети, які переходять від старшого покоління до наступного? Наші детальні рецепти Великодньої паски читайте в окремій статті на сайті.

автор Вікторія Демидюк спеціально для vsviti.com.ua