Консерви та сублімована їжа: що краще зберігати під час блекауту?

118

Готуючи нас до надзвичайних ситуацій, ніхто насправді не пояснює, як жити в довгостроковій перспективі. Одна така проблема, що зачіпає кожного українця зараз – це харчування під час блекаутів. Це може стати справжнім викликом, адже ми звикли до нашої техніки, тож відсутність електрики може швидко вивести нас з ладу. Втім, існує багато способів зберегти продукти свіжими та їстівними, навіть якщо відключено електропостачання.

1. Плануйте меню

Зберігання продуктів під час блекауту починається з правильного планування. Якщо ви знаєте про можливі відключення електроенергії заздалегідь, сплануйте свої покупки та зменшіть кількість свіжих продуктів, які потребують холодильного зберігання. Або приготуйте та з’їжте такі продукти в першу чергу.. Екстремальні температури потребують особливо ретельного планування, адже продукти псуються швидше, тоді простіше обрати сублімовану їжу, що може зберігатись без холодильнику.

2. Використовуйте термоси і охолоджуючі сумки

Якщо електроенергію відключили на кілька годин, термоси та охолоджуючі сумки можуть допомогти зберегти свіжість продуктів. Ви можете зберігати продукти у герметичних контейнерах з льодом або охолоджуючими пакетами. Особливо це стосується молочних продуктів, м’яса та риби. Якщо ж блекаут триває довше, цей метод може бути малоефективним, але він дасть додатковий час для приготування або споживання продуктів.

3. Зберігайте продукти у прохолодних приміщеннях

Якщо у вашому домі є прохолодний підвал, комора чи навіть просто кімната без прямого сонячного світла – ці місця ідеальні для тимчасового сховища продуктів. Температура у таких приміщеннях зазвичай нижча, ніж у решті будинку, що допомагає збільшити термін зберігання. Наприклад, ви можете зберігати там овочі та фрукти, що не потребують дуже низьких температур. До того ж, сублімована їжа також має зберігатись в прохолодних та сухих місцях, щоб не зіпсуватись.

4. Ферментація та консервування

Ферментація — це один із найдавніших методів зберігання продуктів. За допомогою цього процесу можна зберігати овочі, фрукти та навіть м’ясо. Квашення капусти, маринування огірків або помідорів, виготовлення квасу чи комбучі — усі ці процеси дозволяють не тільки зберегти продукти, а й збагатити їх корисними мікроелементами. Сьогоднішнє різноманіття рецептів ферментації дозволяє зберігати будь-які овочі, тож це чудова можливість спробувати щось новеньке.

Інший варіант — це консервування. Якщо у вас є можливість підготувати консерви заздалегідь, ви зможете мати запас продуктів, які не потребують холодильника. Домашні консерви, такі як тушонка, варення, компоти, консервовані овочі (навіть яйця можна консервувати!) можуть зберігатися роками, якщо дотримано всіх правил стерилізації та закупорювання. Найкраще комбінувати це з сублімованою їжею, що дуже просто приготувати. Тоді поживність і смак вам гарантовано.

5. Сіль, цукор та оцет

Сіль, цукор і оцет — це природні консерванти, які допомагають зберігати продукти довше. Наприклад, ви можете засолити м’ясо чи рибу, це допомагає вберегти їх від псування. Так само засолювання або маринування овочів допомагає їм залишатися свіжими без холодильника. А ось цукор можна використовувати для зберігання фруктів у вигляді варення або джему. Чудовий десерт в будь-яку пору року!

6. Сушіть продукти

Сушіння та сублімування їжі — ще один ефективний метод зберігання продуктів, який не потребує електроенергії. Тим паче в спекотну погоду дуже легко засушити овочі, фрукти та гриби. Вони мають досить довгий термін придатності, та таку сушку можна їсти просто як снек. Сублімована їжа також може дозволити вам насолоджуватись смаком без компромісу користі. Така технологія приготування дозволяє зберігати всі корисні речовини фруктів та овочів, зберігаючи також і текстуру.

Сушену та сублімовану їжу слід зберігати у герметичних контейнерах або пакетах у темному, сухому місці.

7. Правильна упаковка

Правильне упакування їжі — це ще один важливий аспект зберігання продуктів без електроенергії. Використання вакуумних пакетів або герметичних контейнерів допомагає зменшити вплив кисню, який сприяє псуванню продуктів. Також, можна використовувати спеціальні мішки, що зберігають свіжість продуктів довше.

8. Використовуйте холодну воду

У випадку тривалого блекауту можна використовувати холодну воду для тимчасового зберігання продуктів. Наприклад, молочні продукти можна занурити у воду, що зменшить їх температуру та уповільнить псування. Найкраще цей метод підходить для продуктів, що перебувають у герметичних упаковках.

9. Обирайте продукти, що не потребують холодильного зберігання

Щоб уникнути неприємностей під час блекаутів, варто мати запас продуктів, які не потребують холодильника. До таких продуктів належать:

  • Консерви: м’ясні, рибні, овочеві.
  • Сухі крупи та макаронні вироби: рис, гречка, макарони.
  • Бобові: сушені квасоля, сочевиця, горох.
  • Горіхи та сухофрукти: курага, фініки, мигдаль, сублімовані ягоди та фрукти.
  • Мед: цей продукт практично не має терміну придатності, якщо зберігається у герметичній тарі.
  • Сублімована їжа, в тому числі і готові страви.

І ще…

Під час тривалого блекауту важливо регулярно перевіряти стан продуктів. Навіть якщо це сублімована їжа, порушення умов зберігання може зіпсувати страви. Тож регулярна перевірка дозволить вам уникнути великих збитків.

Тож зберігати продукти під час блекауту – справді нелегко. Це потребує певної підготовки та обізнаності. Та насправді, дізнаючись більше, вам стане легше планувати свої прийоми їжі і те, що ви споживаєте. Користуючись нашими порадами, ви зможете забезпечити себе та свою родину продуктами та їжею, що не зіпсується навіть якщо холодильник тимчасово недоступний.