День святого Миколи Чудотворця 22 травня (літнього Миколи): звичаї, прикмети, як відсвяткувати

1767

Свято “літнього”, або ж “теплого”, Миколи відзначаємо 22 травня. Микола Чудотворець — святий, якого дуже люблять в Україні. Він вважається охоронцем дітей, моряків, мандрівників або загалом усіх, хто опинився в скрутному становищі.

Святий народився приблизно у 345 році. Ще з самого дитинства був набожним, допомагав тваринам і людям. Загалом, його життя описують з чудесами, які не припинилися і після смерті святого.

Чому 22 травня, адже свято Миколая в грудні?

Дійсно, Миколу Чудотворця згадуємо двічі. Навіть є приказка: “Два Миколи — один із травою, інший – із зимою”. Зимове свято ми звикли відзначати з подарунками, співами, допомогою іншим. А 22 травня вважається днем, коли мощі святого перенесли з Лікії до міста Бар в Італії у 1087 році. Святий був похований у Соборному храмі Лікії, але під час нападу на місто його мощі вивезли. Навіть під час подорожі мощі святого зцілювали хворих та відбувалися справжні дива.

Які традиції свята?

  1. Цього дня люди ходили до церкви та молилися Миколі Чудотворцю. Наречені просили сімейного щастя й добробуту для майбутньої сім’ї. По-іншому святого називали Миколою Угодником, ніби він може просити самого Бога заради нужденних. Люди одягали свій найкращий одяг, аби “угодити” Чудотворцю, та просили допомогти зі складними життєвими ситуаціями. Моряки й подорожні просили святого захистити їх в тяжкій мандрівці.
  2. Також на свято не відмовляли тим, хто потребує допомоги. Бути милостивим треба весь рік, а на Миколи саме час відкрити серце до добрих справ. Зараз, навіть якщо ви не бачите нужденних на вулицях, можна зробити пожертву до благодійного фонду, допомогти сирітському притулку чи котикам з вулиці. Робити добрі справи стало ще легше.
  3. В селах священники кропили святою водою коней. Саме на свято тварин вперше виводили пастися і старалися привести й окропити святою водою як захист від нечистої сили. Освячували і стайні з тваринами. Так народилися й приповідки: “Як прийшов Миколай — коней випасай”, “Юрій з теплом, а Микола з кормом”.
  4. Заборони працювати, як в більшість церковних свят, на Літнього Миколи немає. Навіть навпаки — люди ходили на поле, працювали, старалися садити городину. Також важливо було посадити картоплю до свята. Інакше ця городина уже б не виросла. Вдома робили прибирання, готували, тільки не брали в руки гострі предмети. Не стриглися й не брали ножиці до рук.
  5. Ходили по траві босоніж. На Миколи роса вважалася цілющою, нею навіть намагалися вмитися. Особливо старалися це зробити молоді дівчата для краси.

Прикмети на свято Миколи Чудотворця

  • Якщо почнуть квакати жаби, то цьогоріч буде багатий врожай вівса. А якщо вже розцвіла вільха — пора сіяти гречку.
  • Вранці вмивалися першою росою, щоб бути здоровим весь наступний рік.
  • Якщо на свято іде дощ — літо буде врожайним.
  • На Миколу жаби квакають — овес виросте хороший.
  • Якщо зацвів бузок — через два тижні чекайте грибів.
  • Треба віддати всі борги, інакше невдачі з грошима будуть тривати весь рік.
  • Після Миколи лишається 12 приморозків до літа.
  • До весняного Миколи не можна купатися ніколи.
  • Як не вбачиш до Миколи колосу, то буде плачу й голосу.
  • Не хвалися на Юрія посівом, а хвалися на Миколи травою.

автор Вікторія Демидюк спеціально для vsviti.com.ua



• не пропусти