День Святого Миколая: легенди, прикмети, традиції святкування

1439

День Святого Миколая — одне з найбільш улюблених свят серед малечі. Адже в цей день діти знаходять під своїми подушками подарунки: гарний одяг, солодощі, іграшки тощо. Але звідки взялася така традиція, класти подарунки під подушку? І хто такий, власне, Святий Миколай?

Ми розповідаємо про цей день та його головні традиції:

Походження свята та хто такий Миколай

В Україні раніше не було таких казкових персонажів, як Дід Мороз чи Санта Клаус. У казках зустрічався лише Морозко — старий сивий дід, який уособлював собою весь зимовий період. А тим чудодійником, який роздавав дітям подарунки був саме Святий Микола.

Він не вигаданий персонаж, а реальна людина, легенди про яку дійшли до сьогодення. За історією, він народився в набожній, але заможній родині. Коли Миколай осиротів, то віддав весь свій спадок іншим сиротам, а сам пішов мандрувати Європою та робити добі справи. Він вважається захисником рибалок, а також усіх сиріт. Саме їм він спочатку роздавав подарунки — звідси і взялася традиція класти щось цікаве дітям під подушку.

Святого Миколая шанують не тільки в Україні, а й в усій Європі. Навіть дорослі загадують у цей день бажання і вірять, що те має більше шансів здійснитися.

Європейська традиція, яка перенеслася до Різдвяних свят — розвішувати шкарпетки для подарунків, теж пішла з Дня Миколая. Раніше, дітлахи чекали Святого, вішали черевики чи панчохи біля каміна, а той вночі клав у середину подарунки. Зараз цю роль узяв на себе Санта Клаус.

Традиції святкування

Головна традиція — класти під подушку дітям подарунки. Це можуть бути іграшки, кишенькові гроші чи солодощі, новий одяг чи книжки. Тим, хто був цілий рік бешкетником, за традицією, мали покласти березову гілку, шматок вугілля чи камінець. Проте, зазвичай батьки уникають таких методів виховання та, однаково, кладуть дітям якийсь маленький подарунок.

Не слід забувати, що Святий Миколай завжди оберігав, насамперед, сиріт. Тож, найкращий спосіб відсвяткувати — стати помічником Миколая в цій справі. Як саме? Можна влаштувати свято для малечі в дитячому притулку, принести їм щось смачне чи просто вигадати цікаві конкурси, щоби приділити їм свою увагу.

Також, можна пожертвувати на благодійність речі, які можуть бути корисними для дітей: книжки та канцелярські вироби, новий зимовий одяг, гігієнічні засоби тощо.

Ще одна цікава традиція — випікати та розмальовувати медові пряники. Їх можна їсти одразу, а можна прикрасити пряниками різдвяну ялинку. Рецепт цього традиційного рецепта ми додали нижче.

Щодо заборон свята — накладаються стандартні заборони на важку працю, а також обмеження посту перед Різдвом. Можна їсти тільки рибу та гарячі пісні страви на олії.

Рецепт святкових пряників з медом

Медові пряники — це традиційний український десерт, який часто готували під час різдвяних свят. Вирізали у формі янголів, Миколая, ялинок, зірок та сніжинок. А прикрашали цукровою глазур’ю.

Для тіста нам треба: 900 г борошна пшеничного, 225 г маргарину та стільки ж рідкого меду, 300 г цукру. Також, 3 цілих яйця й окремо 3 жовтки, 2 ст.л сметани та 1 ч.л соди і спеції (кориця, мускатний горіх, імбир). Склянка цукрової пудри та 1 ч.л лимонного соку для глазурі.

Борошно треба змішати із содою та перетерти з маргарином. Мед змішати з усіма спеціями, потім збити з жовтками і яйцями, додати сметану й цукор. Рідку масу трохи підігріти (щоби була тепла, але не гаряча) і вимішати з борошном. Тісто завернути в харчову плівку й залишити на ніч у холодильнику. Наступного дня виліпити з тіста Миколайчиків та викласти на деко, застелене пергаментним папером. Випікати при температурі 170 градусів 15–20 хвилин та охолодити.

Цукрову пудру та лимонний сік розвести з водою, щоби вийшла густа глазур. За допомогою кондитерського мішка вималювати на печиві декоративні деталі. Зачекати, поки печиво підсохне та пригощати дітлахів.

Також, це печиво можна використовувати, як прикрасу для новорічної ялинки чи брати із собою в подарунок господарям, коли йдете в гості.

Популярні прикмети на Миколая

  • Який день на Миколу зимового, такий і на Миколу літнього. Під літнім мається той, що святкується навесні, а саме 22 травня.
  • Миколи святкують двічі на рік: перший, травневий, ніколи не буває холодним. А другий, що в грудні — ніколи не буває теплим.
  • Впаде великий іній — це гарна прикмета до врожаю хлібу.
  • Як на Миколу раптом буде дощ — це до врожаю на озимину.
  • Морозний день — на уроду хліба й городини.
  • Погана прикмета — давати комусь гроші в борг цього дня. Мовляв, разом із боргом може вийти з дому достаток та хороша вдача.
  • З цього дня приходять «Миколині морози». Коли не просто холодно та сніжно, а починається повноцінна зима.
  • Скільки 19 грудня випаде снігу, стільки ж виросте трави до 22 травня.

Чому важливо святкувати саме в цей день, ми розповіли більш детально тут: https://vsviti.com.ua/ukraine/62658. А ви, як святкуєте День Миколая? Яких традицій дотримуєтесь?

автор Вікторія Демидюк спеціально для vsviti.com.ua