Юрист розповів, чи можуть військовозобов’язані уникнути штрафів за порушення правил військового обліку

    38

    Згідно з новим законом про мобілізацію, військовозобов’язані, які не оновили свої військово-облікові дані до 16 липня 2024 року, можуть опинитися під загрозою покарання за статтею 210 Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП). Ця стаття передбачає адміністративну відповідальність за порушення правил військового обліку призовниками, військовозобов’язаними та резервістами.

    Юрист із військового права LCF Law Group, молодший лейтенант запасу Володимир Романчук, пояснив для YouTube-каналу OBOZ.UA, що відповідальність може наставати одночасно з оголошенням людини в розшук. Санкція статті 210 КУпАП передбачає штрафи від 17 000 до 25 500 гривень для фізичних осіб, позбавлення права керувати транспортним засобом, або штраф до 59 000 гривень для юридичних і посадових осіб.

    Романчук вважає, що громадянам, які розпочали процес оновлення даних, але не встигли зробити це вчасно, навряд чи будуть виписувати штрафи.

    “Швидше за все, притягуватимуться до відповідальності особи, які повністю ігнорують свій обов’язок”, — припустив експерт.

    Варто зазначити, що в Україні щонайменше 6 мільйонів чоловіків не оновили свої військово-облікові дані. Штрафи за це передбачаються протягом трьох місяців від дати виявлення правопорушення, але не більше ніж року з дати вчинення.



    • інші новини