Піраміди Гізи та безмовний сфінкс

5865

Єгипет – країна пірамід. Це всесвітньо відомий вислів відразу ж викликає асоціацію з трьома головними пірамідами цієї країни – пірамідами Гізи, які ось уже кілька тисяч років охороняє безмовний сфінкс.

«Все боїться часу, а час боїться пірамід» – твердження давнє, але більш ніж вірне. З тих пір, як в третьому тисячолітті до нашої ери на плато Гіза поблизу стародавнього Мемфіса, в місті мертвих на західному березі Нілу з’явилися три великих піраміди, пронеслося не одне тисячоліття, канули в Лету цілі країни і народи, прогриміли незліченні війни, а Великі піраміди все також стоять на околиці тепер вже сучасного Каїра, будучи єдиним уцілілим древнім чудом світу.

Пірамід в Єгипті збереглося більше ста, але піраміди Гізи – справжня візитна картка цієї країни. До сих пір немає точної відповіді, як вони були побудовані. Дослідники висувають одну версію за одною, але жодна так і не змогла дати точної відповіді – як багатотонні блоки, підігнані одна до одної так, що й ніж не просунути між ними, змогли поставити один на інший, з такою точністю, що заздрять і сучасні математики. Адже вага деяких з блоків при цьому доходив до 80 тонн, а всього їх було, наприклад, при будівництві піраміди Хеопса – 2,3 мільйона.

Піраміда Хеопса, побудована в 26 столітті до н.е. для Хеопса, другого фараона IV династії, є найвищою і найвідомішою з єгипетських пірамід, її висота при будівництві була 146,6 метра, а тепер, коли після кількох землетрусів частина каменів впала, вона становить 137 метрів. Поряд з пірамідою Хеопса височіє піраміда Хефрена, яка візуально виглядає вище своєї попередниці. Однак, це не так – піраміда всього лише вибудувана на деякому підвищенні, її висота насправді – 136 метрів, а при будівництві піраміда була вищою на 9 метрів. Ансамбль Великих пірамід завершує піраміда Мікеріна, чиє будівництво було закінчено близько 2504 до н.е. Піраміда Мікеріна – найменша з трьох, її висота всього 66 метрів.

Піраміди Гізи немислимі без Великого Сфінкса. Цей древній страж спокою сплячих вічним сном фараонів, чия висота 20 метрів, а довжина – 57,3 метра, є найдавнішою і найбільшою зі збережених монументальних скульптур. До цих пір так і немає точної відповіді на питання хто і коли створив сфінкса. Ряд вчених стверджує, що він з’явився в той же час, що і піраміда Хефрена, і в рисах його обличчя бачать обличчя фараона Хафра (Хефрена), інші знаходять, що особа абсолютно не схоже на Хафра, а несе в собі риси, скоріше, негроїдної раси. Треті запевняють, що особа сфінкса, пропорційно нерівне тілу, було перероблено з левової голови. Глибокі борозни на тілі сфінкса деякі пояснюють впливом ерозії від води, яка доходила до цих місць під час сильних дощів у період від 7000 до 5000 років до н.е., що робить сфінкса набагато старше пірамід. Інші ж на підставі даних ерозії збільшують вік сфінкса ще більше – до 10 000 років до н.е і старше, відсилаючи нас за часів біблійного потопу і навіть до загибелі легендарної Атлантиди.

Так чи інакше, але загадку сфінкса, як і багато таємниці пірамід, ще, можливо, належить розгадати в майбутньому. А, втім, ще одна давня мудрість говорить: «Коли заговорить Сфінкс, життя на Землі зійде з звичного кола». Так, може бути, вже нехай краще цей загадковий «батько жаху», як іменували його араби, довше зберігає мовчання?

Піраміди Гізи та безмовний сфінкс (1)

Піраміди Гізи та безмовний сфінкс (2)

Піраміди Гізи та безмовний сфінкс (3)

Піраміди Гізи та безмовний сфінкс (4)

Піраміди Гізи та безмовний сфінкс (5)

Піраміди Гізи та безмовний сфінкс (6)

Піраміди Гізи та безмовний сфінкс (7)

Піраміди Гізи та безмовний сфінкс (8)

Піраміди Гізи та безмовний сфінкс (9)

Піраміди Гізи та безмовний сфінкс (10)

Піраміди Гізи та безмовний сфінкс (11)

Піраміди Гізи та безмовний сфінкс (12)

Піраміди Гізи та безмовний сфінкс (13)

Піраміди Гізи та безмовний сфінкс (14)

Піраміди Гізи та безмовний сфінкс (15)

Піраміди Гізи та безмовний сфінкс (16)

Піраміди Гізи та безмовний сфінкс (17)

Піраміди Гізи та безмовний сфінкс (18)



• не пропусти