Україна не планує примусове повернення громадян: посол у Чехії спростовує чутки

    10

    Український посол у Чехії Василь Зварич прокоментував чутки щодо можливих заходів з примусового повернення українців, які перебувають за кордоном, особливо тих, хто підлягає мобілізації. Він запевнив, що жодні примусові заходи не плануються.

    У своєму коментарі для “Радіо Свобода” Зварич наголосив, що повернення в Україну є виключно свідомим вибором кожного українця. За словами посла, уряд України не ставить собі за мету змушувати чоловіків призовного віку повертатися додому для мобілізації.

    “Це вибір кожного громадянина, який через різні обставини опинився за кордоном. Завдання держави — створити умови для тих, хто бажає повернутися і захищати Україну”, — підкреслив дипломат.

    На території Чехії проживають близько 253 тисяч українців, серед яких 95 тисяч — це чоловіки віком від 18 до 65 років. Деякі з них отримали тимчасовий захист або інші форми легального перебування в країні.

    Як повідомлялося раніше, в Україні обговорюється створення Міністерства повернення українців. На засіданні фракції “Слуги народу” 4 вересня розглянули кандидатури на посаду міністра, який би очолював новостворене відомство. Його основна мета — сприяти поверненню українських громадян, які вимушено залишили країну через війну або інші обставини.



    • інші новини