SpaceX виявила причину аварії ракети Falcon 9 і готова відновити польоти негайно

    203

    Компанія SpaceX повідомила, що причиною відмови двигуна другого ступеня ракети Falcon 9 на завершальному етапі польоту стала тріщина в баку з рідким киснем. Тріщина утворилася у місці підключення датчика тиску. До її появи призвела втома матеріалу, спричинена робочими навантаженнями. Видалення датчика вирішує проблему і дозволяє компанії повернутися до запусків у найближчу добу.

    Нагадаємо, ракета Falcon 9, яка здійснила з 2016 року понад 300 безаварійних запусків поспіль, 11 липня 2024 року не змогла завершити виведення на задану орбіту чергової партії із 20 супутників Starlink. Єдиний двигун другого (розгінного) ступеня на ракеті не зміг повторно запуститися для виведення навантаження на потрібну висоту, внаслідок чого всі супутники були втрачені. Регулятор відразу скасував запуски ракети Falcon 9, яка, до всього іншого, доставляла екіпажі на МКС.

    У компанії SpaceX майже відразу визначили видиму причину аварії — це був витік рідкого кисню. Вчора стали відомі подробиці та головна причина того, що сталося. Як з’ясували інженери та комісія, у процесі польотних вібрацій у місці встановлення датчика тиску на бак з киснем виникла тріщина. Витік кисню переохолодив компоненти двигуна другого ступеня і, перш за все, систему подачі горючої рідини для повторного займання двигуна.

    Спроба запустити двигун розгінного блоку призвела до його «жорсткого» запуску та пошкодження. Розгінний блок не зміг збільшити висоту зі 135 км, де він на той момент перебував, до розрахункової. Оскільки датчик, що викликав аварію, був надмірним і не використовувався для безпеки запусків, було прийнято рішення його видалити. Також датчики було видалено з інших розгінних блоків. У присутності представників FAA фахівці SpaceX випробували допрацьовані таким чином блоки та довели безпеку втручання у конструкцію сходів.

    Після завершення випробувань компанія SpaceX відразу ж надіслала запит до Управління цивільної авіації США на отримання дозволу на відновлення запусків. Вона готова відновити їх уже завтра – у суботу 27 липня 2024 року.



    • інші новини