Фотограф відреставрував унікальні кадри місічних місій «Аполлон»

Вибрали 10 найкращих знімків: від першого селфі у космосі до перших кроків на Місяці.

773

Фотограф Енді Сондерс протягом останніх кількох років працював із каталогом із тисяч кадрів та відеозаписів місій NASA «Аполлон», щоб зібрати воєдино історичну хроніку подорожей на Місяць. Уся його робота нещодавно завершилася випуском книги Apollo Remastered.

Сондерс реставрував та покращував унікальні кадри на плівку, більша частина з яких була недоекспонована. Кропітка праця та буквально попіксельне відновлення картинки дозволило повернути втрачену історію та показати її всім.

Астронавт Чарльз Дюк, який побував на Місяці в рамках місії «Аполлон-16», зазначив, що ці кадри точно відображають ті події, які залишилися в пам’яті після польоту. Ось лише деякі з фото.

1. Джеймс Макдівітт на “Аполлоні-9” стикується з місячним модулем. Спочатку на недопроявленій плівці було видно лише плямку світла.

2. Дейв Скотт фотографує Рассела Швейкарта на плівковий фотоапарат Hasselblad SWC під час їхнього виходу у відкритий космос у 1969 році на «Аполлоні-9».

3. Чарльз Дюк залишає фотографію своєї сім’ї на поверхні Місяця, поряд з якою виразно видно його слід. На звороті він написав: «Це сім’я астронавта Дюка з планети Земля». Приземлився на Місяці у квітні 1972 року».

4. Ніл Армстронг сфотографований Баззом Олдріном через кілька миттєвостей після їхнього історичного виходу у відкритий космос у 1969 році.

5. Перший знімок другої людини у космосі було зроблено у 1965 році, на ньому Ед Уайт залишає корабель Gemini IV. Кадр знятий Джеймсом Макдівіттом.

6. Девід Скотт у люці командного модуля «Аполлона-9» у 1969 році. Фото зроблено Расселом Швейкартом.

7. Базз Олдрін робить перше в історії селфі в космосі в 1966 під час місії Gemini XII, показуючи, як сонце відбивається від його скафандра.

8. Фред Хейз намагається заснути у холодному модулі «Аполлона-13» у 1970 році. Екіпаж мав висадитися на Місяць, але кисневий балон у службовому модулі вийшов з ладу за два дні після початку місії. Корабель облетів супутник і повернувся на землю.

9. Панорама, знята Юджином Сернаном після розгортання антени на поверхні Місяця в рамках місії «Аполлон-17» 1972-го.

10. Ніл Армстронг біля підніжжя місячного модуля Eagle під час перших кроків на Місяці. Знімок зроблено 20 липня 1969 року.



• не пропусти