Піст перед Великоднем у 2020 році триває з 2 березня до 19 квітня, а останній його тиждень — найсуворіший. Седмиця припадає на 13–19 квітня й кожен день має свої ритуали, традиції та заборони. Детальніше про найважливіший тиждень посту — читайте далі.
Страсний понеділок
Перший день Седмиці — відводиться для прибирання. У цей день треба все відремонтувати, пофарбувати, привести оселю та двір до ладу. Раніше в понеділок ще сіяли город. Їсти в понеділок можна сирі овочі і фрукти, хліб, горіхи.
Страсний вівторок
Довівши до ладу будинок, брались за одяг. Прали, прасували та підшивали святкове вбрання до Великодня. Також, треба було у вівторок заготувати дрова для печі, на випікання пасок. Щодо їжі — меню таке ж, як і в понеділок.
Страсна середа
У цей день слід було закінчити останні хатні роботи, далі на всяку працю, крім приготування страв до свята — тривала заборона. Також, у середу вже ставили опару на тісто для пасок. А на базарі закупляли яйця на писанки та на тісто. У середу теж можна їсти сирі овочі і фрукти, хліб. Уся їжа — лише холодна та без олії.
Страсний четвер
Його також називають чистим, адже головна традиції цього дня — приймати ванну. За християнськими віруваннями, саме в цей день Юда зрадив Ісуса, тож за допомогою води люди очищаються від гріхів.
Господині раніше в четвер готували сіль до Великодня — замотували грудку солі в мішечок, клали на піч і тримали там, поки аж мішечок не обгорить. Потім цю сіль подавали до столу на Великдень, ставили під іконами та додавали в їжу худобі при недугах.
У четвер дівчата вже починають розписувати писанки до свята, господині — замішують тісто на паски. А піст трохи послаблюється, дозволяється їсти гарячу їжу та додавати олію.
Страсна п’ятниця
Це найсуворіший день Седмиці — адже саме в п’ятницю був розіп’ятий Ісус Христос. Тривають обмеження не лише на їжу, але й на музику, спів, веселощі. Єдиний день року — коли в церквах не справляють службу. Лише в кінці дня — вечірню, коли виносять Плащаницю. Це полотно, яким, за легендами, накрили тіло Ісуса. І на якому, після його воскресіння — залишився слід його Образу. Лише після винесення цієї Плащаниці можна їсти, один раз на день. Вечеря має бути скромною, з простих сирих овочів або просто хліба та води. Єдине, чим займались господині цього дня — починали випікання пасок.
Щодо заборон: не можна нічого робити в землі. Копати, садити тощо. А також, прати та сушити одяг чи постіль.
Страсна субота
Останні приготування до свята, роблять усі інші страви на Великдень, випікають паски, знову роблять крашанки. Складають, та прикрашають святковий кошик. Уже з вечора починаються служби в церкві. А самі витривалі повертаються додому тільки зранку.
Неділя — Великдень
У 2019 році Великдень припадає на 27 квітня. Тривають святкування вже з півночі й до самого ранку. У цей проміжок часу можна сходити до церкви та посвятити страви у великодньому кошику. А потім повернутись додому, зібрати всю родину за столом та завершити святкуванням довготривалий піст.
Це свято є найважливішим для християн, воно має безліч традицій та прикмет, про які детальніше читайте в окремій статті на сайті.
автор Вікторія Демидюк спеціально для vsviti.com.ua