Скарги на мовний закон: значне зменшення за перше півріччя 2024 року

    143

    За перше півріччя 2024 року кількість звернень громадян щодо порушення Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» зменшилася вдвічі порівняно з аналогічним періодом минулого року. На сайті уповноваженого із захисту державної мови повідомляють про суттєві зміни.

    Протягом шести місяців цього року надійшло 1062 звернення, тоді як за той самий період минулого року було 2020. Зокрема, 297 звернень (29%) стосуються відсутності української версії на сайтах інтернет-магазинів та вебсайтах. Порушення під час обслуговування нарахували 160 звернень (15%), а сфера надання інформації про товари та послуги отримала 72 звернення (7%).

    Також громадяни скаржилися на недотримання вимог законодавства щодо мови інформації для загального ознайомлення та зовнішньої реклами — 136 звернень (13%).

    За перше півріччя 2024 року отримано:

    • 78 звернень (7%) щодо порушень у сфері освіти та науки;
    • 65 звернень у сфері охорони здоров’я (під час надання послуг окремими лікарями у лікарнях, діагностичних центрах та сімейних амбулаторіях, а також отримання інформації від лабораторних центрів недержавною мовою);
    • 44 звернення (4%) на органи влади.

    Найбільше скарг надійшло з Києва (365 звернень), Одеської (203), Харківської (98), Дніпропетровської (93) та Київської (42) областей.

    Тарас Кремінь зазначив, що зменшення кількості звернень свідчить про часткове покращення мовної ситуації в окремих сферах, особливо в інтернет-просторі, обслуговуванні та медіа. Водночас структура порушень у регіонах змінюється, на що впливають як регіональна мовна політика, так і мовна свідомість громадян.

    Нагадаємо, що у липні набирають чинності нові норми законодавства щодо української мови у медіа. З 16 липня друковані медіа повинні виходити державною мовою, згідно зі статтею 25 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної». А з 17 липня пункт 7 частини восьмої статті 40 Закону України «Про медіа» збільшує відсоток української на телебаченні.