Марсохід Perseverance виявив потенційні сліди життя на Марсі

    302

    Марсохід NASA Perseverance виявив на Марсі характерні хімічні сполуки, які могли сформуватись живими організмами мільярди років тому. Про це повідомляється на офіційному сайті американської космічної агенції.

    Відкриття було зроблене в ході аналізу гірських порід на півночі долини Неретва – русла стародавньої річки, що колись впадало в кратер Єзеро. Марсохід узяв зразки у місці, відомому під назвою водоспад Чеява.

    Дослідників зацікавив валун розмірами 100 на 60 сантиметрів, покритий смугами сульфату кальцію. Між цими жилами розташовувалися лінії речовини, червоний колір якого передбачає наявність гематиту, одного з мінералів, який надає Марсу його характерного іржавого відтінку.

    Коли Perseverance уважніше вивчив ці червоні області, він виявив десятки світлих плям діаметром близько міліметра, кожна з яких оточена чорним матеріалом. Рентгенівський інструмент PIXL марсохода визначив, що ці чорні гало містять як залізо, так і фосфат.

    За словами вчених, на Землі такі сліди зазвичай виявляються скам’янілими слідами мікробів, що живуть у скелях.

    Хоча органічна речовина представляє великий інтерес, це не єдиний аспект породи водоспаду Чеява, який спантеличив наукову групу. Дослідники були здивовані, виявивши, що жили валунів заповнені кристалами вулканічного мінералу олівіну. Олівін зазвичай пов’язаний з породами, які могли бути одержані при кристалізації магми.

    Якщо здогад підтвердиться, це може означати, що чорні каблучки на валуні Чеява виникли неорганічним шляхом. Вчені сподіваються у майбутньому вивчити виявлені зразки породи у лабораторії Землі.



    • інші новини