Сьогодні Яблучний Спас: традиції, прикмети та рецепти святкових страв

3995

Яблучний Спас — це одне із трьох серпневих свят Спаса. Перший Спас українці відсвяткували ще 14 серпня, і називається він Медовим. А Третій буде ще 29 серпня і величають його Горіховим.

Сьогодні ж ми розповімо про Медовий Спас 19 серпня: як святкувати, що нести до церкви, який традицій дотримуватися та що готувати з яблук.

Традиції другого — Яблучного Спаса

Попри те, що другий спас отримав назву Яблучного, чимало його традицій і обрядів стосуються обжинкових обрядів. У церкву несуть вінки з жита, на полях символічно прикрашають стрічками останні незібрані колоски.

Оскільки це давнє дохристиянське свято, то й традиції запозичено у наших предків-язичників. Колоски, перев’язані стрічками, це ніщо інше, як знайомих нам з легенд Дідух. Той самий, що його потім ставили на зимові свята в домі, ще до появи ялинки.

Також, з дохристиянських часів, було заведено цього дня поминати душі померлих рідних. Яблучний Спас, це третій період року, коли предки з того світу навідуються до родичів, щоби глядіти за господарством і урожаєм. традиційно, для них готували частування: свіжа випічка з цьогорічного борошна, мед нового врожаю.

З приходом християнства, з’явилася ще одна традиція, окроплювати зорану землю на полях святою водою.

Ще, носили до церкви освячувати символічні страви та елементи свята: яблука та груші, сливи та абрикоси, виноград. Освячували помідори, моркву та інші сезонні овочі. Мед, віночки з жита, воду.

Заборони на Спаса 19 серпня

Після Яблучного Спаса не можна залишати незбираним зерновий урожай, бо дощі його зіпсують. А як дощів не буде, то однаково врожай надовго не збережеться: відсиріє, зацвіте чи якось інакше попсується.

В цей день заборонено працювати, поратися по дому чи господарству, робити ремонти тощо. Дозволяється лише готувати їжу або ж доглядати за садом.

Незвичайна забобона: не можна цього дня відханяти від себе мух та й узагалі комах. Навпаки, якщо муха сяде на тебе двічі, то загадане бажання здійсниться. Проте, наприкінці літа, комахи вже рідко літають довкола.

Ще, на Спаса заборонено відмовляти у допомозі нужденним.

Народні прикмети 19 серпня, здебільшого, стосуються погоди:

  1. Який Яблучний Спас — таким і січень буде.
  2. Якщо не їсти яблук до Яблучного Спаса, 19 серпня, а потім у свято скуштувати яблуко з медом і загадати бажання, то воно неодмінно здійсниться.
  3. Якщо в Спасівку на деревах жовтіє листя, це віщує ранню осінь.
  4. Якщо антонівка вродила — наступного року хліб уродить.
  5. Перш, ніж їсти яблука самому, слід ними когось пригостити.
  6. Садівникам на Другий Спас слід усіх пригощати яблуками. Тоді наступний рік буде врожайним.
  7. Якщо муха сяде на вас два рази в цей день, то будете жити в багатстві.
  8. До Спасівки бджола робить на пана, а після Спасівки на себе.

Святкова трапеза на Яблучного Спаса

Ясна річ, що основний компонент усіх страв, це яблука. Проте, мед і борошно теж відіграють важливу роль. Також, у стравах використовують персики, абрикоси, сливи, виноград.

Трапеза на Спаса складається з усіляких пирогів та штруделів, компотів та киселів. Для всього основою стають фрукти з саду: з них у цей період роблять варення, закривають на зиму консервації та компоти. Особливою популярністю користуються печені яблука з медом та горіхами.

Та, що б ви не готували, головна традиція трапези — поділитися стравами з нужденними. Перш, ніж їсти щось із приготовлених частунків, треба віддати частину біднякам. Ще трішки від своєї трапези лишали на могилах родичів, які треба було провідати. Якщо поряд десь були чужі недоглянуті могили, то на них теж залишали невелике підношення. У цей день не має бути місця скупості.

Рецепти страв з яблуками до Спаса:

То що ж приготувати на Яблучного Спаса? Ми зібрали найпростіші рецепти з сезонними фруктами.

Рецепт №1: Печені яблука на вечерю

Що треба: 100 г булгура, 50 мл вершків і 50 г вершкового масла, 50-70 мл меду. Трішки олії та солі, кунжут, жменя родзинок, жменя волоських горіхів. Звісно, яблука — 6 шт великих, щоб зручно було додавати в них начинку.

Як приготувати:

Булгур відварити, додати до нього масло і вершки, накрити кришкою і залишити настоюватися. Горіхи обсмажити на сухій пательні і подрібнити, родзинки запарити окропом і просушити. Горіхи, родзинки та половину меду додати в булгур.

Яблука промити, очистити від серединки. Зі сторони шкірки змастити їх медом та олією, посолити та обваляти в кунжуті. Викласти на деко, начинити булгуром. Випікати 15-20 хвилин, поки яблука не стануть м’якими. До начинки, за бажання, можна додати виноград.

Рецепт №2: Галета зі сливами

Що треба: 12-14 стиглих сливок та гілочка темного винограду, 100 г масла та 150-160 г борошна грубого помелу. Ну, або ж змішати 50/50 два види борошна. Також, 5 ст.л цукру, 3-4 ст.л крижаної води, сіль та ще 50 мл рідкого вершкового масла.

Як приготувати:

Борошно змішати з маслом і сіллю, перетерти в крихту. Додати води та замісити туге тісто. Загорнути в харчову плівку та залишити в морозильній камері на 30 хвилин.

Сливи та виноград треба помити, просушити, порізати. Змішати з теплим вершковим маслом, сіллю та 2 ст.л цукру.

Деко застелити пергаментним папером, тісто розділити на 2 порції та розкачати в 2 круглі пласти. Викласти на середину кожного пласту начинку, краї тіста завернути та закріпити. Викласти галети на деко, змастити краї вершковим маслом. Випікати 25-30 хвилин за температури 180 градусів. Найкраще галети смакують ще гарячими, зі склянкою холодного молока.

Рецепт №3: Фруктовий салат з сиром

Що треба: 200 г адигейського сиру, 100 г темного солодкого винограду, по 50 г яблук та груш, 2 сливки. Також, 1 ст.л лимонного соку, 1 ч.л меду, сіль і кунжут, 150 г руколи.

Як приготувати:

Руколу помити, просушити і викласти в глибоку миску. Всі фрукти помити, просушити і нарізати однаковими частинками. Сир руками подрібнити на крихти. Сік лимона змішати з медом і сіллю. Викласти і вилити всі компоненти в миску з руколою. Добре вимішати салат руками. Зверху посипати страву кунжутом, підсмаженим на сухій пательні.

Зберігайте нашу добірку рецептів з яблуками, щоб відсвяткувати Спаса у 2020 з новими стравами на столі.

автор Вікторія Демидюк спеціально для vsviti.com.ua