Вздовж морського узбережжя Бельгії з’явилася перша у світі морська зарядна стація для електричних суден

    36

    Незабаром, подорожуючи вздовж морського узбережжя Бельгії, можна буде прямо в морі зарядити акумулятори суден на електричній тязі. Для цього днями в районі морської вітряної електростанції Nobelwind було запущено першу у світі зарядну станцію Parkwind для екологічно чистого транспорту. Морська зарядна станція може підтримувати навантаження до 8 МВт. Вся необхідна для цього енергія виробляється на місці та одразу готова до використання.

    Зарядна станція розташована на силовій підстанції вітряної ферми. Проста конструкція, як стверджується, монтується за дві доби. Вона розроблена разом із британською компанією MJR. Зарядний порт підвішений на крані та спущений до рівня контакту з приймачем на судні. Підключення та вимкнення зарядного порту відбувається автоматично.

    Після його захоплення судно відходить на задану відстань та включає режим заряджання акумуляторів. Жодного швартування із зарядною станцією робити не потрібно. Заряд здійснюється на безпечному віддаленні від станції.

    Для завершення сеансу заряду судно підходить ближче до станції та скидає зарядний порт, який повисає в повітрі і потім підтягується вище від зони хвилі та бризок. Але навіть якщо до зарядного порту потрапить солона морська вода, то нічого страшного не станеться. Подібний сценарій можливий у разі аварійного автоматичного або ручного скидання зарядного порту. У такому разі він просто скидається у хвилю, звідки потім витягується краном. Після цього відбуваються автоматичне продування та просушування порту для подальшої штатної роботи зарядної станції.

    На цей час морська станція Parkwind проходить випробування та використовуватиметься для зарядки суден компанії, що обслуговують морську вітрову електростанцію. У комерційну експлуатацію ця та інші станції вздовж узбережжя на полі Nobelwind площею 19,8 км2 надійдуть у першому кварталі 2025 року.



    • інші новини