День українського добровольця. 14 березня

1024

Починаючи від 17 січня 2017 року набрала чинності Постанова Верховної Ради України про відзначання 14 березня нового свята – Дня українського добровольця. Таку ідею було запроваджено в Україні задля вшанування пам’яті героїчних вчинків добровольчих організацій. Проте якби це свято не було встановлено офіційно, люди все рівно б його відзначали, адже не можливо забути про неоціненний вклад добровольців, які перший раз взявши у руки зброю, а хто і взагалі без неї, поїхали зупиняти ворога, який уже перетнув український кордон.

Цей день — не звичайний день військового. Та і стосується він не лише військових. Він стосується усіх, хто у критичний для країни момент відмовився від свого старого життя та взяв на себе відповідальність за незалежність країни. Тих, хто вчора були студентами, а наступного дня бійцями, сьогодні адміністраторами, барменами і вчителями, а завтра медиками, волонтерами і кухарями на польовій кухні.

Якщо звернутись до історичної спадщини, то можна побачити цікавий розвиток української історії і давнє зародження серед нашого суспільства духу самовідданості та добровольчих поривів. Найпершим прикладом подібних утворень може слугувати Запорізька Січ, яка складалась з добровольчих об’єднань козаків, що століттями захищали нашу Батьківщину від ворожих нападів.

Ще одним яскравим прикладом в історії називають легіон УСС (Українських Січових Стрільців), які діяли на добровольчих засадах, проявляючи неабияку відвагу, мужність та відданість державі, віддаючи усі сили та власні життя на захист України від іноземних загарбників в тяжкий період війни.

Варто зауважити, що практично у всі часи організації, що діяли на добровольчих засадах, не мали серйозної підтримки в плані матеріальному: вони були найгірше озброєні, вдягнені та не завжди мали гідні умови для проживання. Проте, це ні на хвилину не заважало їм йти вперед, не здаватися і сміливо боротися за власні ідеї та принципи.

Тим більше, у сучасній російсько-українській війні, волонтери в рази краще та оперативніше ніж держава, споряджали добровольців усім необхідним.

У цей знаковий день у всіх закладах культури, військових частинах та навчальних закладах усіх рівнів проводяться тематичні заходи з вшанування пам’яті героїчної боротьби за незалежність України та відповідні бесіди стосовно масових акцій громадського протесту 2013-14 років. Окрім того, великої популярності набирає організація певних фото- та відеовиставок, що дозволяють на власні очі побачити усі події минулих років, відчути атмосферу та переповнитись шквалом емоцій, пам’ятаючи, заради чого усе починалось.

В той період було зафіксовано рекордну кількість звернень громадян до військкоматів по всій території держави. І це не враховуючи тих, хто не дочекавшись офіційного оформлення поїхав на Схід у складі добровольчих формувань.

Окрім офіційних заходів, які будуть відбуватись за ініціативою держави чи громадських об’єднань, кожен може просто особисто ще раз подякувати добровольцям, впевнені, такі знайомі є у кожного. Адже хоча б найдрібніший прояв вдячності — це те, на що заслуговує кожен доброволець чи волонтер.

автор Вікторія Демидюк спеціально для vsviti.com.ua



• не пропусти