Ворожіння на Купала 7 липня: як дізнатися про своє кохання?

859

На свято Івана Купала навколо все стає магічним. За давніми віруваннями, по землі ходять Купало, Марена та Ярило. У лісі розцвітає квітка папороті, яку намагається вкрасти нечиста сила. Раніше це свято відзначали в День літнього сонцестояння приблизно 21 червня, а з приходом християнства пов’язали зі святим Іоанном Хрестителем. Таке свято не могло лишитися поза увагою, тож цього дня дівчата ворожили. Розповідаємо про найпоширеніші ворожіння, які починалися після заходу сонця:

1. Ворожіння на вогнищі

Сміливі дівчата стрибали через вогнище. Якщо вогонь не торкнувся дівчини, це до успіху в коханні та на удачу. Якщо стрибали парою, намагалися втримати долоні разом, це був гарний знак на щастя пари.

2. Ворожіння на вінку

Дівчата плели величезні красиві вінки з трав та квітів, іноді вплітали стрічки та ставили свічечки. Віночки в темряві спускали на воду й спостерігали:

  • Розплівся або приплив назад до берега — не бути шлюбу в цьому році;
  • Потонув — теперішній коханий може зрадити, розлюбити;
  • Поплив за течією вдалину — чекай весілля;
  • В який бік пливе вінок — звідти й коханий буде;
  • Вінок пливе то в один бік, то в другий — важка доля, хлопці будуть ставитися несерйозно.

Крім цього, до ворожіння могли втрутитися хлопці: виловити вінок з води та піти шукати власницю й просити винагороду за повернення. Вінок ще можна було кидати у вогнище. Якщо якийсь хлопець перехопив і не дав впасти, власниця вінку — його суджена.

3. Ворожіння з ромашкою

На спокійну воду(можна використати глибокий посуд) треба опустити 2 ромашки чи інші квітки та уявити судженого:

  • Попливли в різні боки — розлучитеся;
  • Попливуть одна до одної — проживете все життя щасливо.

Так само брали довгі травинки, ставили у воду та дивилися, чи зійдуться докупи.

4. Ворожіння на воску

Треба взяти церковну свічку, розплавити на купальському вогнищі(в ложці чи якійсь посудині) та вилити віск в посудину з водою.

Далі спостерігати, якої форми віск стане:

  • Зірка — удача;
  • Серце — кохання;
  • Людський силует — новий друг;
  • Скринька — до грошей;
  • Обручка — весілля.

5. Ворожіння на травах

У Купальську ніч(з 6 на 7 липня) дівчині треба піти в ліс чи на галявину й із закритими очима нарвати квітів та трав. Прийти додому, заховати під подушку. Вранці перевірити: якщо там опинилося більш як 12 різних видів трав, дівчина скоро вийде заміж.

6. Ворожіння на цибулі

Брали кілька цибулин та писали на них імена чоловіків. На Купала корені клали у воду. Яка цибулина першою проросте, таке ім’я й матиме суджений.

7. Ворожіння на гілочках папороті

У Купальську ніч папороть не тільки цвіте, а й допомагає передбачити долю. Щоб поворожити, брали декілька великих гілок папороті, загадували на кожну ім’я хлопця. Щоб не переплутати, гілки позначали нитками різного кольору. Папороть треба опустити на дно в річці й різко відпустити. Яка гілка першою вирине — таке й буде ім’я в чоловіка.

8. Ворожіння на снах

Щоб приснився віщий сон, треба зібрати 7 різних трав та покласти під подушку. Магічна ніч допоможе передбачити долю.

У правдивість ворожінь вірили ще якихось 100 років тому. Деякі з них можуть здаватися дивними для сучасної людини, але все це — важливі частини історії. А без історії неможливо пізнати себе. Можна й спробувати ворожіння та перевірити, чи працюють старі методи передбачень.

автор Вікторія Демидюк спеціально для vsviti.com.ua



• не пропусти