Вчені анонсували вибух зірки, який буде видно з Землі неозброєним оком

    354

    Вчені повідомили, що зірка T Північної Корони (T CrB), яку ще називають «палаючою зіркою», знаходиться на межі вибуху. Це рідкісне астрономічне явище можна буде побачити із Землі неозброєним оком. 

    У березні 2023 року стався «провал» її яскравості, що вказує на спалах, який має статися найближчим часом. За розрахунками професора астрономії з Університету штату Луїзіани (США) Бреда Шефера та Американської асоціації спостерігачів змінних зірок (AAVSO), це може відбутися протягом найближчих місяців. 

    T CrB – це подвійна зоряна система, що складається з білого карлика та червоного гіганта. Вона розташована приблизно за 3 000 світлових років від нас у сузір’ї Північна Корона і вважається новою. Тобто може вибухати регулярно, а не один раз, як наднова.

    “Зазвичай ми не бачимо повторних спалахів протягом життя людини, і рідко так близько до нашої системи. Тому неймовірно цікаво опинитися у першому ряду”, – Ребекка Хоунселл, Науковий співробітник Центру космічних польотів Годдарда NASA.

    «Палаючу зірку» вперше помітили у 1217 році. Незважаючи на те, що за весь час є свідчення лише трьох спалахів, вчені вважають, що вони відбуваються набагато частіше – раз на 79 чи 80 років.

     

    Як тільки T CrB стане новою, вона має засвітитися у нічному небі надзвичайно яскравою точкою. “Виверження енергії” триватиме протягом п’яти земних діб і буде видно з нашої планети. Назвати точну дату цієї події вчені поки що не беруться. Координати зірки можна побачити на карті вище.