NASA опублікувала 25 знімків на честь 25-річчя телескопа “Чандра” – незабаром його можуть відправити на пенсію

    18

    На честь 25-х роковин перебування в космосі рентгенівського телескопа «Чандра» (Chandra) NASA опублікувало 25 знімків, отриманих за допомогою цього інструменту, з якими громадськість раніше не знайомили. Не виключено, що через скорочення бюджету NASA роботу обсерваторії доведеться незабаром згорнути.

    Телескоп “Чандра” був запущений на борту космічного човна “Колумбія” (Columbia) 23 липня 1999 року – відтоді апарат надіслав безліч приголомшливих знімків, включаючи зображення найдальшої чорної діри з тих, що коли-небудь спостерігалися. Обсерваторія допомогла зробити деякі відкриття, про які вчені до запуску навіть не підозрювали.

    Опубліковані на честь ювілею 25 знімків — лише невелика частина матеріалів, отриманих за 25 000 сесій спостереження, які «Чандра» провела за час перебування в космосі. Астрономи продовжують використовувати дані телескопа спільно зі знімками інших потужних обсерваторій, включаючи Джеймса Вебба (JWST) і Imaging X-ray Polarimetry Explorer (IXPE).

    Але скорочення бюджету NASA ставить під загрозу майбутнє космічної обсерваторії, попри всі її успіхи. Американським чиновникам доводиться боротися зі складними бюджетними рішеннями та робити непростий вибір, щоб знайти кошти на розробку нових телескопів, розповів голова відділу астрофізики NASA Марк Клемпін (Mark Clampin).

    Дослідники не припускають і думки, що найближчим часом “Чандру” можуть вивести з експлуатації. Але навіть якщо це й станеться, обсерваторія вже заслужила звання однієї з найпродуктивніших місій NASA: за 25 років проведені за участю «Чандри» дослідження лягли в основу понад 700 докторських дисертацій та понад 10 000 статей у виданнях, що рецензуються.



    • інші новини