Вчені виявили рослину, що здатна вижити на Марсі

    153

    Вчені із Сіньцзянського інституту екології та географії Китайської академії наук визначили рослину, найбільш придатну для колонізації Марса. Нею виявився мох Syntrichia caninervis, також відомий як степовий кручений мох. Дослідження опубліковане у науковому журналі The Innovation.

    Syntrichia caninervis – поширений вид моху, що росте в екстремальних умовах, включаючи Тибет, Антарктиду та посушливі пустельно-степові регіони.

    Щоб перевірити стійкість рослини до холоду, дослідники зберігали рослини при температурі −80°C (у морозильній камері з ультранизькою температурою) протягом трьох та п’яти років та при температурі −196°C (у резервуарі з рідким азотом) протягом 15 та 30 днів.

    У всіх випадках зразки моху регенерували після розморожування, хоча їх відновлення було менш швидким порівняно з контрольними організмами, які були зневоднені, але не заморожені.

    Мох також продемонстрував здатність виживати під впливом гамма-випромінювання, яке знищило б більшість рослин, а дози в 500 грей, схоже, навіть сприяли зростанню Syntrichia caninervis. Для порівняння, для людини доза радіації в 50 грей викликає конвульсії та летальний кінець.

    “Наше дослідження показує, що стійкість S. caninervis до впливів навколишнього середовища перевищує стійкість деяких мікроорганізмів і тихоходок”, – зазначили автори роботи.

    Фахівці наголосили, що Syntrichia caninervis демонструє великий потенціал для освоєння Марса.