Другий пуск ракети ABL Space System RS1 провалився ще до початку – носій випадково спалили під час підготовки

    468

    Друга спроба запуску перспективної легкої ракети RS1 американського стартапу ABL Space System скасована через ненавмисне знищення носія. Напередодні запуску під час статичних вогневих випробувань ракетних двигунів на майданчику виникла пожежа, яка завдала ракеті непоправної шкоди. Деталі того, що сталося, компанія повідомить після розслідування інциденту.

    Для ABL Space System це була така невдача, як і спроба першого запуску ракети в січні 2023 року. Двоступенева ракета RS1 заввишки 27 м створюється для комерційно вигідних запусків корисного навантаження на низьку навколоземну орбіту. За вартості запуску $12 млн ракета має підіймати на низьку орбіту 1350 кг корисного навантаження.

    Для порівняння, компанія Rocket Lab за виведення на ННО 300 кг навантаження бере близько $7,5 млн. Іншим ефектним рішенням RS1 має стати швидка підготовка до запуску. Ракета розміщується у двох «стандартних контейнерах» і може бути доставлена ​​із заводу та підготовлена ​​до запуску кілька днів, що особливо цікавить військових.

    Перший запуск ракети RS1 із майданчика на острові Кадьяк (Аляска) закінчився відмовою всіх дев’яти двигунів першого ступеня. Ракета впала назад на майданчик і викликала пожежу. Пізніше компанія повідомила, що причинами невдачі стали недосконалість пускової установки та недоробка полум’ягасника, що призвело до пожежі на борту ракети. Чому пожежа сталася під час підготовки до другої спроби запуску ракети, ще доведеться з’ясувати.

    «Після передпольотного статичного вогневого випробування в п’ятницю залишкове загоряння пускового майданчика завдало RS1 непоправної шкоди. Команда розслідує причину і надаватиме оновлення у міру просування розслідування», — оголосила ABL у понеділок (22 липня) у повідомленні із соціальної мережі X (колишня Twitter).



    • інші новини