«Асканія-Нова» Унікальний біосферний заповідник у степах Харсонщини: одне з найбільших природних чудес світу (фото)

11347

«Асканія-Нова» – воістину унікальний куточок дикої природи. І опікуватись ним випало саме Україні, як нагорода дорогоцінним неоціненним скарбом.
Колись ці трави топтали коні наших предків скіфів. Сьогодні тут випасаються табуни антилоп, буйволів та оленів. Ці степові землі унікальні хоча б тим, що їх ніколи не торкались плуги, тому первозданність їхня збережена до нині.

Справа життя Фрідріха Фельц-Фейна

Вже на початку ХІХ століття Дикий Степ почали освоювати місцеві козаки, чужинці-росіяни та навіть європейські колоністи. Одними із останніх були сім’я німців Фельц-Фейнів. Згодом доля розпорядиться так, що саме одному із них – Фрідріху – Україна сьогодні завдячуватиме створенням «Асканії-Нової».

А буде все так: Сімнадцятирічний юнак за успішно здані іспити в гімназії отримає від батька певну частину землі. І вирішить створити там екзотичний зоопарк. Мабуть, тоді молодий Фрідріх Фельц-Фейн і не підозрював, у який грандіозний проект перетвориться з роками його мрія і яке значення матиме вона для світової природи…

Вже у 80-х роках ХІХ століття всю Європу облетять чутки про дивовижний зоопарк, де у напівволі диких степів Таврійської губернії живуть різноманітні екзотичні тварини. Величезний звіринець мав чим здивувати будь-якого гостя: тут проживали геть нетипові для європейської фауни страуси, антилопи, зебри, сайгаки, коні Пржевальського…
Барон Фрідріх Фельц-Фейн присвятив буквально все своє життя розвитку заповідника.

Справа Фельц-Фейн не занепала. Заповідник розвивався і поповнювався.
Сьогодні територія у більш як три десятки тисяч гектарів є домом близько 500 видів рослин та трохи менше 2 тисяч видів тварин. Дуже багато із них занесені до Червоної книги, тому потребують особливого догляду і захисту.
Сюди протягом сотні років науковці привозили рідкісні види тварин. За цей час розвинулась традиція розводити тварин не лише у зоопарках, а й на природних просторах.

Живі колекції

Три складові заповідника – цілинний степ, зоопарк і дендропарк.
Глибоко всередині на території уже більше ста років діє дендрологічний парк. Артезіанські води живлять кожне деревце: складна система зрошення прокладена так, щоб можна було зволожувати величезну територію. Багато тут і хвойних дерев. Кажуть, що якщо прогулятись поміж ними годинку-другу, одяг стане абсолютно стерильним.

Зоопарк заповідника “Асканія-Нова” є одним із найстаріших у Європі. Тут зібрана унікальна жива колекція. Кожна з тварин по-своєму цікава і унікальна: південно-американські верблюди, індійські антилопи, олені мрійливо поглядають у бік вільних степів. Кожному своє.

Лами і зубри неквапливо прогулюються степовими просторами поряд із сагайдаками, з якими у звичайних природних умовах ніколи б не зустрілись.
Шотландські поні, тарпани, найрідкісніші у світі породи зебр, кафрські буйволи, ровесники мамонтів сайгаки, антилопи канна… Аби тварини не відчували нестачі води, тут створені цілі озера.

Гості з Росії перетнули кордон восени

Орнітопарк – окрема частина зоопарку. Тут мешкає більше як 60 різновидів птахів. До прикладу, лише страусів тут 4 види: африканський, південноамериканський нанду, австралійський ему.

Ще перед початком зими в «Асканію-Нову» прилітають дикі птахи. Сотні тисяч гусей і качок.
У вересні цього року в заповіднику можна було спостерігати унікальне явище: небо Херсонщини накрила хмара рідкісних пернатих – сірих журавлів. Кілька тисяч птахів цього виду прилетіли в Україну у гості на зиму з півночі Росії. «Асканія-Нова» радо прийняла їх у свої просторі обійми.

Зимуємо

Заповідник «Асканія-Нова» красивий у будь-яку пору року. Життя тут не завмирає й у період зимових морозів. Тварини, звиклі до холодів, спокійно очікують весняних днів.
Відкриті озерні води, що не замерзають, приваблюють найрізноманітніших перелітних птахів. Кажуть, тоді лебедине паркове озеро просто таки перетворюється у живий різнокольоровий килим.

Багато з савців заповідника одягають на зиму особливий одяг. Розкішна, м’яка і густа шубка додаткової шерсті робить їх пухнастішими і ще красивішими.
Цікаво, що минулорічна тепла зима викликала справжні аномалії у поведінці тварин заповідника. 2 лютого із зимової сплячки раптом прокинувся дендропарк. Поміж дерев почали літати бджоли, а з-під коріння і листя почали виповзати земляні жабки. Зазвичай природа прокидається тут у другій половині березня, а то й пізніше.

Пейзажі звичної для нас сніжної зими виглядають у “Асканії-Новій” неймовірно. Лише взимку можна побачити таку особливу красу природи заповідника. Сніг, що накриває стежки і дерева, малює сріблясту картину. Лід із сніжинками, що зависли на гілках, виблискує всіма барвами на холодному сонці.
Явище дивовижної краси пощастить бачити не багатьом, адже взимку відвідувачів небагато. Та з 2010 року адміністрація заповідника прийняла рішення не зачиняти зону для відвідувачів на зиму.

Територія «Асканії-Нової» – одна з останніх на цілий світ, що дає прихисток видам, які майже вимерли.

І щоразу після холодної зимової ночі прадавній український степ прокидається, щоб зустріти новий багряний схід сонця і прожити ще один день в очікуванні весни.

Для тих, хто зібрався в дорогу:

Місце знаходження:
Херсонська область, Чаплинський район, смт. Асканія-Нова, вул. Фрунзе, 13

GPS:
N: 50.419274 E: 25.748069

Контакти:
Тел.: (05538) 612-86
Офіційний сайт: http://askania-nova-zapovidnik.gov.ua

Поради бувалого мандрівника:
Дістатися на територію заповідника можна з Херсона або Нової Каховки.
Вхід є безкоштовним. А от за огляд зоопарку, чи за екскурсію доведеться заплатити. Проте, як запевняють туристи, варто все ж скористатись послугами екскурсоводів.
Особливо цікавою та корисною буде мандрівка в “Асканію Нову” для дітлахів.

автор Надія Понятишин спеціально для vsviti.com.ua

2

Belki-5

342164_original

зубр

Фазан не любить холодів
Фазан не любить холодів

0

фазан)

askania_nova-1

Сірі журавлі прилетіли зимувати
Сірі журавлі прилетіли зимувати

2dca4fcc3a_136447

0_a6420_d46e69e4_orig

Beautiful crystals of frost on bare tree branches against clear blue sky

Зимивий степ
Зимивий степ

State-Nature-Reserve-winter

139852

Інститут тваринництва степових районів ім. М.Ф.Іванова Асканія-Нова

Під час відкриття пам’ятника Фельц-Фейну
Під час відкриття пам’ятника Фельц-Фейну