5 оригінальних рецептів європейської пасхальної випічки

5979

Можливо, вам передався від бабусі старовинний рецепт традиційних пасок, а можливо, ви хочете урізноманітнити святковий стіл чимось новим. В такому випадку, ми підібрали декілька рецептів святкової випічки із європейських країн. Адже у них, як і в нас, є великодня традиційна випічка, якою можна пишатись.

1. Італія: пасхальний кекс у формі голубки

Італія славиться на увесь світ не тільки своїми винами чи піцою. Все що пов’язано із тістом – в них доводиться до ідеалу! Не виключення і великодня випічка. Знаменитих пасхальних страв у італійців декілька, але ми вибрали одну з найпопулярніших — кекс у формі голубки. Його можна пекти у будь-якій іншій формі, але для італійців саме цей птах є символом свята весни. Він має також поширену назву — Коломбо.

Рецепт такого кексу і цій добірці займає перше місце по складності та затраті часу — адже потрібно приготувати опару. Далі ми підібрали декілька простіших варіантів. Але якщо ви все ж хочете спробувати цю ідеальну італійську випічку — приступимо!

Розіб’ємо на кроки приготування кексу:

Спочатку готуємо опару. В глибокій мисці змішайте 125 мл молока і 125 г пшеничного борошна, а також порцію мокрих дріжджів. Накрийте тканиною і поставте у вимкнену духовку на 8 годин. За цей час опара повинна вирости втричі.

Беремо опару, додаємо в неї 100мл води кімнатної температури, 70г цукру і 2 жовтки та збиваємо все це ретельно міксером. Додаємо скляну 250г (склянка) борошна і замішуємо тісто. Місити його потрібно довго, в сумі хвилин 30. На 20-й хвилині вбийте ще 1 жовток і додайте 70г вершкового масла, також кімнатної температури. Під кінець замісу тісто має вийти пружним і гладеньким.

Виберіть глибоку та простору посудину, витерту насухо, та покладіть у неї тісто. Накрийте його рушником і залиште у вимкненій духовці ще на 12 годин.

Тут варто зауважити, що для того, аби вам було зручніше готувати. Опару слід поставити зранку, щоб вже ввечері можна було замісити тісто, залишити його настоюватись на ніч і вже на наступний ранок продовжити приготування.

Отже, через 12 годин повертаємось до нашого тіста: додаємо 80г цукру, 2ст.л апельсинового сиропу (легко зварити самостійно), 25мл молока та ще 2 жовтки. Замісити і додати 125г борошна. І останній заміс: додаємо ще 1 жовток, пару грам солі, пакетик ванільного цукру, 70г масла кімнатної температури і 130г цукатів. Добре все це замішуємо і ось наше виплекане тісто готове!

Поділіть його на декілька частин і сформуйте кульками. Накрийте рушником і залиште постояти на 1 годину. Настав довгоочікуваний час помістити його у формочки для випікання. Зробіть це таким чином, щоб тісто займало половину всієї ємкості. Вкрийте його і лишіть ще на 2 години.

Тим часом готуємо глазур: 100г фундука 50г мигдалю, 25г крохмалю і 150г цукру збийте в комбайні на максимальній швидкості у порошок. Білки з 4 яєць збийте в густу піну та поєднайте ці компоненти за допомогою лопатки, легкими рухами.

Таку глазур можна викладати на сире тісто, пектись вона буде довго. Розігрійте духовку на 180 градусів та ставте туди кекси. Коли води піднімуться майже до верху форми, прикрасьте верх цукатами, горішками і поставте випікатись далі. Всього випікання займає близько години.

Той, хто проробить таку довгу і кропітку роботу, в повній мірі оцінить власну працю, скуштувавши готову випічку.

2. Європейське пасхальне печиво у формі крашанки або кролики

Традиційне пасхальне печиво випікається у багатьох європейських країнах. Воно має незмінну форму — це яйце або великодній кролик. Тож для їх приготування вам знадобиться спеціальна форма. Ну або ж ви можете змайструвати трафарет із картону та повирізати печиво самостійно. Такі смаколики можуть стати чудовим подарунком до Великодня для друзів та гостей.

Інгредієнти на печиво: 2 жовтки, 1 білок, 200г борошна пшеничного, 125г цукрової пудри, 50г масла, 1ст.л цедри апельсина та 1ч.л кориці.

Приготування надзвичайно просте та швидке: масло збити з цукром, жовтками та цедрою до стану густої піни. Додайте борошно та замісіть тісто. Розкатайте його товщиною в 5мм і виріжте у відповідній формі. Викладіть на деко і випікайте 15 хвилин при температурі 170-180 градусів.

Це печиво можна повністю покривати у білу глазур та розмальовувати харчовими фарбами, або ж мішати фарбники із розділеною на декілька частин глазур’ю та розмальовувати нею випічку.

3. Британський пасхальний кекс

Дослівна назва цього знаменитого пасхального кексу — Simnel Cake. Він справжня гордість для жителів Великобританії, тож точно вас не розчарує.

Інгредієнтів багато і не всі з них ми звикли використовувати в традиційній пасхальній випічці, але результат того варти! Отже, візьміть по 175г масла, коричневого цукру та борошна. До тіста також знадобляться: 3 яйця, 150г цукатів, 55г шкірки апельсина, цедра з пів лимону і дрібка солі. Заготуйте також один білок для глазурі та 2ст.л абрикосового джему для змащення.

Кекс готується із мигдальною пастою, а для її приготування треба: по 250 г меленого мигдалю та цукрової пудри, 1 ч.л екстракту мигдалю і 2 яйця. Всі інгредієнти на пасту додайте в одну посудину та ретельно перемішайте — от і готова начинка.

На тісто збийте цукор із маслом, за тим додайте яйце, борошно і всі інші складові. У форму для випікання, змащену вершковим маслом, влийте половину готового тіста. Поверх нього розкладіть мигдалеву пасту, а на неї викладіть другу половину тіста.

Випікайте кекс півтори години, регулюючи температуру в районі 150-170 градусів. Залиште кекс холонути. Далі покрийте його верх джемом, прикрасьте кульками із залишків мигдальної пасти і вкрийте все це збитим білком. Поставте в духовку на декілька хвилин, аби білок взявся скоринкою.

4. Віденський великодній пиріг

Сир — це один із головних складових великоднього кошика в Україні. Тож віденська страва із домашнього сиру — чудова ідея для святкового столу. До того ж продукти у складі нам досить звичні і готується він надзвичайно просто.

На 1кг сиру вам потрібно: 5 яєць, 100г масла, 1ст.л крохмалю кукурудзяного, 1ст.л борошна пшеничного, 1 склянка пудри цукрової, 1 пакетик ванільного цурку. А також цукати із апельсинової шкірки і сушена вишня для декору.

Для початку візьміть вершкове масло кімнатної температури і збийте його ретельно міксером разом із цукром. Далі, продовжуючи мішати, введіть яйця, за ними сир, борошно, крохмаль і ваніль. Залийте тісто в форму для випікання, застелену пергаментом. Можете одразу ставити в духовку, а можете накрити фольгою і трошки потримати на водяній бані — так тісто стане ще ніжнішим.

Випікати слід при 150 градусах, півтори години. Прикрашати сушеними апельсинами та вишнею. За бажанням, можна потерти шоколадом.

5. Несолдкий бонус від німців: шинка в хлібі

Традиційна страва до великоднього святкового столу в Німеччині — шинка в хлібі. Страва надзвичайно легка в приготуванні: шматок шинки загортають у тісто, замішане на хліб, та випікають в духовці до рум’яної скоринки.

автор Вікторія Демидюк спеціально для vsviti.com.ua